Nylund: Stängning är inte utveckling!

06.11.2009 kl. 08:35
Riksdagsledamot Mats Nylund (sfp) tycker att det är positivt att aktuella frågor debatteras och specialsjukvårdens kostnader utgör inget undantag.
- Däremot finns det ingen automatik i att stängningar automatiskt sparar kostnader, inte heller i vården.

- Alla kommuner i nejden är överens om att kostnaderna ska ner, men svagt grundade utspel om stängningar av avdelningar eller upphörande med jourverksamhet i ett skede när den nya organisationen ännu inte kommit igång ger inte rätta signaler till vare sig personalen, den nya nämnden eller samarbetspartner, säger Nylund.

Nylund påpekar att Pedersörenejden hör till föregångarna i landet när äldreomsorg, primärvård och specialsjukvård integreras i samma organisation från inkommande årsskifte.
- Tack vare förutseende kommunpolitiker har vi såväl beslutsmakt som alternativ i våra egna händer i motsats till exempelvis Raseborg. Det finns all anledning att först höra den egna expertisen inom organisationen och utreda vad ett intensifierat samarbete med MÖCS kan ge. Samarbete brukar innebära att man både får och ger.

- När man ska spara gäller det att se på helheten. Det är värt att notera att till exempel Nykarlebys kostnader för specialsjukvården ligger klart under landets medeltal, och Pedersöres och Larsmos ungefär på landsmedeltalet trots att alla tre kommuner använder sig av samma sjukhus som Jakobstad. Låt den nya gemensamma social- och hälsovårdsnämnden komma igång innan oåterkalleliga beslut fattas, avslutar Nylund.

FRITT FÖR PUBLICERING: GENAST!!

Tilläggsinformation:
Riksdagsledamot Mats Nylund 050-512 2191
 

Riksdagsgruppen Riksdagsgruppen

Gruppanföranden

Statsrådets redogörelse om mänskliga rättigheter

För att Finlands människorättspolitik utåt ska vara trovärdig gäller den gamla goda visdomen att det gäller att först sopa rent för egen dörr. Svenska riksdagsgruppen välkomnar därför att denna fjärde redogörelse också täcker respekten för de mänskliga rättigheterna och grundläggande fri- och rättigheterna i det egna landet.
09.09.2009 kl. 15:00

Responsdebatt om statsrådets långsiktiga energi- och klimatstrategi

Utmaningarna har växt ytterligare för regeringens långsiktiga energi- och klimatstrategi under vintern och våren. Den ekonomiska nedgången har ytterligare försämrat ekonomin och därmed också höjt ribban en aning för ekonomiska satsningar på klimatpolitiken.
17.06.2009 kl. 15:45

Statsministerns upplysning om det ekonomiska läget

Det är minsann inget lätt jobb att sköta Finlands ekonomi i dagens situation. Det är osäkert och det är snabba förändringar som gör det nästan omöjligt att förutspå den ekonomiska utvecklingen.
17.06.2009 kl. 11:15

Responsdebatt om redogörelsen om Finlands säkerhets- och försvarspolitik

Svenska riksdagsgruppen har många gånger framhållit att EU är den samarbetsram inom vilken Finland ska stärka säkerheten såväl i Europa som ur ett globalt perspektiv. Säkerheten och stabiliteten i EU och övriga Europa stärks genom den mångomtalade solidaritetsklausulen.
16.06.2009 kl. 13:55

Finlands säkerhets- och försvarspolitik

16.06.2009 kl. 10:35

Responsdebatt om budgetramarna 2010-2013

Som en följd av den ekonomiska krisen har hittills omkring 3 miljarder euro anvisats för stimulansåtgärder i vårt land – detta motsvarar omkring 1,5 % av BNP – en stor andel också med EU-mått mätt. Alla åtgärder som vidtas måste ha som målsättning att återställa tillväxten och balansen i vår ekonomi, motverka arbetslöshet och trygga vår betalningsförmåga – speciellt på lång sikt.
03.06.2009 kl. 13:35