Nylund kräver krafttag mot olaglig djurrättsaktivism

09.04.2010 kl. 13:55
– Ingen separat enhet inom poliskåren bär idag ett övergripande ansvar för att stävja den kriminella verksamhet som en del djurrättsaktivister sysslar med, konstaterar riksdagsledamot Mats Nylund (SFP) kritiskt.

Pressmeddelande:

Fritt att publicera: genast!

– Ingen separat enhet inom poliskåren bär idag ett övergripande ansvar för att stävja den kriminella verksamhet som en del djurrättsaktivister sysslar med, konstaterar riksdagsledamot Mats Nylund (SFP) kritiskt.

– De senaste årens händelser med upprepade olaga intrång på alla typer av djurgårdar visar tydligt att det var ett misstag att lägga ner polisenheten för bekämpande av olaglig aktivism inom Västra Finlands län, framhåller Nylund bestämt och tillägger att djurrättsaktivisterna under senare tid bytt taktik.

– Under de senaste illegala tillslagen har bland annat sjuka djur filmats, varefter man presenterat materialet som om det vore den allmänna djurskyddssituationen i vårt land. Trots att myndighets-kontroll på de filmade gårdarna i de allra flesta fall visat raka motsatsen har den mediala exploate-ringen lett till att många husdjursproducenter idag lever med en ständig oro, framhåller Nylund och påpekar att det finns en risk för att aktivisterna ska sprida smittosamma sjukdomar när de rör sig mellan gårdarna.

 – Många producenter börjar också ifrågasätta sitt eget rättsskydd när räderna pågår utan att någon aktivist ställs inför rätta, det är oacceptabelt i en rättsstat, konstaterar Nylund.

Nylund har ställt ett skriftligt spörsmål till regeringen om vilka åtgärder regeringen kommer att vid-ta för att motarbeta den olagliga djurrättsaktivismen och hur den verksamhet som tidigare handha-des av polisenheten för bekämpande av olaglig aktivism inom Västra Finlands län kommer att orga-niseras. Regeringen har 21 dagar på sig att besvara frågan.

För tilläggsinformation:
Mats Nylund tel. 050-512 21 91
 

Riksdagsgruppen Riksdagsgruppen

Gruppanföranden

Statsrådets redogörelse om mänskliga rättigheter

För att Finlands människorättspolitik utåt ska vara trovärdig gäller den gamla goda visdomen att det gäller att först sopa rent för egen dörr. Svenska riksdagsgruppen välkomnar därför att denna fjärde redogörelse också täcker respekten för de mänskliga rättigheterna och grundläggande fri- och rättigheterna i det egna landet.
09.09.2009 kl. 15:00

Responsdebatt om statsrådets långsiktiga energi- och klimatstrategi

Utmaningarna har växt ytterligare för regeringens långsiktiga energi- och klimatstrategi under vintern och våren. Den ekonomiska nedgången har ytterligare försämrat ekonomin och därmed också höjt ribban en aning för ekonomiska satsningar på klimatpolitiken.
17.06.2009 kl. 15:45

Statsministerns upplysning om det ekonomiska läget

Det är minsann inget lätt jobb att sköta Finlands ekonomi i dagens situation. Det är osäkert och det är snabba förändringar som gör det nästan omöjligt att förutspå den ekonomiska utvecklingen.
17.06.2009 kl. 11:15

Responsdebatt om redogörelsen om Finlands säkerhets- och försvarspolitik

Svenska riksdagsgruppen har många gånger framhållit att EU är den samarbetsram inom vilken Finland ska stärka säkerheten såväl i Europa som ur ett globalt perspektiv. Säkerheten och stabiliteten i EU och övriga Europa stärks genom den mångomtalade solidaritetsklausulen.
16.06.2009 kl. 13:55

Finlands säkerhets- och försvarspolitik

16.06.2009 kl. 10:35

Responsdebatt om budgetramarna 2010-2013

Som en följd av den ekonomiska krisen har hittills omkring 3 miljarder euro anvisats för stimulansåtgärder i vårt land – detta motsvarar omkring 1,5 % av BNP – en stor andel också med EU-mått mätt. Alla åtgärder som vidtas måste ha som målsättning att återställa tillväxten och balansen i vår ekonomi, motverka arbetslöshet och trygga vår betalningsförmåga – speciellt på lång sikt.
03.06.2009 kl. 13:35