SFP bär sitt ansvar

18.06.2010 kl. 14:55
"Det här är den krassa verkligheten, när det riktigt kör ihop så är det ändå SFP man vänder sig till! "...

 

Veckan som gått har varit politiskt händelserik. Förra helgen höll tre regeringspartier partidagar. SFP godkände det livligt debatterade Kasnäsmanifestet, som nu blev framtidsmanifestet. Centern valde ny ordförande, som samtidigt kommer att bli ny statsminister. Dessutom valde man ny partisekreterare. Samlingspartiet godkände efter omröstning en motion om att slopa det obligatoriska andra inhemska språket i grundskolan. Beslutet kommenterades redan samma dag av partiordföranden som enligt egen utsago inte kommer att föra det vidare. Därtill kommenterades beslutet av grundlagsutskottets ordförande, samlingspartisten Kimmo Sasi, som konstaterade att beslutet inte överensstämmer med bestämmelser i vår grundlag om två nationalspråk, finska och svenska.

Idag fredag när detta skrivs så har det största riksdagspartiets ordförande kallat samtliga riksdagspartiers ordförande och gruppordförande till regeringsöverläggningar. Redan på förhand står det klart att nuvarande fyra partier fortsätter förhandlingarna på lördagen. Det står också klart att regeringen Vanhanens regeringsprogram kommer att kompletteras med ett ekonomiskpolitiskt ställningstagande som tar ställning till den förändrade ekonomiska situationen med global recession och ökad arbetslöshet.

Naturligtvis kommer oppositionen att utnyttja situationen genom att kritisera regeringsprogrammet och peka på brister i den förda politiken. I bästa fall kommer de också att visa på politiska alternativ, det är oppositionens uppgift i en demokrati. Hittills har den ekonomiska politiken diskuterats rätt lite, men på finlandssvenskt håll har däremot frågan om Mellersta Österbottens orientering diskuterats desto livligare. Vanligtvis brukar de andra partierna helt riktigt framhålla att SFP inte ensamt klarar av att bevaka de svenskspråkiga intressen, men i den här frågan har man den senaste veckan varit snabb med att sätta allt ansvar på SFP. Kristdemokraterna, som verkar ha glömt att deras representant i MÖF:s landskapsstyrelse röstade för Uleåborgsalternativet och genom det bidrog till att forma landskapets åsikt, sätter plötsligt allt ansvar på SFP. Av de övriga partierna, som ofta och gärna betonar att de har svenskspråkig verksamhet, är väl de enda som har reagerat Socialdemokraterna. Också där har budskapet varit att ansvaret nu ligger på SFP.

Det här är den krassa verkligheten, när det riktigt kör ihop så är det ändå SFP man vänder sig till! Naturligtvis kommer vi att driva frågan så långt det går, men för tillfället handlar Karlebys och MÖF:s orientering betydligt mera om juridik än om politik. Vi har ett enhälligt utlåtande från riksdagens grundlagsutskott där man slår fast att det språkligt bästa alternativet måste väljas, vi har ett nästan identiskt utlåtande från justitiekansler Jaakko Jonkka, vi har presidentens protokollsanteckning när hon stadsfäste lagen om den statliga regionförvaltningen och nu har vi ytterligare ett enhälligt betänkande för en orientering söderut från den arbetsgrupp som kommunministern tillsatte efter regeringens beslut i höstas.

SFP kommer fortsättningsvis att göra sitt yttersta för att nuvarande beslut, Karleby och MÖF söderut bibehålls. För övriga partier som finner frågan viktig är arbetsfältet öppet. Ställ gärna krav på SFP men ta också ert eget ansvar!

Mats Nylund, riksdagsledamot, SFP
Publiceras i Österbottens Tidning 21.6.2010

Riksdagsgruppen Riksdagsgruppen

Gruppanföranden

Statsrådets redogörelse om kommun- och servicestrukturreformen

Kommun- och servicestrukturreformen är en av de viktigaste strukturpolitiska förändringsprocesserna som detta land någonsin upplevt. Samtidigt är den ett av denna regerings viktigaste projekt. Det innebär samtidigt att denna redogörelse är av största vikt och vi måste noggrant avväga hur vi ska fortsätta och förädla denna process. De problem som uppstått i reformen måste samtidigt tas på största allvar!
24.11.2009 kl. 15:05

Valtioneuvoston kunta- ja palvelurakenneuudistusta koskevasta selonteko

Kunta- ja palvelurakenneuudistus on yksi maamme merkittävimmistä rakennepoliittisista muutosprosesseista. Sa-manaikaisesti se on tämän hallituksen tärkeimpiä hankkeita. Tämä merkitsee myös sitä, että tämä selonteko on mitä tärkein, ja meidän on tarkkaan harkittava miten jatkamme ja kehitämme tätä prosessia. Uudistuksessa syntyneisiin ongelmiin on suhtauduttava erittäin vakavasti!
24.11.2009 kl. 15:00

Debatt om Finland och de arktiska områdena

Den arktiska regionen väcker definitivt ett stort politiskt och ekonomiskt intresse på global nivå. Klimatforskarna har redan för länge sedan slagit larm och varnat för att områdena närmast polerna kommer att påverkas klimatuppvärmningen först och att förändringen kommer att vara dramatisk där. Finland och de övriga nordiska länderna har därför ett särskilt ansvar att både inom EU och i internationella sammanhang uppmärksamma den arktiska regionen och människorna som lever där.
18.11.2009 kl. 15:00

Remissdebatt om den klimat- och energipolitiska framtidsredogörelsen

Framtidsredogörelsen om klimat- och energipolitiken är ett viktigt bidrag till den aktuella debatten om den nödvändiga vägen till ett utsläppssnålt Finland. Svenska riksdagsgruppen är glad för att redogörelsen utgår från klimatförändringens effekter ur ett globalt perspektiv och betonar de katastrofala riskerna för mänskligheten och livet på jorden om inget görs föra att förhindra utvecklingen.
21.10.2009 kl. 15:25

Statsrådets meddelande om valfinansieringen

Demokrati förutsätter val. Val förutsätter kandidater och partier. Men val förutsätter också valkampanjer. Valkampanjer är inte gratis, de kostar. Det räcker inte med att nå ut till väljarna bara på torg- och stugmöten och med dörrknackning – inte för att de är helt gratis, de heller.
30.09.2009 kl. 15:35

Interpellationsdebatt om äldreomsorgen

Det är uppfriskande att oppositionen också intresserar sig för politiska substansfrågor som direkt berör medborgarnas vardagliga liv. Äldreomsorgen är utan tvekan en sådan. Äldreomsorgen är ändå mindre lämplig som föremål för en interpellation eftersom den är en gemensam angelägenhet för regeringen och hela riksdagen, och inte minst för kommunerna där oppositionen här i riksdagen bär samma ansvar som regeringspartierna.
29.09.2009 kl. 15:15

Remissdebatt om budgetförslaget för 2010

Minns någon en statsbudget som alla skulle ha varit helt tillfreds med? Knappast. Oppositionen hittar alltid stora brister i budgetförslagen och regeringspartier hittar mindre brister. Knappast har det ens funnits någon finansminister som skulle ha varit helt nöjd med alla detaljer. Det hör till sakens natur, eftersom varje budget är en balansgång och pengarna aldrig räcker till.
15.09.2009 kl. 16:05