Nylander: Utred grundande av en författningsdomstol

17.11.2009 kl. 15:50
Halke ministerarbetsgruppen har idag behandlat regionförvaltningen. Processen kring Karlebys orientering ger upphov till många frågor och farhågor anser riksdagsledamot Mikaela Nylander.

Diskussionen om Karlebys framtida inriktning inom den statliga regionförvaltningen har varit politisk laddad trots att frågan egentligen handlat om grundlagen och dess tolkning inom statsrådet.

Det ter sig som om starka regeringar som sitter perioden ut och som handlar utgående från ett brett regeringsprogram ibland drabbas av politisk fartblindhet. Under denna riksdagsperiod har grundlagsutskottets och justietiekanslerns roll som laglighetsövervakare accentuerats på ett olyckligt sätt, konstaterar Nylander som är medlem av riksdagens grundlagsutskott.

Problemet är av principiell natur och JK:s ingripande under pågående behandling inom statsrådet är exceptionellt. Grundlagsutskottets ställning och utlåtande ifrågasattes och vi borde nu föra en diskussion om grundlagsutskottets ställning i framtiden, framhåller Nylander som efterlyser en diskussion om Finland behöver en författningsdomstol. Detta trots att själva grundlagen fungerade i detta fall, problemet är hur man förhöll sig till grundlagen och grundlagsutskottets utlåtande.
 

 

Pressmeddelande 17.11.2009

Riksdagsgruppen

Gruppanföranden

Responsdebatt om statsrådets långsiktiga energi- och klimatstrategi

Utmaningarna har växt ytterligare för regeringens långsiktiga energi- och klimatstrategi under vintern och våren. Den ekonomiska nedgången har ytterligare försämrat ekonomin och därmed också höjt ribban en aning för ekonomiska satsningar på klimatpolitiken.
17.06.2009 kl. 15:45

Statsministerns upplysning om det ekonomiska läget

Det är minsann inget lätt jobb att sköta Finlands ekonomi i dagens situation. Det är osäkert och det är snabba förändringar som gör det nästan omöjligt att förutspå den ekonomiska utvecklingen.
17.06.2009 kl. 11:15

Responsdebatt om redogörelsen om Finlands säkerhets- och försvarspolitik

Svenska riksdagsgruppen har många gånger framhållit att EU är den samarbetsram inom vilken Finland ska stärka säkerheten såväl i Europa som ur ett globalt perspektiv. Säkerheten och stabiliteten i EU och övriga Europa stärks genom den mångomtalade solidaritetsklausulen.
16.06.2009 kl. 13:55

Finlands säkerhets- och försvarspolitik

16.06.2009 kl. 10:35

Responsdebatt om budgetramarna 2010-2013

Som en följd av den ekonomiska krisen har hittills omkring 3 miljarder euro anvisats för stimulansåtgärder i vårt land – detta motsvarar omkring 1,5 % av BNP – en stor andel också med EU-mått mätt. Alla åtgärder som vidtas måste ha som målsättning att återställa tillväxten och balansen i vår ekonomi, motverka arbetslöshet och trygga vår betalningsförmåga – speciellt på lång sikt.
03.06.2009 kl. 13:35

Responsdebatt om Statsrådets EU-redogörelse

Också Svenska riksdagsgruppen sällar sig till skaran av röster som tycker att det är viktigt att oftare diskutera EU, Finlands roll i unionen och unionens framtid.
26.05.2009 kl. 15:00