Riksdagens tillägg till statsbudgeten 2010

04.12.2009 kl. 15:15
Svenska riksdagsgruppen håller på att få igenom flera angelägna tillägg till nästa års statsbudget. Regeringspartiernas företrädare i riksdagens finansutskott enades på onsdagen om tillägg på drygt 40 miljoner euro. Svenska riksdagsgruppen godkände för sin del uppgörelsen på torsdagen.

Den röda tråden i budgettilläggen är sysselsättningsfrämjande åtgärder och investeringar, konstaterar Christina Gestrin, medlem i finansutskottet. Hon betonar särskilt tilläggsanslagen för vatten- och avloppsarbeten, ungdomsverkstäder, skärgårdstrafik och bryggor, farleder och broar samt för tullen. Med de här pengarna skapas många nya arbetsplatser. Många projekt har glädjande nog miljöförtecken.

Då en SFP-minister i regeringen bär ansvaret för invandrarpolitiken är det också glädjande att integreringen av invandrare och behandlingen av asylansökningar får tilläggsanslag. Också kultursektorn kan glädjas över tilläggsanslag för bland annat de finländska kulturinstituten i utlandet, arbetar- och medborgarinstitut samt biblioteksbyggen, i tillägg till de höjningar som gjordes redan i regeringens förslag.

Bland de tilläggsanslag som har ett särskilt intresse för kustområdena finns utöver skärgårdstrafiken också mera pengar för Kvarkens världsnaturarv, Finlands yrkesfiskarförbund och lantbruksrådgivningen. Svenska riksdagsgruppen har också i år sett till att mentalvårdstjänsterna för unga får tilläggsanslag. Också rehabiliteringen av mödrar med rusmedelsproblem får nu tilläggsanslag.

Universiteten kompenseras nu delvis för nya pålagor som deras stärkta autonomi medför. Svenska riksdagsgruppens ordförande Ulla-Maj Wideroos beklagar att regeringen inte från början hade beaktat dessa behov, men riksdagen har nu kommit till universitetens räddning. Det samma gäller vissa reparationer av försvarsmaktens byggnader och fängelser.

Svenska riksdagsgruppen betonar också tilläggsanslagen för de små språkminoriteterna: enaresamerna får pengar för läromedel och de dövas världsförbund får ett extra anslag.
 

Pressmeddelande 3.12.2009.

Riksdagsgruppen

Gruppanföranden

Statsrådets trafikpolitiska redogörelse

Finland är ett geografiskt sett stort men glesbebyggt land. Hela en femtedel av invånarna bor i huvudstadsregionen, och en klar majoritet bor i tätorter och städer. Logistiskt sett är Finland en ö, eftersom den absoluta merparten av vår utrikeshandel fraktas sjövägen. Allt detta ställer stora krav på trafikförbindelserna i vårt land. Trafiklösningarna måste stöda regionernas utvecklingsmöjligheter och möjligheten att bo överallt i Finland, fungera så att de stöder medborgarnas vardag och sörja för näringslivets behov av transporter. Fungerande trafiksystem och en god infrastruktur är förutsättningar för allas våra dagliga liv. Arbets- och skolresor, uppköp och fritidsresor är en naturlig del av vår vardag och trafiken en naturlig del av vårt liv.
01.04.2008 kl. 13:30

Remissdebatt om statsrådets redogörelse om ramarna för statsfinanserna 2009-2012

Ett lands framgång beror på många saker - kunskap och kunnande, social rättvisa och jämlikhet för att ta några exempel. En annan framgångsfaktor är sysselsättningen. Det är därför som Matti Vanhanens regering gör rätt när den prioriterar sysselsättningen.
25.03.2008 kl. 12:15

Finlands deltagande i Natos snabbinsatsstyrkas verksamhet

Gruppanförande
11.03.2008 kl. 14:55

Statsrådets redogörelse om Finlands deltagande i Natos snabbinsatsstyrkor

Att skicka ut män och kvinnor till en svår krissituation kan vara ett svårt beslut. Eftersom Finland hör till världseliten på fredsbevarande operationer skulle det vara synnerligen svårt för oss att dra oss från ansvaret att bidra till att upprätthålla den internationella freden och säkerheten. Det är i grunden det som ett kommande engagemang i Natos snabbinsatsstyrkor, NRF, skulle innebära; ett fortsatt finländskt engagemang för den internationella freden och säkerheten.
11.03.2008 kl. 15:15

Interpellationsdebatt om nedläggning av Stora Ensos fabriker och statens ägarpolitik

Att en fabriksnedläggning slår hårt mot den ort och region där den är verksam vet och förstår vi alla. Vi vet också vilken press beslutet sätter på arbetstagarna, deras familjer samt de lokala och regionala beslutsfattarna. Hoten om arbetslöshet och försämrade ekonomiska utsikter är tunga att bära med sig för alla inblandade. Det här har vi kunnat erfara på flera håll och i flera sektorer under de senaste åren i Finland. Den globala ekonomin för med sig nya utmaningar också för oss. Bolag verksamma i Finland spelar på samma globala marknad och med samma regler som bolag verksamma på helt andra håll. Finland är inte en åtskild del av Europa och världen - På gott och ont.
13.02.2008 kl. 16:30

Riksmötets öppningsdebatt 2008

Vi inleder 2008 i samma tecken som 2007 slutade. Den globala ekonomikurvan pekar neråt, i USA har man redan gått in för stödåtgärder för att stöda den inhemska konsumtionen och i Finland skriver de ekonomiska instituten och bankerna ner sina prognoser för tillväxten 2008.
12.02.2008 kl. 15:00

Responsdebatt om statsbudgeten för 2008

Den politiska hösten går mot sitt slut i och med att vi nu tar itu med behandlingen av budgetförslaget för nästa år. Jag vill börja med att tacka kollegerna i finansutskottet för en snabb och smidig behandling, men också regeringen för ett gott utgångsförslag.
17.12.2007 kl. 15:41