Debatten om kompletteringen av budgeten 2010

19.11.2009 kl. 11:00
Förslagen till kompletteringar av statsbudgeten består till största delen av tilläggsanslag för att lindra effekterna av arbetslösheten. De anslagen är oundvikliga.

Bättre skulle det naturligtvis vara om pengarna kunde användas till att skapa eller trygga arbetsplatser i stället för att bara lindra följderna av en växande arbetslöshet.

Työttömyysasteen nousu ja erityisesti työttömyysaikojen pidentyminen ja nuorten työttömyys ovat vakavia ongelmia. Suurimmat lisäykset tässä esityksessä liittyvät nimenomaan työttömyyden hoitamiseen. Tavoitteena pitää olla syrjäytymisvaarassa olevien työttömien ja nuorten auttaminen ja etenkin uusien työpaikkojen luominen ja työpaikkojen turvaaminen.

Många kommuner har den här hösten varit tvungna att höja skattesatsen. De skulle säkert gärna se att statsbudgeten skulle komma kommunerna längre till mötes än vad som nu verkar möjligt.

Då det sammanlagda skatteuttaget under de närmaste åren oundvikligen måste höjas för att finansiera de enorma lån som nu tas upp för att lindra effekterna av den ekonomiska krisen, måste regeringen därför allvarligt överväga den nuvarande arbets- och kostnadsfördelningen mellan stat och kommuner.

Regeringen har ändå gjort rätt i att inte i detta konjunkturläge skärpa den statliga inkomstbeskattningen.
 

Tal i plenum 17.11.2009

Riksdagsgruppen Riksdagsgruppen

Gruppanföranden

Responsdebatt om Statsrådets EU-redogörelse

Också Svenska riksdagsgruppen sällar sig till skaran av röster som tycker att det är viktigt att oftare diskutera EU, Finlands roll i unionen och unionens framtid.
26.05.2009 kl. 15:00

Statsrådets redogörelse om EU-politiken

26.05.2009 kl. 10:35

Remissdebatt om statsrådets EU-redogörelse

Av statsrådets redogörelse över EU-politiken framgår regeringens vision om hur EU ska se ut, fungera och utvecklas till år 2020. Svenska riksdagsgruppen framhåller vikten av att alla skall kunna känna sig representerade i Bryssel och delaktiga i den politik som förs i EU.
16.04.2009 kl. 17:00

Responsdebatt om första tilläggsbudgeten

Trots att vi skött vår egen ekonomiska politik bra de senaste åren och kunnat både förbättra välfärden och korta av på vår statsskuld är vi mitt i den ekonomiska kris som startade i höstas på fastighetsmarknaden i USA och snabbt spred sig. Alla undersökningar pekar på att vi får lov att räkna med kärva år. Hur kärva de blir vet vi väl med säkerhet först efteråt. Nu måste vi hålla hjulen i rullning, stimulera sysselsättningen och upprätthålla tryggheten och basservicen för alla. Samtidigt måste vi ta sikte på en framtid där sysselsättningsgraden är hög, eftersom det utgör grunden för en hållbar välfärd.
18.03.2009 kl. 16:00

Interpellation om regeringens ställningstagande till högre pensionsålder

Vi har upplevt dramatiska veckor i politiken, något som har sin naturliga bakgrund i det som har hänt i världsekonomin men som också har med vårt lands åldersstruktur och arbetsmarknad att göra. Med stor tillfredsställelse kan vi notera att förståelsen för regeringens framförda förslag till åtgärder börjar vinna allt större understöd.
11.03.2009 kl. 16:30

Remissdebatt om tilläggsbudgetförslaget

Den ekonomiska recessionen är ett faktum. Det som överraskat oss alla nu är snabbheten i nedgången. Det enda vi kan fråga oss nu är bara hur djupt ekonomin sjunker och när vi igen börjar gå mot ljusare tider.
Den ekonomiska recessionen är ett faktum. Det som överraskat oss alla nu är snabbheten i nedgången. Det enda vi kan fråga oss nu är bara hur djupt ekonomin sjunker och när vi igen börjar gå mot ljusare tider.
12.02.2009 kl. 15:00

Remissdebatt om tilläggsbudgetförslaget

Den ekonomiska recessionen är ett faktum. Det som överraskat oss alla nu är snabbheten i nedgången. Det enda vi kan fråga oss nu är bara hur djupt ekonomin sjunker och när vi igen börjar gå mot ljusare tider. Läget är detsamma i alla länder, den globala ekonomin visar sig nu från sin sämsta sida. I alla länder brottas man även med stimulanspaket för att stimulera åtminstone den egna ekonomin och konsumtionen för att, som president Obama sagt, krisen inte skall bli en katastrof. Också vårt stimulanspaket behövs – det ger oss en god chans att klara läget. Regeringen har reagerat snabbt, men måste ännu ha beredskap till snabba åtgärder under hela 2009. Vi måste hålla jämna steg med övriga världen.
12.02.2009 kl. 17:40