Elisabeth Nauclér tar emot fransk parlamentarikergrupp på Finlands besök

25.05.2010 kl. 17:45

 

 

Det franska parlamentets Finlands-vännföreningar från båda kamrarna är på besök i Finland 24-26.5. Gästerna bekantar sig förutom med Finlands riksdag och den franska vänföreningen där, även med det finländska skolsystemet, skogsindustrin och energipolitiken. 

Riksdagledamot Elisabeth Nauclér är ordförande för den franska vänföreningen vid Finlands riksdag och står, tillsammans med rådet för internationella ärenden Gunilla Carlander vid riksdagens internationella enhet, som värd för besöket. Under måndagen bekantade sig gruppen med verksamheten vid Normallycéet i Helsingfors och åt skollunch med eleverna. Därefter besökte de Ålandskontoret och fick en rejäl dos Ålandsinformation och bjöds även på kaffe med Ålandspannkaka, sviskonkräm och snömos. Gästerna var mycket intresserade av Åland och ställde många frågor och beklagade att tiden inte räckte till för ett besök på Åland. 

Idag fortsätter besöket med träffar med talman Sauli Niinistö, stora utskottets ordförande Erkki Tuomioja, grundlagsutskottets viceordförande Jacob Söderman och näringsminister Mauri Pekkarinen. De följer även med den parlamentariska överläggning om EU-ärenden som hålls i riksdagen idag, tisdagen den 25 maj. Riksdagsledamöter, ministrar och finländska Europaparlamentariker samlas i plenisalen för att diskutera aktuella EU-ärenden. Även EU-kommissionären med ansvar för sysselsättning, socialpolitik och inkludering László Andor deltar. 

Under onsdagen träffar gruppen företrädare för Industrins kraft, Pohjolan voima, Finnforest och det franskägda företaget Gemalton, som tillverkar biometriska pass.

I det franska parlamentariska tvåkammarsystemet har vänföreningarna en befäst ställning inom samarbetet med andra parlament. Det är ovanligt att andra kammarens eller nationalförsamlingens och övre kammarens eller senatens vänföreningar har fått tillstånd att göra en gemensam resa till Finland. Det ses som ett potisitvt tecken på ett ökat intresset för Finland i Frankrike. 

Jag skulle naturligtvis gärna ha sett att gruppen hade besökt min valkrets, Åland, men då man inte hann det, så är jag glad över det informativa och trivsamma besöket på Ålandskontoret. Det är också bra att jag som vänföreningsordförande har tillfälle att följa med gruppen under besöket och informera om vårt arbete i Finlands riksdag och samtidigt också informera om Åland och åländska frågor säger ledamot Nauclér.

 

 

Riksdagsgruppen Riksdagsgruppen

Gruppanföranden

Finlands säkerhets- och försvarspolitik

16.06.2009 kl. 10:35

Responsdebatt om budgetramarna 2010-2013

Som en följd av den ekonomiska krisen har hittills omkring 3 miljarder euro anvisats för stimulansåtgärder i vårt land – detta motsvarar omkring 1,5 % av BNP – en stor andel också med EU-mått mätt. Alla åtgärder som vidtas måste ha som målsättning att återställa tillväxten och balansen i vår ekonomi, motverka arbetslöshet och trygga vår betalningsförmåga – speciellt på lång sikt.
03.06.2009 kl. 13:35

Responsdebatt om Statsrådets EU-redogörelse

Också Svenska riksdagsgruppen sällar sig till skaran av röster som tycker att det är viktigt att oftare diskutera EU, Finlands roll i unionen och unionens framtid.
26.05.2009 kl. 15:00

Statsrådets redogörelse om EU-politiken

26.05.2009 kl. 10:35

Remissdebatt om statsrådets EU-redogörelse

Av statsrådets redogörelse över EU-politiken framgår regeringens vision om hur EU ska se ut, fungera och utvecklas till år 2020. Svenska riksdagsgruppen framhåller vikten av att alla skall kunna känna sig representerade i Bryssel och delaktiga i den politik som förs i EU.
16.04.2009 kl. 17:00

Responsdebatt om första tilläggsbudgeten

Trots att vi skött vår egen ekonomiska politik bra de senaste åren och kunnat både förbättra välfärden och korta av på vår statsskuld är vi mitt i den ekonomiska kris som startade i höstas på fastighetsmarknaden i USA och snabbt spred sig. Alla undersökningar pekar på att vi får lov att räkna med kärva år. Hur kärva de blir vet vi väl med säkerhet först efteråt. Nu måste vi hålla hjulen i rullning, stimulera sysselsättningen och upprätthålla tryggheten och basservicen för alla. Samtidigt måste vi ta sikte på en framtid där sysselsättningsgraden är hög, eftersom det utgör grunden för en hållbar välfärd.
18.03.2009 kl. 16:00

Interpellation om regeringens ställningstagande till högre pensionsålder

Vi har upplevt dramatiska veckor i politiken, något som har sin naturliga bakgrund i det som har hänt i världsekonomin men som också har med vårt lands åldersstruktur och arbetsmarknad att göra. Med stor tillfredsställelse kan vi notera att förståelsen för regeringens framförda förslag till åtgärder börjar vinna allt större understöd.
11.03.2009 kl. 16:30