Nauclér kräver mera djup i SPF:s utrikespolitik

14.06.2010 kl. 14:20

Sfp, Tammerfors 12 juni 2010

 

 

Kära Sfp:are. För det första vill jag säga hur glad jag är att ni förlagt partidagen till Tammerfors. Det är skönt att vara hemma sa Steffi, och här började jag mitt liv i Finland genom att läsa finska på sommaruniversitet. Som mariehamnare känner man sig hemma, Tammerfors domkyrka har ritats av samma arkitekt som Mariehamns kyrka, ålänningen Lars Sonck, och även den som kommer från Finström på Åland känner sig hemma kyrkans för torn på kyrkan är en kopia av Finströms kyrktorn, kyrkan där Soncks far var präst.

 

Jag representerar alltså Åland i riksdagen, och samarbetar med sfp i svenska riksdagsgruppen, där känner jag mig också hemma. Det har sagts här att språket är centralt för sfp, det gäller naturligtvis också för ålänningarna, men det har också talats om partiets värdegrunder, om att partiet måste profilera sig på det allmänpolitiska planet, och hit hör utrikespolitiken. Ålands autonomi och ställning som minoritet är en del av Finlands brand och att Sfp i Kasnäsmanifestet klart uttalar sitt stöd för Ålands självstyrelse är viktigt.

 

Men jag tänkte inte tala om det som är hemma utan det som är borta. Sfp har ett utrikespolitiskt arv att förvalta, och det är viktigt att ha en klar strategi och ett tydligt budskap. Det räcker inte bara att ta ställning till ett NATO-inträde eller storleken på Finlands Afghanistaninsatser. Sfp borde diskutera andra internationella frågor mer på djupet. Hur skall t.ex FN resolutionen 1325 genomföras i praktiken t.ex. stärkande av kvinnornas roll som konfliktlösare, vilka insatser krävs? Hur skall Finlands biståndsmål kunna uppnås? Finlands kandidatur till FN:s säkerhetsråd, hur skall vi uppnå det målet. Vår politik i Afrika hur skall den utvecklas, vilka områden skall vi satsa på, hur skall vi utveckla de civila krishanteringsinsatserna. Hur många kan svara på vad Sfp:s svar på de här frågorna är? Sfp borde som det trovärdiga parti man är ha en tydlig och klar utrikespolitik linje som skulle intressera nya väljargrupper. Anledningen till att just jag tar upp det här är att jag är svenska riksdagsgruppens representant i utrikesutskottet och i OSSE och därför engagerar mig mycket i de här frågorna och här tror jag att vi har mycket kvar att göra.

 

Här idag finns bara två motioner med utrikespolitiskt innehåll, en om Kina och Tibet. Jag lämnade förövrigt in ett skriftligt spörsmål om Finlands och EU:s roll i Tibetfrågan nu i veckan, eftersom jag anser att Finland har ett särskilt ansvar. Dalai Lama eftersträvar autonomi och har intresserat sig för ålandslösningen. Att det bara finns två motioner med utrikespolitiskt innehåll beror inte på att det inte finns olösta utrikespolitiska frågor.

 

Bästa Sfp:are, det är viktigt att stå upp för principerna här hemma, men också internationellt om man skall vara ett riktigt regeringsparti.

 

Riksdagsgruppen Riksdagsgruppen

Gruppanföranden

Interpellation om regeringens finanspolitik 

Gruppanförande hållet av ledamot Henrik Wickström.
15.05.2024 kl. 15:00

Statsrådets redogörelse om planen för de offentliga finanserna 2025–2028

Gruppanförandet under remissdebatten framfördes av ledamot Otto Andersson.
07.05.2024 kl. 15:00

Interpellation om sjukhusnätverket

Gruppanförandet hållet av ledamot Henrik Wickström.
23.04.2024 kl. 15:03

Aktualitetsdebatt om skolfred och skoltrygghet      

Gruppanförande hållet av ledamot Ollikainen.
17.04.2024 kl. 14:59

Interpellation om regeringens regionalt diskriminerande politik

Gruppanförande  håkllet av ledamot  Anders Norrback.
20.03.2024 kl. 15:12

Aktuell debatt om Ukraina

Gruppanförande hållet av ledamot Anders Norrback.
21.02.2024 kl. 15:00