Gestrin deltar i Östersjötoppmöte i Helsingfors

09.02.2010 kl. 10:25
Östersjötoppmötet BSAS är ett mycket lovande bidrag till mobilisering av konkreta åtaganden för en bättre ekologisk situation och en hållbar utveckling av Östersjön, säger riksdagsledamot Christina Gestrin, ordförande för den Parlamentariska Östersjökonferensen BSPC. Hon deltar i Östersjötoppmötet i Helsingfors på onsdagen.

- BSPC, som samlar parlamentariker från alla länder kring Östersjön, tänker fortsätta att utöva politisk påtryckning på regeringarna och beslutsfattarna för kraftfullare åtgärder mot nedgången av Östersjöns marina miljö. Regeringarna måste till exempel fullfölja sina förpliktelser att implementera Helcoms Baltic Sea Action Plan i enlighet med den överenskomna tidtabellen, kräver Gestrin.

- Östersjön måste också skyddas mot teknologiska och människoskapade olyckor. Transporterna av olja och farligt gods ökar hela tiden och det finns ett akut behov att utveckla preventiva åtgärder för undvikande av olycksfall, säger Gestrin.

I år har BSPC åtagit sig att ge politisk tyngd åt och understryka frågan om navigationssäkerheten på Östersjön. BSPC yrkar på regeringarna i Östersjöländerna att nå en gemensam överenskommelse med syfte att skapa ett rapporteringssystem för fartygstrafiken i hela Östersjön. Fartygsrapporteringssystem (SRS) och trafikdirigeringstjänster (VTS) bör göras effektivare genom bättre koordinering och harmonisering av de redan existeande systemen i regionen.

De här frågorna kommer att behandlas vid den 19. Parlamentariska Östersjökonferensen i Mariehamn, Åland 29-31 augusti i år. 

Pressmeddelande 9.2.2010

Riksdagsgruppen Riksdagsgruppen

Gruppanföranden

Responsdebatt om statsrådets långsiktiga energi- och klimatstrategi

Utmaningarna har växt ytterligare för regeringens långsiktiga energi- och klimatstrategi under vintern och våren. Den ekonomiska nedgången har ytterligare försämrat ekonomin och därmed också höjt ribban en aning för ekonomiska satsningar på klimatpolitiken.
17.06.2009 kl. 15:45

Statsministerns upplysning om det ekonomiska läget

Det är minsann inget lätt jobb att sköta Finlands ekonomi i dagens situation. Det är osäkert och det är snabba förändringar som gör det nästan omöjligt att förutspå den ekonomiska utvecklingen.
17.06.2009 kl. 11:15

Responsdebatt om redogörelsen om Finlands säkerhets- och försvarspolitik

Svenska riksdagsgruppen har många gånger framhållit att EU är den samarbetsram inom vilken Finland ska stärka säkerheten såväl i Europa som ur ett globalt perspektiv. Säkerheten och stabiliteten i EU och övriga Europa stärks genom den mångomtalade solidaritetsklausulen.
16.06.2009 kl. 13:55

Finlands säkerhets- och försvarspolitik

16.06.2009 kl. 10:35

Responsdebatt om budgetramarna 2010-2013

Som en följd av den ekonomiska krisen har hittills omkring 3 miljarder euro anvisats för stimulansåtgärder i vårt land – detta motsvarar omkring 1,5 % av BNP – en stor andel också med EU-mått mätt. Alla åtgärder som vidtas måste ha som målsättning att återställa tillväxten och balansen i vår ekonomi, motverka arbetslöshet och trygga vår betalningsförmåga – speciellt på lång sikt.
03.06.2009 kl. 13:35

Responsdebatt om Statsrådets EU-redogörelse

Också Svenska riksdagsgruppen sällar sig till skaran av röster som tycker att det är viktigt att oftare diskutera EU, Finlands roll i unionen och unionens framtid.
26.05.2009 kl. 15:00