Många aktiviteter för Ålands riksdagsledamot

25.05.2010 kl. 17:40

Ålands riksdagsledamot Elisabeth Nauclér har föresatt sig att bjuda in alla riksdagsgrupper till Ålandskontoret i Helsingfors för information om självstyrelsen och aktuella frågor på Åland. Senaste torsdag den 20.5. var det Svenska riksdagsgruppens tur att besöka Ålandskontoret för att bekanta sig med aktuella åländska frågor. Nauclér som själv är medlem av svenska riksdagsgruppen har naturligtvis hållit gruppen väl uppdaterad åländska frågor och om debatten på Åland, därför kunde de nu fördjupa sig i några av de aktuella ämnen som finns på den åländska agendan, bland annat ändringen av självstyrelselagen, medborgarskap för hembygdsrätt, det ekonomiska systemet, lotterilagstiftningen och undantaget från kravet på skyddsrum.

 

Representanterna för den svenska riksdagsgruppen var Ålands- och migrationsminister Astrid Thors, kultur- och jämställdhetsminister Stefan Wallin, ledamot och gruppordförande Ulla-Maj Wideroos, svenska riksdagsgruppens generalsekreterare Björn Månsson, lagstiftningssekreterare Tina Harms och sekreterare Veronica Biaudet. SFP:s nyvalda partisekreterare Johan Johansson deltog också i besöket. Grupprepresentanterna var väl insatta i de åländska frågorna och intresserade av ämnet, vilket lede till att diskussionen blev livlig och konstruktiv.

Informationssekreterare Britt Inger Wahe och riksdagsassistenten Laura Lyly var också med och informerade och diskuterade.

 

Det är mycket viktigt att på detta sätt under lite friare former få diskutera med mina kolleger och gruppernas tjänstemän om Åland. Svenska riksdagsgruppen är ju i en särställning vad gäller dessa frågor, medlemmarna är väl insatta och känner till både problem och glädjeämnen, men det är ändå viktigt att i lugn och ro en kväll få diskutera enbart Åland, på våra gruppmöten är det många andra ärenden som tävlar om uppmärksamheten. säger Elisabeth Nauclér.

 

 

Tidigare samma dag fick Elisabeth Nauclér besök på riksdagen av klass 5-6 från Föglö grundskola som var på lägerskola i huvudstadsregionen. Eleverna, med sin lärare Pamela Ahlskog i spetsen, fick en guidad rundvandring med sekreteraren Britt Inger Wahe och assistenten Laura Lyly i riksdagshuset och samlades efter det i svenska riksdagsgruppens grupprum för en träff med riksdagsledamoten och en lätt lunch. Eleverna var mycket intresserade och ställde många kloka frågor innan det var dags att ta sig från Arkadiabacken till Borgbacken, de skulle också delta i Stafettkarnevalen följande dag. Riksdagshuset är mycket populärt mål för elever på skolresa i Helsingfors, ett tjugotal grupper besöker huset dagligen under maj månad. Vi tar gärna emot flera åländska elever, säger Elisabeth Nauclér, de är artiga och intresserade och får ofta beröm av vaktmästeriet för gott uppförande.

 

Riksdagsgruppen Riksdagsgruppen

Gruppanföranden

Finlands säkerhets- och försvarspolitik

16.06.2009 kl. 10:35

Responsdebatt om budgetramarna 2010-2013

Som en följd av den ekonomiska krisen har hittills omkring 3 miljarder euro anvisats för stimulansåtgärder i vårt land – detta motsvarar omkring 1,5 % av BNP – en stor andel också med EU-mått mätt. Alla åtgärder som vidtas måste ha som målsättning att återställa tillväxten och balansen i vår ekonomi, motverka arbetslöshet och trygga vår betalningsförmåga – speciellt på lång sikt.
03.06.2009 kl. 13:35

Responsdebatt om Statsrådets EU-redogörelse

Också Svenska riksdagsgruppen sällar sig till skaran av röster som tycker att det är viktigt att oftare diskutera EU, Finlands roll i unionen och unionens framtid.
26.05.2009 kl. 15:00

Statsrådets redogörelse om EU-politiken

26.05.2009 kl. 10:35

Remissdebatt om statsrådets EU-redogörelse

Av statsrådets redogörelse över EU-politiken framgår regeringens vision om hur EU ska se ut, fungera och utvecklas till år 2020. Svenska riksdagsgruppen framhåller vikten av att alla skall kunna känna sig representerade i Bryssel och delaktiga i den politik som förs i EU.
16.04.2009 kl. 17:00

Responsdebatt om första tilläggsbudgeten

Trots att vi skött vår egen ekonomiska politik bra de senaste åren och kunnat både förbättra välfärden och korta av på vår statsskuld är vi mitt i den ekonomiska kris som startade i höstas på fastighetsmarknaden i USA och snabbt spred sig. Alla undersökningar pekar på att vi får lov att räkna med kärva år. Hur kärva de blir vet vi väl med säkerhet först efteråt. Nu måste vi hålla hjulen i rullning, stimulera sysselsättningen och upprätthålla tryggheten och basservicen för alla. Samtidigt måste vi ta sikte på en framtid där sysselsättningsgraden är hög, eftersom det utgör grunden för en hållbar välfärd.
18.03.2009 kl. 16:00

Interpellation om regeringens ställningstagande till högre pensionsålder

Vi har upplevt dramatiska veckor i politiken, något som har sin naturliga bakgrund i det som har hänt i världsekonomin men som också har med vårt lands åldersstruktur och arbetsmarknad att göra. Med stor tillfredsställelse kan vi notera att förståelsen för regeringens framförda förslag till åtgärder börjar vinna allt större understöd.
11.03.2009 kl. 16:30