Gestrin: Riksdagen lyfte fram barnträdgårdslärarutbildning i Helsingfors

15.12.2009 kl. 14:05
Riksdagsledamot Christina Gestrin är mycket nöjd över att riksdagen igen i år upprepar sin oro för den svåra bristen på svenskspråkiga barnträdgårdslärare i huvudstadsregionen. Riksdagen uppmanar undervisningsministeriet att se till att en grundutbildning av barnträdgårdslärare inleds år 2011 i Helsingfors Universitets regi.

Christina Gestrin har som medlem av riksdagens finansutskott under många år arbetat för att hitta en lösning på problemet med bristen på behöriga svenskspråkiga barnträdgårdslärare i huvudstadsregionen. År 2009 är 52 % av de svenskspråkiga barnträdgårdslärarna i Esbo obehöriga. Situationen är ohållbar, konstaterar Christina Gestrin.

- De svenskspråkiga och tvåspråkiga barnen bör ha rätt till behörig daghemspersonal. Nu behövs en långsiktig lösning på problemet med barnträdgårdslärarbristen vid de svenskspråkiga daghemmen i huvudstadsregionen. Vid sidan av barnträdgårdslärarutbildning i Jakobstad och den utlokaliserade kompetensgivande utbildningen av personer som redan arbetar vid daghem är det nu nödvändigt att inleda en grundutbildning av barnträdgårdslärare i Helsingfors, säger Christina Gestrin.

Bristen på barnträdgårdslärare i de svenska daghemmen i huvudstadsregionen är akut. Läget har förvärrats under de senaste åren och redan nu saknas ca 100 svenskspråkiga barnträdgårdslärare i regionen. I budgeten för år 2009 lade riksdagen till ett anslag på 50 000 euro för att planera en grundutbildning av svenskspråkiga barnträdgårdslärare i Helsingfors. Planeringen som har framskridit väl har skett i nära samarbetet mellan Arcada och Helsingfors Universitet.

Christina Gestrin är glad över att Helsingfors Universitet har sett till att finansieringen av den fortsatta planeringen för år 2010 säkras och konstaterar att möjligheterna att starta utbildningen år 2011 är goda.

Riksdagens viljeyttring är tydlig. I budgetbetänkandet uppmanas undervisningsministeriet att beakta det förberedande arbetet och se till att finansieringen ordnas så att utbildningen kan inledas år 2011, påpekar Christina Gestrin.
 

Pressmeddelande 15.12.2009

Riksdagsgruppen Riksdagsgruppen

Gruppanföranden

Statsministerns upplysning om regeringens politik 2009

År 2009 kommer att präglas av den ekonomiska recession som vi nu befinner oss i. Frågan nu är bara hur djupt vi sjunker och hur länge den varar. Statsrådet har redan avgett ett förslag till en första tilläggsbudget med ordentliga stimulansåtgärder. Efter beslutet har budgeten och den första tilläggsbudgeten tillsammans en stimulanseffekt för 2009 som enligt Europeiska kommissionens jämförelse är den tredje största bland EU:s 27 medlemsländer. Resten av den politik om förs under året och de propositioner regeringen avger kommer alla att speglas mot denna bakgrund.
10.02.2009 kl. 15:00

Responsdebatt om statsbudgeten för år 2009

Det ekonomiska läget ser nu mycket annorlunda ut än vad det gjorde i mitten av september när vi diskuterade budgetförslaget i remissdebatt. Nu, tre månader senare, befinner vi oss i en ekonomisk tillbakagång, där dåliga prognoser var och annan vecka ersätts av nya, ännu sämre prognoser. Det har vi märkt genom ökade samarbetsförhandlingar, uppsägningar och permitteringar. Nästa år kommer att avvika från det vi blivit vana med under en längre tid. Vi är rädda för att arbetslösheten kommer att öka och den ekonomiska tillväxten att avta. Nu är goda råd dyra. Det gäller att anpassa budgetåtgärderna till den uppkomna situationen och rikta in dem på åtgärder som stimulerar inhemsk produktion, konsumtion och sysselsättning.
15.12.2008 kl. 00:00

Statsrådets redogörelse om reformen av upphandlingslagen

Målsättningen med upphandlingslagstiftningen är att säkerställa en fri rörlighet för varor och tjänster samt en välfungerande inre marknad, att effektivera användningen av offentliga medel och främja upphandling av hög kvalitet, samt främja en ökad öppenhet i upphandlingen.
26.11.2008 kl. 16:17

Remissdebatt om statsrådets klimat- och energistrategi

Regeringen har avgivit en av de viktigaste redogörelserna under hela regeringsperioden. Klimat- och energifrågorna bildar idag en helhet som inte kan skiljas åt och som genomsyrar både den nationella och internationella politiken. Vissa ramvillkor är fastställda för Finlands energi- och klimatpolitik genom EU:s klimatpolitik och internatioenlla överenskommelser. Inom Eu har man kommit överens om att utsläppen av växthusgaser skall minska med 20%, energieffektiviteten förbättras så att energiförbrukningen minskar med 20% och andelen förnybar energi av den slutliga energiförbrukningen på EU-nivå ska öka till 20% till år 2020 jämfört med nivåerna år 1990. För Finland betyder det att andelen förnybar energi skall öka till 38 % från nuvarande 29%.
12.11.2008 kl. 16:15

Revisionsutskottets betänkande om informationsstyrning inom social- och hälsovården

Den första juni ifjol trädde lagändringen som innebär att revisionsutskottets uppdrag finns upptaget i grundlagen ikraft. Revisionsutskottets roll och arbete är viktigt. Att riksdagen har ett eget organ som på en allmän nivå övervakar användningen av statsfinanserna och kan påtala brister samt lyfta upp frågor till diskussion stärker riksdagens roll som det ledande statsorganet. Gällande just denna diskussion är det bara synd att såväl tidpunkt som tema sammanfaller med interpellationen vi diskuterade i tisdags.
16.10.2008 kl. 17:45

Remissdebatt om statsrådets innovationspolitiska redogörelse

Innovationspolitik är ett relativt abstrakt tema – och jag är inte helt säker på om redogörelsen som sådan lyckas räta ut alla frågetecken, eftersom de konkreta angreppssätten och åtgärderna emellanåt förblir aningen ogripbara. Detta berör alla teman som man spontant anser borde finnas med i innovationspolitiken: Utvecklingen och forskningen som en bas att stå på, behovet av finansiering och riskfinansiering, behovet av kunnande, kompetens och företagande samt de utmaningar som globaliseringen medför. Att på ett framgångsrikt sätt genomföra de förslag som statsrådet framför i redogörelsen kräver en väl genomtänkt och konkret verkställighetsplan som är förankrad i både budget och rambudget.
15.10.2008 kl. 16:15

Interpellationsdebatt om en hygglig nivå på primärvården

Att oppositionen väljer att interpellera just nu är ingen slump – vi har ju kommunalval om dryga två veckor. Men att diskutera primärhälsovården, som är en av de viktigaste kommunala serviceformerna, passar Svenska riksdagsgruppen alldeles utmärkt. Finland är ett välfärdsland. Värdig vård för alla är en av våra dyrbaraste grundlagsenliga rättigheter. Oberoende av var man bor, oberoende av ålder och sjukdom måste rätten till god vård också förverkligas i praktiken.
14.10.2008 kl. 15:15