Ålandsforum på riksdagen

26.11.2009 kl. 16:35

Ålands riksdagsledamot Elisabeth Nauclér ordnade åter ett Ålandsforum på Riksdagen. Som talare vid forumet medverkade fil.dr och historieforskaren Janne Holmén. Temat för kvällen var nationella identiteter som väckt diskussion i media på senaste tiden. Holmén föreläste med rubriken ”Är jag svensk eller finne - eller ålänning? Uppbyggnaden av nationella identiteter i resterna av det gamla Sverige efter riksdelningen 1809".

Holmén redogjorde för hur den finska identiteten formats under den ryska tiden, samt berättade om den åländska autonomins födsel och utvecklingen till en egen åländsk identitet. I sin presentation berättade Holmén om hur historieforskningen har kommit fram till att det är staten som har skapat nationen och inte tvärtom. Det verkar finnas en färdig modell för hur en nation skall se ut och nya stater följer modellen, också Åland.

Holmén berättade också att det inte finns historiska motsättningar mellan Sverige och Finland, eller Finland och Åland. Dessa motsättningar som diskuteras idag har uppfunnits under de senaste århundradena av politiker och forskare för att stödja nationalismen. I motsats till svenskans ställning i Finland berättade Holmén att finskans ställning i Sverige har förstärkts. Holmén påpekade att på grund av att motsättningarna mellan finskan och svenskan i Finland skapats av politiker, kunde problemet också upplösas av politiker. Det skulle förutsätta att Finland, samtidigt som man uppmuntrar Sveriges pågående försök att garantera finska minoriteters ställning, tar till kraftfulla åtgärder för att i verkligheten trygga det svenska språkets ställning i Finland.

Holmén lyckades väcka en intressant och livlig diskussion om språkens ställning, som väckt stor uppmärksamhet i media på den senaste tiden. Bland annat diskuterades det också om nationella symbolers ursprung och betydelse t.ex. flaggor och sympati för idrottare i landskamper – publiken undrade bl.a. vem ålänningarna hejar på i en ishockey match mellan Finland och Sverige?

 

 

Riksdagsgruppen Riksdagsgruppen

Gruppanföranden

Responsdebatt om Statsrådets EU-redogörelse

Också Svenska riksdagsgruppen sällar sig till skaran av röster som tycker att det är viktigt att oftare diskutera EU, Finlands roll i unionen och unionens framtid.
26.05.2009 kl. 15:00

Statsrådets redogörelse om EU-politiken

26.05.2009 kl. 10:35

Remissdebatt om statsrådets EU-redogörelse

Av statsrådets redogörelse över EU-politiken framgår regeringens vision om hur EU ska se ut, fungera och utvecklas till år 2020. Svenska riksdagsgruppen framhåller vikten av att alla skall kunna känna sig representerade i Bryssel och delaktiga i den politik som förs i EU.
16.04.2009 kl. 17:00

Responsdebatt om första tilläggsbudgeten

Trots att vi skött vår egen ekonomiska politik bra de senaste åren och kunnat både förbättra välfärden och korta av på vår statsskuld är vi mitt i den ekonomiska kris som startade i höstas på fastighetsmarknaden i USA och snabbt spred sig. Alla undersökningar pekar på att vi får lov att räkna med kärva år. Hur kärva de blir vet vi väl med säkerhet först efteråt. Nu måste vi hålla hjulen i rullning, stimulera sysselsättningen och upprätthålla tryggheten och basservicen för alla. Samtidigt måste vi ta sikte på en framtid där sysselsättningsgraden är hög, eftersom det utgör grunden för en hållbar välfärd.
18.03.2009 kl. 16:00

Interpellation om regeringens ställningstagande till högre pensionsålder

Vi har upplevt dramatiska veckor i politiken, något som har sin naturliga bakgrund i det som har hänt i världsekonomin men som också har med vårt lands åldersstruktur och arbetsmarknad att göra. Med stor tillfredsställelse kan vi notera att förståelsen för regeringens framförda förslag till åtgärder börjar vinna allt större understöd.
11.03.2009 kl. 16:30

Remissdebatt om tilläggsbudgetförslaget

Den ekonomiska recessionen är ett faktum. Det som överraskat oss alla nu är snabbheten i nedgången. Det enda vi kan fråga oss nu är bara hur djupt ekonomin sjunker och när vi igen börjar gå mot ljusare tider.
Den ekonomiska recessionen är ett faktum. Det som överraskat oss alla nu är snabbheten i nedgången. Det enda vi kan fråga oss nu är bara hur djupt ekonomin sjunker och när vi igen börjar gå mot ljusare tider.
12.02.2009 kl. 15:00

Remissdebatt om tilläggsbudgetförslaget

Den ekonomiska recessionen är ett faktum. Det som överraskat oss alla nu är snabbheten i nedgången. Det enda vi kan fråga oss nu är bara hur djupt ekonomin sjunker och när vi igen börjar gå mot ljusare tider. Läget är detsamma i alla länder, den globala ekonomin visar sig nu från sin sämsta sida. I alla länder brottas man även med stimulanspaket för att stimulera åtminstone den egna ekonomin och konsumtionen för att, som president Obama sagt, krisen inte skall bli en katastrof. Också vårt stimulanspaket behövs – det ger oss en god chans att klara läget. Regeringen har reagerat snabbt, men måste ännu ha beredskap till snabba åtgärder under hela 2009. Vi måste hålla jämna steg med övriga världen.
12.02.2009 kl. 17:40