Grundlagen och Karleby segrade!

22.11.2009 kl. 02:00
Nu är det klart. Karleby och Mellersta Österbotten skall samarbeta söderut. Men vilken kamp det varit. Aldrig tidigare i mitt politiska liv har jag upplevt något liknande. Efter grundlagsutskottets utlåtande för över en månad sedan och JK:s ställningstagande, trodde väl de flesta att saken skulle vara avgjord. Det alternativ till områdesindelning som bäst tryggar det språkliga grundrättigheterna skulle väljas.

Men nej, den här veckan har vi ännu fått bevittna ett stycke politisk akrobatik. Fastän utredningarna som gjorts om personalens språkkunskaper, entydigt visar att man på bästa sätt kan trygga de språkliga rättigheterna i det södra alternativet, där Karleby och Mellersta Österbotten ingår i samma område som Jakobstad och Vasa, d.v.s. med hela landskapet Österbotten, så försökte centern intill det sista driva det norra alternativet. Men grundlagen kom emot och slutligen fick de retirera.

För sitt eget fält försöker centern fortfarande förklara att det nog blir en ändring från 2011. Efter omröstning i statsrådet fick centerministrarna igenom ett uttalande som torde innebära att man nästa år skall utreda vilka åtgärder som bör vidtas för att kunna ändra på områdesindelningen från 2011. Intressant i sammanhanget är att notera att förutom Sfp:s båda ministrar, Thors och Wallin, röstade samlingspartiets Risikko emot uttalandet och de gröna lade ner sin röst. Med andra ord blev det ingen stark viljeyttring från regeringens sida.

Det vore klokt att nu ta skeden i vacker hand, och en gång för alla respektera att det som fastställts i förordningen i dag är det som gäller härifrån framåt. De som jobbar i de berörda myndigheterna från 1.1.2010 måste också få arbetsro. Jag kan inte tro att det upplevs särdeles lockande för personalen i Uleåborg och Kajana att få piskan på ryggen för att nu under ett år lära sig så god svenska, att man kan bevisa att tjänsterna sedan kunde ges minst lika väl utgående från Uleåborg som från Vasa.

Slutligen. Anmärkningsvärt är att presidenten i samband med att hon stadfäste lagen om regionförvaltningen gav ett skilt uttalande om att landet har två nationalspråk och att medborgarna måste kunna lita på att deras språkliga rättigheter förverkligas också i framtiden. Något som borde stämma till eftertanke också hos de ansvariga ministrarna.

 

 

 

Anna-Maja Henriksson

Gruppanföranden

Statsrådets trafikpolitiska redogörelse

Finland är ett geografiskt sett stort men glesbebyggt land. Hela en femtedel av invånarna bor i huvudstadsregionen, och en klar majoritet bor i tätorter och städer. Logistiskt sett är Finland en ö, eftersom den absoluta merparten av vår utrikeshandel fraktas sjövägen. Allt detta ställer stora krav på trafikförbindelserna i vårt land. Trafiklösningarna måste stöda regionernas utvecklingsmöjligheter och möjligheten att bo överallt i Finland, fungera så att de stöder medborgarnas vardag och sörja för näringslivets behov av transporter. Fungerande trafiksystem och en god infrastruktur är förutsättningar för allas våra dagliga liv. Arbets- och skolresor, uppköp och fritidsresor är en naturlig del av vår vardag och trafiken en naturlig del av vårt liv.
01.04.2008 kl. 13:30

Remissdebatt om statsrådets redogörelse om ramarna för statsfinanserna 2009-2012

Ett lands framgång beror på många saker - kunskap och kunnande, social rättvisa och jämlikhet för att ta några exempel. En annan framgångsfaktor är sysselsättningen. Det är därför som Matti Vanhanens regering gör rätt när den prioriterar sysselsättningen.
25.03.2008 kl. 12:15

Finlands deltagande i Natos snabbinsatsstyrkas verksamhet

Gruppanförande
11.03.2008 kl. 14:55

Statsrådets redogörelse om Finlands deltagande i Natos snabbinsatsstyrkor

Att skicka ut män och kvinnor till en svår krissituation kan vara ett svårt beslut. Eftersom Finland hör till världseliten på fredsbevarande operationer skulle det vara synnerligen svårt för oss att dra oss från ansvaret att bidra till att upprätthålla den internationella freden och säkerheten. Det är i grunden det som ett kommande engagemang i Natos snabbinsatsstyrkor, NRF, skulle innebära; ett fortsatt finländskt engagemang för den internationella freden och säkerheten.
11.03.2008 kl. 15:15

Interpellationsdebatt om nedläggning av Stora Ensos fabriker och statens ägarpolitik

Att en fabriksnedläggning slår hårt mot den ort och region där den är verksam vet och förstår vi alla. Vi vet också vilken press beslutet sätter på arbetstagarna, deras familjer samt de lokala och regionala beslutsfattarna. Hoten om arbetslöshet och försämrade ekonomiska utsikter är tunga att bära med sig för alla inblandade. Det här har vi kunnat erfara på flera håll och i flera sektorer under de senaste åren i Finland. Den globala ekonomin för med sig nya utmaningar också för oss. Bolag verksamma i Finland spelar på samma globala marknad och med samma regler som bolag verksamma på helt andra håll. Finland är inte en åtskild del av Europa och världen - På gott och ont.
13.02.2008 kl. 16:30

Riksmötets öppningsdebatt 2008

Vi inleder 2008 i samma tecken som 2007 slutade. Den globala ekonomikurvan pekar neråt, i USA har man redan gått in för stödåtgärder för att stöda den inhemska konsumtionen och i Finland skriver de ekonomiska instituten och bankerna ner sina prognoser för tillväxten 2008.
12.02.2008 kl. 15:00

Responsdebatt om statsbudgeten för 2008

Den politiska hösten går mot sitt slut i och med att vi nu tar itu med behandlingen av budgetförslaget för nästa år. Jag vill börja med att tacka kollegerna i finansutskottet för en snabb och smidig behandling, men också regeringen för ett gott utgångsförslag.
17.12.2007 kl. 15:41