Elisabeth Nauclér tar emot fransk parlamentarikergrupp på Finlands besök

25.05.2010 kl. 17:45

 

 

Det franska parlamentets Finlands-vännföreningar från båda kamrarna är på besök i Finland 24-26.5. Gästerna bekantar sig förutom med Finlands riksdag och den franska vänföreningen där, även med det finländska skolsystemet, skogsindustrin och energipolitiken. 

Riksdagledamot Elisabeth Nauclér är ordförande för den franska vänföreningen vid Finlands riksdag och står, tillsammans med rådet för internationella ärenden Gunilla Carlander vid riksdagens internationella enhet, som värd för besöket. Under måndagen bekantade sig gruppen med verksamheten vid Normallycéet i Helsingfors och åt skollunch med eleverna. Därefter besökte de Ålandskontoret och fick en rejäl dos Ålandsinformation och bjöds även på kaffe med Ålandspannkaka, sviskonkräm och snömos. Gästerna var mycket intresserade av Åland och ställde många frågor och beklagade att tiden inte räckte till för ett besök på Åland. 

Idag fortsätter besöket med träffar med talman Sauli Niinistö, stora utskottets ordförande Erkki Tuomioja, grundlagsutskottets viceordförande Jacob Söderman och näringsminister Mauri Pekkarinen. De följer även med den parlamentariska överläggning om EU-ärenden som hålls i riksdagen idag, tisdagen den 25 maj. Riksdagsledamöter, ministrar och finländska Europaparlamentariker samlas i plenisalen för att diskutera aktuella EU-ärenden. Även EU-kommissionären med ansvar för sysselsättning, socialpolitik och inkludering László Andor deltar. 

Under onsdagen träffar gruppen företrädare för Industrins kraft, Pohjolan voima, Finnforest och det franskägda företaget Gemalton, som tillverkar biometriska pass.

I det franska parlamentariska tvåkammarsystemet har vänföreningarna en befäst ställning inom samarbetet med andra parlament. Det är ovanligt att andra kammarens eller nationalförsamlingens och övre kammarens eller senatens vänföreningar har fått tillstånd att göra en gemensam resa till Finland. Det ses som ett potisitvt tecken på ett ökat intresset för Finland i Frankrike. 

Jag skulle naturligtvis gärna ha sett att gruppen hade besökt min valkrets, Åland, men då man inte hann det, så är jag glad över det informativa och trivsamma besöket på Ålandskontoret. Det är också bra att jag som vänföreningsordförande har tillfälle att följa med gruppen under besöket och informera om vårt arbete i Finlands riksdag och samtidigt också informera om Åland och åländska frågor säger ledamot Nauclér.

 

 

Riksdagsgruppen Riksdagsgruppen

Gruppanföranden

Statsrådets redogörelse om internationell krishantering

Då vi reviderade vår krishanteringslag för drygt ett och ett halvt år sedan var många skeptiska till att Finland skulle delta i EU-operationer. Man var då rädd för att EU och FN av någon anledning skulle ha olika målsättningar. I dagens läge kan vi konstatera hur sammanflätat krishanteringsmålen är inom dessa båda organisationer. Detta visar även statsrådets redogörelse.
13.11.2007 kl. 15:16

Interpellation om kvaliteten i vård och omsorg och tillgången på yrkesutbildad personal

Oppositionens första interpellation under denna valperiod innehåller inte mycket nytt; oppositionen väljer att rikta in sig på redan bekanta frågeställningar som diskuterades redan under förra perioden. Trots att oppositionen påstår att interpellationen handlar om kvaliteten i vård och omsorg och tillgången på yrkesutbildad personal är det lätt att inse att interpellationen egentligen handlar om vårdsektorns löner.
03.10.2007 kl. 10:37

Remissdebatt om statsbudgeten för 2008

Det har nu gått ett halvt år sedan riksdagsvalet i mars och vi håller ännu på att slutföra det politiska maratonlopp som vi inledde i vintras. Oppositionen har hittat nya objekt för kritik och kräver nya satsningar. Regeringen håller däremot på med att förverkliga de målsättningar som vi gick till val med i mars – och vann valet med.
18.09.2007 kl. 15:35

Responsdebatt om budgetramarna 2008-2011

Jag vill tacka kollegerna i utskottet för en saklig behandling av statsfinanserna för de kommande fyra åren. Budgetramarna, som oppositionen förstås anser vara för snäva, är spikade med ansvar. Vi kan inte fördela pengar som vi inte har. Att sysselsättningsläget förbättras är en förutsättning för att vi skall kunna hålla en hög nivå på och utveckla servicen i framtiden. Nyheten om att BNP ligger på över 5 procent högre nivå än för ett år, att arbetslösheten är 1,6 procentenheter lägre än för ett år sedan och 60 000 fler är sysselsatta visar att Finland är på rätt väg.
19.06.2007 kl. 00:00

Regeringens rambudget för åren 2008-2011

Det är både rätt och klokt att försvara en ansvarsfull och strikt budgetpolitik. Det är rättvist gentemot kommande generationer. Då oppositionen vill använda mer av statens pengar, är det skäl att minnas att regeringens budgetutgifter är 180 miljoner större – hela 14 procent större - än föregående regerings budgetra-mar. Större utgiftsökningar än så, skulle vara ansvarslöst.
29.05.2007 kl. 15:15

Riksdagens 100-års jubileumsplenum

Då vi talar om historia, minns vi ofta bara de banbrytande skedena – de stora ögonblicken. Ändå är det så, att historien går framåt med små steg. Ibland så små att vi inte märker dem – förrän långt senare.
23.05.2007 kl. 14:30

Statsrådets meddelande om regeringsprogrammet

"Finland tillhör alla, oberoende av bostadsort, livssituation, modersmål eller etnisk bakgrund. Medborgarna skall garanteras rätten att påverka samt delta och vara delaktiga i beslutsfattandet". Denna markering i inledningen av regeringsprogrammet är viktig – och en stor utmaning för regeringen. Men det är också viktigt att säga ut att detta är regeringens vilja. Svenska riksdagsgruppen är mycket nöjd över det regeringsprogram som de fyra regeringspartierna har enats om under Matti Vanhanens ledning.
24.04.2007 kl. 15:30