Wallin: 24 miljoner för praktikantplatser åt unga

19.02.2010 kl. 15:15
Undervisningsministeriet har föreslagit att staten i årets första tilläggsbudget använder 24 miljoner euro av fonderade tipsvinstmedel på projekt- och praktikantarbete för ungdomar. Arbetsplatserna skulle inrättas inom tredje sektorns organisationer på idrotts-, ungdoms- och kultursidan.

- Det akuta problemet med en ökande ungdomsarbetslöshet kan till en del åtgärdas genom att inrätta ett större antal praktikantplatser inom tredje sektorn, som sommarjobb eller för längre perioder, exempelvis 6-9 månader. Cirka femtusen unga kunde sysselsättas på detta sätt, säger kultur- och idrottsminister Stefan Wallin, som ansvarar för ungdomsfrågorna i regeringen.

- Många föreningar och organisationer i ungdoms-, kultur- och idrottssektorn behöver flere hjälpande händer i sitt praktiska arbete. Unga kulturproducenter, idrottsinstruktörer, social- eller ungdomsarbetare behöver för sin del konkreta uppgifter att sköta och regelbundenhet i vardagen, säger Wallin.

- Genom tilläggsresurserna för praktikantplatserna uppstår en win-win situation. Föreningar och förbund får in nya arbetande personer som kanske på sikt kan få en permanent framtid inom deras sektor. Och ungdomarna får en meningsfylld sysselsättning - en början till något nytt och hoppingivande, säger Wallin.

- Många kollegor i regeringen har sagt att något borde göras åt ungdomsarbetslösheten. För att nå framåt behövs det konkreta metoder och detta paket är just ett sådant, understryker Wallin.

 

Tilläggsuppgifter:
- ministerns specialmedarbetare Susanna Korpivaara, t. 0400 322 432 eller susanna.korpivaara@minedu.fi

 

SFP

Gruppanföranden

Interpellationsdebatt om äldreomsorgen

Det är uppfriskande att oppositionen också intresserar sig för politiska substansfrågor som direkt berör medborgarnas vardagliga liv. Äldreomsorgen är utan tvekan en sådan. Äldreomsorgen är ändå mindre lämplig som föremål för en interpellation eftersom den är en gemensam angelägenhet för regeringen och hela riksdagen, och inte minst för kommunerna där oppositionen här i riksdagen bär samma ansvar som regeringspartierna.
29.09.2009 kl. 15:15

Remissdebatt om budgetförslaget för 2010

Minns någon en statsbudget som alla skulle ha varit helt tillfreds med? Knappast. Oppositionen hittar alltid stora brister i budgetförslagen och regeringspartier hittar mindre brister. Knappast har det ens funnits någon finansminister som skulle ha varit helt nöjd med alla detaljer. Det hör till sakens natur, eftersom varje budget är en balansgång och pengarna aldrig räcker till.
15.09.2009 kl. 16:05

Statsrådets redogörelse om mänskliga rättigheter

För att Finlands människorättspolitik utåt ska vara trovärdig gäller den gamla goda visdomen att det gäller att först sopa rent för egen dörr. Svenska riksdagsgruppen välkomnar därför att denna fjärde redogörelse också täcker respekten för de mänskliga rättigheterna och grundläggande fri- och rättigheterna i det egna landet.
09.09.2009 kl. 15:00

Responsdebatt om statsrådets långsiktiga energi- och klimatstrategi

Utmaningarna har växt ytterligare för regeringens långsiktiga energi- och klimatstrategi under vintern och våren. Den ekonomiska nedgången har ytterligare försämrat ekonomin och därmed också höjt ribban en aning för ekonomiska satsningar på klimatpolitiken.
17.06.2009 kl. 15:45

Statsministerns upplysning om det ekonomiska läget

Det är minsann inget lätt jobb att sköta Finlands ekonomi i dagens situation. Det är osäkert och det är snabba förändringar som gör det nästan omöjligt att förutspå den ekonomiska utvecklingen.
17.06.2009 kl. 11:15

Responsdebatt om redogörelsen om Finlands säkerhets- och försvarspolitik

Svenska riksdagsgruppen har många gånger framhållit att EU är den samarbetsram inom vilken Finland ska stärka säkerheten såväl i Europa som ur ett globalt perspektiv. Säkerheten och stabiliteten i EU och övriga Europa stärks genom den mångomtalade solidaritetsklausulen.
16.06.2009 kl. 13:55