En finlandssvensk röst behövs i Bryssel!

01.06.2009 kl. 09:05
Idag är det förhandsröstningens fjärde dag. Det betyder att det finns fyra möjliga dagar kvar att rösta. Gå och rösta - idag, på måndag, på tisdag eller på den egentliga valdagen den 7:e juni! I detta val är det lika viktigt att rösta som i andra val. Vi behöver en liberal finlandssvensk representant i Bryssel.

 

Det är i EU som en stor del av våra jordbruksfrågor avgörs. Det är där vi kan jobba för en gemensam miljöreglering i Östersjön och det är där många konsumentfrågor avgörs.
 
Det är fullständigt självklart att vi på den arenan behöver en representant som känner till våra finlandssvenska särförhållanden. Där behövs någon som kan representera de finlandssvenska bönderna och växthusodlarna. Det är där vi kan skydda Östersjön genom gemensamma regler för utsläpp. Det är där vi kan påverka Internetsäkerheten. Och det är där vi kan ta ställning i frågor som reglerar skarvbeståndet, vargbeståndet och snusförsäljningen. De här frågorna, och många andra, påverkar var och en av oss.
 
En gallup, gjord av Taloustutkimus, publicerades igår. Den visar att SFP kan få det 13:e mandatet. Dessutom är vi närmare det 12:e mandatet än vi är att falla ut. Gallupen visar på vind i seglen och en bred förståelse för att finlandssvenskarna måste finnas i Bryssel. En bred förståelse hör man också på fältet – både bland vårt eget gäng och bland andra finlandssvenskar. Flera bekanta från andra partier säger att de i detta val tänker rösta på SFP – för att gemensamt se till att en finlandssvensk tar säte i EU:s hjärta.
 
Men ta inte något för givet!  Vi vet att Timo Soini kommer att lyfta en del av sofflocket. Vi vet också att valet engagerar mer än för fem år sedan. Efter förhandsröstningens andra dag hade redan 230 000 personer eller 5,6 procent röstat. Det är ur demokratisk synvinkel både nödvändigt och bra med ett ökat valdeltagande – senaste vals 41 % är skrämmande lågt. Det betyder samtidigt att vi finlandssvenskar måste förena oss och gå till valurnorna! Vi kan inte ligga under det finländska medeltalet. Därför blev jag oerhört glad att läsa att förhandsröstningen ökat i exempelvis Närpes. Samtidigt ligger vi ännu under landets medeltal. Därför, mina vänner, hoppas jag att ni, under de fyra dagar det ännu är möjligt, ser till att rösta. Jag hoppas att ni inte bara röstar – utan att ni dessutom uppmanar vänner, släkt och övriga bekanta att rösta. Tillsammans klarar vi det här! Tillsammans sänder vi en finlandssvensk till Bryssel! Tillsammans ser vi till att våra intressen kommer att bevakas också i fortsättningen! Tillsammans – genom att rösta!
 
Ulla-Maj Wideroos

 

Ulla-Maj Wideroos

Gruppanföranden

Interpellationsdebatt om äldreomsorgen

Det är uppfriskande att oppositionen också intresserar sig för politiska substansfrågor som direkt berör medborgarnas vardagliga liv. Äldreomsorgen är utan tvekan en sådan. Äldreomsorgen är ändå mindre lämplig som föremål för en interpellation eftersom den är en gemensam angelägenhet för regeringen och hela riksdagen, och inte minst för kommunerna där oppositionen här i riksdagen bär samma ansvar som regeringspartierna.
29.09.2009 kl. 15:15

Remissdebatt om budgetförslaget för 2010

Minns någon en statsbudget som alla skulle ha varit helt tillfreds med? Knappast. Oppositionen hittar alltid stora brister i budgetförslagen och regeringspartier hittar mindre brister. Knappast har det ens funnits någon finansminister som skulle ha varit helt nöjd med alla detaljer. Det hör till sakens natur, eftersom varje budget är en balansgång och pengarna aldrig räcker till.
15.09.2009 kl. 16:05

Statsrådets redogörelse om mänskliga rättigheter

För att Finlands människorättspolitik utåt ska vara trovärdig gäller den gamla goda visdomen att det gäller att först sopa rent för egen dörr. Svenska riksdagsgruppen välkomnar därför att denna fjärde redogörelse också täcker respekten för de mänskliga rättigheterna och grundläggande fri- och rättigheterna i det egna landet.
09.09.2009 kl. 15:00

Responsdebatt om statsrådets långsiktiga energi- och klimatstrategi

Utmaningarna har växt ytterligare för regeringens långsiktiga energi- och klimatstrategi under vintern och våren. Den ekonomiska nedgången har ytterligare försämrat ekonomin och därmed också höjt ribban en aning för ekonomiska satsningar på klimatpolitiken.
17.06.2009 kl. 15:45

Statsministerns upplysning om det ekonomiska läget

Det är minsann inget lätt jobb att sköta Finlands ekonomi i dagens situation. Det är osäkert och det är snabba förändringar som gör det nästan omöjligt att förutspå den ekonomiska utvecklingen.
17.06.2009 kl. 11:15

Responsdebatt om redogörelsen om Finlands säkerhets- och försvarspolitik

Svenska riksdagsgruppen har många gånger framhållit att EU är den samarbetsram inom vilken Finland ska stärka säkerheten såväl i Europa som ur ett globalt perspektiv. Säkerheten och stabiliteten i EU och övriga Europa stärks genom den mångomtalade solidaritetsklausulen.
16.06.2009 kl. 13:55