Viktigt att minska underskottet

09.08.2010 kl. 14:20
Resolution från Svenska riksdagsgruppens sommarmöte 9/8 2010

Svenska riksdagsgruppen anser att det allra viktigaste i förslaget till nästa års statsbudget är att underskottet och upplåningen minskar jämfört med i år. Under nästa valperiod måste denna riktning fortsätta, med sikte på en kraftigt höjd sysselsättningsgrad, längre arbetskarriärer och balans i statsfinanserna så snart som möjligt. Vi kan inte belasta kommande generationer med en stor skuldbörda.

Regeringens politik haft social profil

Regeringens politik har haft en klart social profil, vilket syns i bland annat den nya garantipensionen och indexbindningen av många förmåner. Den sociala profilen måste fortgå. Förebyggande åtgärder är lönsamma investeringar inför framtiden. Det gäller till exempel satsningarna på att motverka arbetslösheten och utslagningen av unga.

Svenska riksdagsgruppen finner det märkligt att ministerierna och i sista hand finansministeriet negligerar sådana tillägg som riksdagen år efter år gjort i budgeten, såsom skärgårdstrafiken, ungdomspsykiatrin och vatten- och avloppsanslag. Anslagen borde givetvis ingå redan i regeringens budgetförslag, såsom riksdagen förutsatt.

Till det som bör korrigeras hör också anslagen för integrering av flyktingar och invandrare i det finländska samhället. Även resurserna för att förkorta ansökningstiderna bör stärkas.

Vidare bör studiestödet indexbindas. Undervisnings- och kulturministeriet har föreslagit en rad åtgärder för att studiestödet bättre skulle uppmuntra till systematiskt och heltidsstuderande. Till denna helhet hör en indexbindning. Bara så skulle studiestödets köpkraft upprätthållas, vilket underlättar de studerandes vardag inte minst när momsen höjs. Studiestödet riskerar annars att bli den enda förmånen som inte är indexbunden.

Om den höjda sötsaksaccisen inte ska ha bara en fiskal utan också en hälsofrämjande mission måste accisen faktiskt bygga på sockerhalten i produkterna, och inte dra hela produktgrupper över en kam. Till exempel kan inte vichy jämställas med lemonad eller fett-och sockerfri glass med egentliga sötsaker.

Regeringens prioritering av Östersjön bör synas bättre budgeten. Oljebekämpningsberedskapen i Östersjön och särskilt i Finska viken måste prioriteras, vilket bland annat betyder att oljeskyddscentret i Borgå måste få verksamhetsanslag. Övergödningsprojekten i Skärgårdshavet och reduceringsfisket bör få medel för att kunna fortsätta. Anslag borde också reserveras för en ny, större elkabel mellan Åland och riket, som även möjliggör överföring av vindkraftsel från Åland till fastlandet.

Svenska riksdagsgruppen vill i reformen av hälsovårdslagstiftningen satsa på bashälsovården och de kommunala hälsocentralerna. Centralerna är kärnan i vår folkhälsovård, och tillgången till läkare i bashälsovården bör tryggas. Inga avkall får vid upphandling av tjänster göras på kvaliteten. Kvaliteten i äldreomsorgen bör tryggas genom en särskild lagstiftning.

På sitt möte i Jakobstadsregionen stiftade Svenska riksdagsgruppen också bekantskap med värdområdet och dess behov. Med tillfredsställelse noterades att muddringen av farleden till Jakobstad får pengar i nästa års budgetförslag. På motsvarande sätt borde också den tungt trafikerade Jakobstads Hamnväg som förbinder hamnen och staden med riksvägen utan dröjsmål förbättras.

Samtidigt som elektrifieringen av järnvägen Seinäjoki-Vasa äntligen kommit igång kräver Svenska riksdagsgruppen tillräckliga anslag för banförbättringen från Seinäjoki norrut. Bennäs status som hållplats för fjärrtågen bör stärkas. De snabba tågen vinner inte många minuter på att susa förbi en station som betjänar en region med femtiotusen invånare.

Ekologiskt viktiga vatten- och avloppsledningsprojekt är i behov av höjda statliga bidrag, bland dem det regionala projektet i Jakobstadsregionen som bör få anslag nästa år.

Svenska riksdagsgruppen noterar med tillfredsställelse det interkommunala samarbetet i Jakobstadsregionen inom social- och hälsovården. Staten borde följa det goda exemplet och i det nya ämbetshuset i Jakobstad inrätta ett samservicekontor där också lantmäterifunktionen och tingsrätten integreras.

Svenska riksdagsgruppen avslutar på tisdagen årets sommarmöte i Karleby för att markera stadens samhörighet med det övriga tvåspråkiga Österbotten. Gruppen utgår från att grundlagutskottets ståndpunkt respekteras och statsrådets beslut om Karlebys orientering söderut i den statliga regionförvaltningen inte rubbas. Det handlar inte bara om Karlebysvenskarnas rätt till service på modersmålet utan också om den finska befolkningens rätt till smidig service i Karleby- och Jakobstadsregionen. Den finska befolkningen i Jakobstadsregionen får inte marginaliseras.

Svenska riksdagsgruppen

Gruppanföranden

Interpellationsdebatt om pensionärernas inkomster

Riksdagen är på väg att sätta modernt rekord i antalet interpellationer. Vi debatterar idag den femtonde interpellationen för denna period – och då har vi ännu ett år kvar. Under de två tidigare perioderna stannade antalet vid tolv och tretton interpellationer. Det verkar dessutom som om oppositionen indelat väljargrup-perna mellan sig; vänstern talar om pensionärerna, de gröna om barnfamiljerna medan samlingspartiet värnar om kommunerna.
19.09.2006 kl. 00:00

Remissdebatt om statsbudgeten för år 2007

Ett tack till finansministern och regeringen för presentationen av regeringsperiodens sista budgetförslag. Då vi debatterade den första budgeten hösten 2003 var det ingen i oppositionsleden som trodde att regeringens strama, men ansvarsfulla, budgetramar skulle hålla. Idag får vi alla konstatera att regeringen lyckades genomföra vad den lovat. Statsekonomin är i balans, finländarnas hushållskassa har ökat tack vare systematiska skattesänkningar och de flesta grupper har fått sina stöd förhöjda.
12.09.2006 kl. 00:00

Statsrådets redogörelse om Finlands deltagande i militär krishanteringsoperation i Libanon

Regeringen föreslår att Finland skall delta i FN-operationen i södra Libanon genom att skicka 250 män och kvinnor till regionen. Svenska riksdagsgruppen stöder förslaget. Regeringens begäran om fullmakt för denna fredsbevararoperation står i linje med den säkerhetspolitiska linje och globala ansvar som Svenska riksdags-gruppen talat för.
05.09.2006 kl. 00:00

Statsministerns upplysning om målen för Finlands EU-ordförandeskap

I vilket tillstånd är EU när Finland tar över stafettpinnen från Österrike den 1 juli? Intrycket är att tyngd-punkterna i EU kommer att ligga dels vid ett effektivare bruk av existerande regler, dels vid utrikesrelatio-nerna samt vid energi, men också rättsliga och inrikesfrågor. Mera verkställighet än lagstiftning, mera utrikesrelationer än förlikningar med Europaparlamentet.
21.06.2006 kl. 00:00

Riksdagens 100- årsjubileumssession

I medlet av 1800-talet började drömmen om ett fritt Finland ta sin form. Tankar blev till ord. Runeberg, Topelius, Snellman, Cygnaeus, Lönnroth och Castren personifierade denna utveckling. På olika sätt bidrog de tillsammans till att Finlands folk fick en gemensam nationalanda som blev en förutsättning för självständigheten några decennier senare.
01.06.2006 kl. 00:00

Remissdebatt om regeringens handikappolitiska redogörelse

Att födas som handikappad i Finland innebär inte ett liv i misär som i så många andra länder. Den nordiska välfärdsmodellen har för längre sedan omfattat de handikappade. Det betyder ändå inte att vi skulle ha nått en godtagbar nivå på servicen. Handikappvården är i Finland inte på samma goda nivå som i de andra nordiska länderna. Personlig assistans och utnyttjande av modern teknologi tryggar inte normalitet i livet på samma sätt som i våra grannländer.
16.05.2006 kl. 00:00

Responsdebatt om budgetramarna för åren 2007-2011

Den sittande regeringen har nu presenterat sina sista budgetramar för denna period. Betyget är minst sagt nöjaktigt. För statsfinansernas del måste betyget bli berömligt, sade Eva Biaudet.
15.05.2006 kl. 00:00