Partiledarna måste ta avstånd från mordhotet

28.02.2010 kl. 19:00
Svenska folkpartiets ordförande, minister Stefan Wallin kräver att samtliga partiledare öppet fördömer det mordhot, som migrations- och Europaminister Astrid Thors blivit föremål för i Facebook.

Wallin säger att namnlistan, som initierats av en kommunalpolitiker med politisk hemvist i Sannfinländarna, definitivt överskridit gränsen för vad som är acceptabelt till och med i den virtuella debatten. Därför är det korrekt att Thors polisanmält namninsamlingen.

- I politiken har det blivit vardag att, som en del av yttrandefriheten, på webben få utstå diverse verbala uppkastningar och angrepp på person. Men en öppen namninsamling med uppenbart syfte att legitimera ett politiskt mord är totalt oacceptabelt. Det är viktigt att det politiska systemet, genom partiernas ordförande, nu entydigt skapar en öppen front mot detta slag av vidriga övertramp. Inför hot som detta sitter alla politiker och partiledare i samma båt och måste tydligt markera att också den fria debatten i det öppna samhällets sociala medier har en gräns, säger Wallin.

Wallin är också kritisk mot massmediernas sätt att hantera de inlägg som förekommer på mediernas egna webbsidor.

- Alla tidningar med självrespekt har redan för länge sedan förbjudit anonyma debattinlägg på insändarsidorna. Men nu legitimeras också mycket osakliga uppkastningar bara för att de uttalats anonymt - på webben. En del tidningar publicerar dessutom en del webbinlägg i själva papperstidningen och rehabiliterar på detta sätt den anonyma debattkulturen i alla fall. Någon öppen mediainitierad värdedebatt om detta viktiga fenomen har vi tyvärr inte sett, säger Stefan Wallin, som själv har bakgrund som journalist på Åbo Underrättelser och Vasabladet. 

SFP

Gruppanföranden

Statsrådets redogörelse om mänskliga rättigheter

För att Finlands människorättspolitik utåt ska vara trovärdig gäller den gamla goda visdomen att det gäller att först sopa rent för egen dörr. Svenska riksdagsgruppen välkomnar därför att denna fjärde redogörelse också täcker respekten för de mänskliga rättigheterna och grundläggande fri- och rättigheterna i det egna landet.
09.09.2009 kl. 15:00

Responsdebatt om statsrådets långsiktiga energi- och klimatstrategi

Utmaningarna har växt ytterligare för regeringens långsiktiga energi- och klimatstrategi under vintern och våren. Den ekonomiska nedgången har ytterligare försämrat ekonomin och därmed också höjt ribban en aning för ekonomiska satsningar på klimatpolitiken.
17.06.2009 kl. 15:45

Statsministerns upplysning om det ekonomiska läget

Det är minsann inget lätt jobb att sköta Finlands ekonomi i dagens situation. Det är osäkert och det är snabba förändringar som gör det nästan omöjligt att förutspå den ekonomiska utvecklingen.
17.06.2009 kl. 11:15

Responsdebatt om redogörelsen om Finlands säkerhets- och försvarspolitik

Svenska riksdagsgruppen har många gånger framhållit att EU är den samarbetsram inom vilken Finland ska stärka säkerheten såväl i Europa som ur ett globalt perspektiv. Säkerheten och stabiliteten i EU och övriga Europa stärks genom den mångomtalade solidaritetsklausulen.
16.06.2009 kl. 13:55

Finlands säkerhets- och försvarspolitik

16.06.2009 kl. 10:35

Responsdebatt om budgetramarna 2010-2013

Som en följd av den ekonomiska krisen har hittills omkring 3 miljarder euro anvisats för stimulansåtgärder i vårt land – detta motsvarar omkring 1,5 % av BNP – en stor andel också med EU-mått mätt. Alla åtgärder som vidtas måste ha som målsättning att återställa tillväxten och balansen i vår ekonomi, motverka arbetslöshet och trygga vår betalningsförmåga – speciellt på lång sikt.
03.06.2009 kl. 13:35