Elisabeth Nauclér på kommunbesök i Mariehamn

11.05.2010 kl. 17:40

Inför riksdagsvalet besökte Elisabeth Nauclér som kandidat alla kommuner på Åland och lovade då att hålla kontakt med kommunerna också under valperioden, om hon blev invald. Hon har som riksdagsledamot hållit sitt löfte och besökt alla åländska kommuner, en del till och med två gånger, men inte sin egen hemstad Mariehamn. I måndags var det äntligen dags för en träff med stadens politiker och tjänstemän under ledning av stadsfullmäktiges I vice ordförande Tage Silander, stadsstyrelsens ordförande Johan Ehn och stadsdirektör Bjarne Pettersson.

 

Elisabeth Nauclér inledde med att presentera aktuella frågor som behandlas på riksdagen för närvarande och stadens ledning presenterade sina aktuella ärenden. Sjöfarten och frågor i anslutning till den togs särskilt upp till diskussion, och ordförande för stadens sjöfartspolitiska kommitté Roger Nordlund, näringsutvecklare Therese Flöjt och hamnnämndens ordförande Ulla Andersson deltog i träffen. Frågor i anslutning till sjöbevakningens verksamheten diskuterades också.

 

Det är viktigt för mig i mitt riksdagsarbete att ha direkta kontakter till kommunerna, säger Elisabeth, och det har också visat sig att dessa träffar är till ömsesidig nytta, det är lätt att ta kontakt och diskutera frågor när man känner varandra.

 

 

 

Riksdagsgruppen Riksdagsgruppen

Gruppanföranden

Interpellationsdebatt om äldreomsorgen

Det är uppfriskande att oppositionen också intresserar sig för politiska substansfrågor som direkt berör medborgarnas vardagliga liv. Äldreomsorgen är utan tvekan en sådan. Äldreomsorgen är ändå mindre lämplig som föremål för en interpellation eftersom den är en gemensam angelägenhet för regeringen och hela riksdagen, och inte minst för kommunerna där oppositionen här i riksdagen bär samma ansvar som regeringspartierna.
29.09.2009 kl. 15:15

Remissdebatt om budgetförslaget för 2010

Minns någon en statsbudget som alla skulle ha varit helt tillfreds med? Knappast. Oppositionen hittar alltid stora brister i budgetförslagen och regeringspartier hittar mindre brister. Knappast har det ens funnits någon finansminister som skulle ha varit helt nöjd med alla detaljer. Det hör till sakens natur, eftersom varje budget är en balansgång och pengarna aldrig räcker till.
15.09.2009 kl. 16:05

Statsrådets redogörelse om mänskliga rättigheter

För att Finlands människorättspolitik utåt ska vara trovärdig gäller den gamla goda visdomen att det gäller att först sopa rent för egen dörr. Svenska riksdagsgruppen välkomnar därför att denna fjärde redogörelse också täcker respekten för de mänskliga rättigheterna och grundläggande fri- och rättigheterna i det egna landet.
09.09.2009 kl. 15:00

Responsdebatt om statsrådets långsiktiga energi- och klimatstrategi

Utmaningarna har växt ytterligare för regeringens långsiktiga energi- och klimatstrategi under vintern och våren. Den ekonomiska nedgången har ytterligare försämrat ekonomin och därmed också höjt ribban en aning för ekonomiska satsningar på klimatpolitiken.
17.06.2009 kl. 15:45

Statsministerns upplysning om det ekonomiska läget

Det är minsann inget lätt jobb att sköta Finlands ekonomi i dagens situation. Det är osäkert och det är snabba förändringar som gör det nästan omöjligt att förutspå den ekonomiska utvecklingen.
17.06.2009 kl. 11:15

Responsdebatt om redogörelsen om Finlands säkerhets- och försvarspolitik

Svenska riksdagsgruppen har många gånger framhållit att EU är den samarbetsram inom vilken Finland ska stärka säkerheten såväl i Europa som ur ett globalt perspektiv. Säkerheten och stabiliteten i EU och övriga Europa stärks genom den mångomtalade solidaritetsklausulen.
16.06.2009 kl. 13:55