SFP bär sitt ansvar

18.06.2010 kl. 14:55
"Det här är den krassa verkligheten, när det riktigt kör ihop så är det ändå SFP man vänder sig till! "...

 

Veckan som gått har varit politiskt händelserik. Förra helgen höll tre regeringspartier partidagar. SFP godkände det livligt debatterade Kasnäsmanifestet, som nu blev framtidsmanifestet. Centern valde ny ordförande, som samtidigt kommer att bli ny statsminister. Dessutom valde man ny partisekreterare. Samlingspartiet godkände efter omröstning en motion om att slopa det obligatoriska andra inhemska språket i grundskolan. Beslutet kommenterades redan samma dag av partiordföranden som enligt egen utsago inte kommer att föra det vidare. Därtill kommenterades beslutet av grundlagsutskottets ordförande, samlingspartisten Kimmo Sasi, som konstaterade att beslutet inte överensstämmer med bestämmelser i vår grundlag om två nationalspråk, finska och svenska.

Idag fredag när detta skrivs så har det största riksdagspartiets ordförande kallat samtliga riksdagspartiers ordförande och gruppordförande till regeringsöverläggningar. Redan på förhand står det klart att nuvarande fyra partier fortsätter förhandlingarna på lördagen. Det står också klart att regeringen Vanhanens regeringsprogram kommer att kompletteras med ett ekonomiskpolitiskt ställningstagande som tar ställning till den förändrade ekonomiska situationen med global recession och ökad arbetslöshet.

Naturligtvis kommer oppositionen att utnyttja situationen genom att kritisera regeringsprogrammet och peka på brister i den förda politiken. I bästa fall kommer de också att visa på politiska alternativ, det är oppositionens uppgift i en demokrati. Hittills har den ekonomiska politiken diskuterats rätt lite, men på finlandssvenskt håll har däremot frågan om Mellersta Österbottens orientering diskuterats desto livligare. Vanligtvis brukar de andra partierna helt riktigt framhålla att SFP inte ensamt klarar av att bevaka de svenskspråkiga intressen, men i den här frågan har man den senaste veckan varit snabb med att sätta allt ansvar på SFP. Kristdemokraterna, som verkar ha glömt att deras representant i MÖF:s landskapsstyrelse röstade för Uleåborgsalternativet och genom det bidrog till att forma landskapets åsikt, sätter plötsligt allt ansvar på SFP. Av de övriga partierna, som ofta och gärna betonar att de har svenskspråkig verksamhet, är väl de enda som har reagerat Socialdemokraterna. Också där har budskapet varit att ansvaret nu ligger på SFP.

Det här är den krassa verkligheten, när det riktigt kör ihop så är det ändå SFP man vänder sig till! Naturligtvis kommer vi att driva frågan så långt det går, men för tillfället handlar Karlebys och MÖF:s orientering betydligt mera om juridik än om politik. Vi har ett enhälligt utlåtande från riksdagens grundlagsutskott där man slår fast att det språkligt bästa alternativet måste väljas, vi har ett nästan identiskt utlåtande från justitiekansler Jaakko Jonkka, vi har presidentens protokollsanteckning när hon stadsfäste lagen om den statliga regionförvaltningen och nu har vi ytterligare ett enhälligt betänkande för en orientering söderut från den arbetsgrupp som kommunministern tillsatte efter regeringens beslut i höstas.

SFP kommer fortsättningsvis att göra sitt yttersta för att nuvarande beslut, Karleby och MÖF söderut bibehålls. För övriga partier som finner frågan viktig är arbetsfältet öppet. Ställ gärna krav på SFP men ta också ert eget ansvar!

Mats Nylund, riksdagsledamot, SFP
Publiceras i Österbottens Tidning 21.6.2010

Riksdagsgruppen Riksdagsgruppen

Gruppanföranden

Responsdebatt om statsbudgeten för år 2007

Jag vill börja med att tacka finansministern och mina kollegor för en enkel och snabb process i att nå en överenskommelse om riksdagens ändringar i budgetboken. Men jag vill ändå ägna lite tid åt att analysera hur riksdagen använder sin budgetmakt.
13.12.2006 kl. 00:00

Interpellation om bättre villkor för kvinnor i arbetslivet

Interpellanterna lyfter upp ett tema som sysselsatt flera generationer och som fortfarande är ett delvis olöst problem, det vill säga att skapa en större jämställdhet inom arbetslivet. Oppositionen påminner om att regeringen lovat befrämja jämställdheten genom ett program med målsättningen att få bort omotiverade löneskillnader.
30.11.2006 kl. 00:00

Interpellationsdebatt om alkoholpolitiken

Oppositionen skall ha ett erkännande för en saklig och välformulerad interpellationstext. Här behövs inga teoriska och känsloladdade reaktioner. Problemet är tillräckligt allvarligt ändå.
23.11.2006 kl. 00:00

Interpellationsdebatt om barnfamiljernas situation

Det är aningen svårt att lista ut vilken samhällsgrupp oppositionen anser att regeringen har misskött mest. För fyra veckor sedan var det studenterna, för tre veckor sedan var det pensionärerna och idag är det då barnfamiljerna som lider mest.
11.10.2006 kl. 00:00

Remissdebatt om propositionen om kommun- och servicestrukturreformen

Det kan vara bra att än en gång påminna oss om varför regeringen har startat denna process. Vi vet att befolkningsunderlaget och servicebehovet kommer att ändras så pass mycket under de kommande åren, att samhällets resurser inte räcker till för att stå för notan om serviceproduktionen inte rationaliseras. Lösningen måste därför bli att stärka kommunernas möjligheter att garantera servicen.
03.10.2006 kl. 00:00

Interpellationsdebatt om pensionärernas inkomster

Riksdagen är på väg att sätta modernt rekord i antalet interpellationer. Vi debatterar idag den femtonde interpellationen för denna period – och då har vi ännu ett år kvar. Under de två tidigare perioderna stannade antalet vid tolv och tretton interpellationer. Det verkar dessutom som om oppositionen indelat väljargrup-perna mellan sig; vänstern talar om pensionärerna, de gröna om barnfamiljerna medan samlingspartiet värnar om kommunerna.
19.09.2006 kl. 00:00

Remissdebatt om statsbudgeten för år 2007

Ett tack till finansministern och regeringen för presentationen av regeringsperiodens sista budgetförslag. Då vi debatterade den första budgeten hösten 2003 var det ingen i oppositionsleden som trodde att regeringens strama, men ansvarsfulla, budgetramar skulle hålla. Idag får vi alla konstatera att regeringen lyckades genomföra vad den lovat. Statsekonomin är i balans, finländarnas hushållskassa har ökat tack vare systematiska skattesänkningar och de flesta grupper har fått sina stöd förhöjda.
12.09.2006 kl. 00:00