Viktigt att minska underskottet

09.08.2010 kl. 14:20
Resolution från Svenska riksdagsgruppens sommarmöte 9/8 2010

Svenska riksdagsgruppen anser att det allra viktigaste i förslaget till nästa års statsbudget är att underskottet och upplåningen minskar jämfört med i år. Under nästa valperiod måste denna riktning fortsätta, med sikte på en kraftigt höjd sysselsättningsgrad, längre arbetskarriärer och balans i statsfinanserna så snart som möjligt. Vi kan inte belasta kommande generationer med en stor skuldbörda.

Regeringens politik haft social profil

Regeringens politik har haft en klart social profil, vilket syns i bland annat den nya garantipensionen och indexbindningen av många förmåner. Den sociala profilen måste fortgå. Förebyggande åtgärder är lönsamma investeringar inför framtiden. Det gäller till exempel satsningarna på att motverka arbetslösheten och utslagningen av unga.

Svenska riksdagsgruppen finner det märkligt att ministerierna och i sista hand finansministeriet negligerar sådana tillägg som riksdagen år efter år gjort i budgeten, såsom skärgårdstrafiken, ungdomspsykiatrin och vatten- och avloppsanslag. Anslagen borde givetvis ingå redan i regeringens budgetförslag, såsom riksdagen förutsatt.

Till det som bör korrigeras hör också anslagen för integrering av flyktingar och invandrare i det finländska samhället. Även resurserna för att förkorta ansökningstiderna bör stärkas.

Vidare bör studiestödet indexbindas. Undervisnings- och kulturministeriet har föreslagit en rad åtgärder för att studiestödet bättre skulle uppmuntra till systematiskt och heltidsstuderande. Till denna helhet hör en indexbindning. Bara så skulle studiestödets köpkraft upprätthållas, vilket underlättar de studerandes vardag inte minst när momsen höjs. Studiestödet riskerar annars att bli den enda förmånen som inte är indexbunden.

Om den höjda sötsaksaccisen inte ska ha bara en fiskal utan också en hälsofrämjande mission måste accisen faktiskt bygga på sockerhalten i produkterna, och inte dra hela produktgrupper över en kam. Till exempel kan inte vichy jämställas med lemonad eller fett-och sockerfri glass med egentliga sötsaker.

Regeringens prioritering av Östersjön bör synas bättre budgeten. Oljebekämpningsberedskapen i Östersjön och särskilt i Finska viken måste prioriteras, vilket bland annat betyder att oljeskyddscentret i Borgå måste få verksamhetsanslag. Övergödningsprojekten i Skärgårdshavet och reduceringsfisket bör få medel för att kunna fortsätta. Anslag borde också reserveras för en ny, större elkabel mellan Åland och riket, som även möjliggör överföring av vindkraftsel från Åland till fastlandet.

Svenska riksdagsgruppen vill i reformen av hälsovårdslagstiftningen satsa på bashälsovården och de kommunala hälsocentralerna. Centralerna är kärnan i vår folkhälsovård, och tillgången till läkare i bashälsovården bör tryggas. Inga avkall får vid upphandling av tjänster göras på kvaliteten. Kvaliteten i äldreomsorgen bör tryggas genom en särskild lagstiftning.

På sitt möte i Jakobstadsregionen stiftade Svenska riksdagsgruppen också bekantskap med värdområdet och dess behov. Med tillfredsställelse noterades att muddringen av farleden till Jakobstad får pengar i nästa års budgetförslag. På motsvarande sätt borde också den tungt trafikerade Jakobstads Hamnväg som förbinder hamnen och staden med riksvägen utan dröjsmål förbättras.

Samtidigt som elektrifieringen av järnvägen Seinäjoki-Vasa äntligen kommit igång kräver Svenska riksdagsgruppen tillräckliga anslag för banförbättringen från Seinäjoki norrut. Bennäs status som hållplats för fjärrtågen bör stärkas. De snabba tågen vinner inte många minuter på att susa förbi en station som betjänar en region med femtiotusen invånare.

Ekologiskt viktiga vatten- och avloppsledningsprojekt är i behov av höjda statliga bidrag, bland dem det regionala projektet i Jakobstadsregionen som bör få anslag nästa år.

Svenska riksdagsgruppen noterar med tillfredsställelse det interkommunala samarbetet i Jakobstadsregionen inom social- och hälsovården. Staten borde följa det goda exemplet och i det nya ämbetshuset i Jakobstad inrätta ett samservicekontor där också lantmäterifunktionen och tingsrätten integreras.

Svenska riksdagsgruppen avslutar på tisdagen årets sommarmöte i Karleby för att markera stadens samhörighet med det övriga tvåspråkiga Österbotten. Gruppen utgår från att grundlagutskottets ståndpunkt respekteras och statsrådets beslut om Karlebys orientering söderut i den statliga regionförvaltningen inte rubbas. Det handlar inte bara om Karlebysvenskarnas rätt till service på modersmålet utan också om den finska befolkningens rätt till smidig service i Karleby- och Jakobstadsregionen. Den finska befolkningen i Jakobstadsregionen får inte marginaliseras.

Svenska riksdagsgruppen

Gruppanföranden

Interpellation om klimatförändringen och tryggande av energiförsörjningen

Det är mycket bra att Samlingspartiet visar intresse för den pågående och skrämmande klimatförändringen. Klimatförändringen har pågått i decennier. Samlingspartiet väljer nu att kraftigt kritisera regeringen för dess miljöpolitik då det återstår fyra arbetsveckor av denna regeringsperiod. Det kan jag inte klassa som annat än blott valpolitik.
17.01.2007 kl. 00:00

Statsministerns upplysning om Finlands EU-ordförandeskap

Låt mig komma med ett frankt påstående: 2006 var året då federalismen tog några ordentliga steg framåt i det finländska EU-tänkandet. Detta av två orsaker: Europaparlamentet visade sig vara en fungerande institution och parlamentet bidrog kraftigt till att göra beslutsprocessen i EU till en tydlig politisk process- vilket också statsminister Vanhanen konstaterat i Bryssel i anslutning till servicedirektivet. Det var parlamentet och de politiska rörelserna i Europa som hade initiativet. Och det finländska ordförandeskapet hade ett gott samarbete med Europaparlamentet och tack vare det kunde många viktiga frågor inom EG-samarbetet ros i hamn.
11.01.2007 kl. 00:00

Responsdebatt om statsbudgeten för år 2007

Jag vill börja med att tacka finansministern och mina kollegor för en enkel och snabb process i att nå en överenskommelse om riksdagens ändringar i budgetboken. Men jag vill ändå ägna lite tid åt att analysera hur riksdagen använder sin budgetmakt.
13.12.2006 kl. 00:00

Interpellation om bättre villkor för kvinnor i arbetslivet

Interpellanterna lyfter upp ett tema som sysselsatt flera generationer och som fortfarande är ett delvis olöst problem, det vill säga att skapa en större jämställdhet inom arbetslivet. Oppositionen påminner om att regeringen lovat befrämja jämställdheten genom ett program med målsättningen att få bort omotiverade löneskillnader.
30.11.2006 kl. 00:00

Interpellationsdebatt om alkoholpolitiken

Oppositionen skall ha ett erkännande för en saklig och välformulerad interpellationstext. Här behövs inga teoriska och känsloladdade reaktioner. Problemet är tillräckligt allvarligt ändå.
23.11.2006 kl. 00:00

Interpellationsdebatt om barnfamiljernas situation

Det är aningen svårt att lista ut vilken samhällsgrupp oppositionen anser att regeringen har misskött mest. För fyra veckor sedan var det studenterna, för tre veckor sedan var det pensionärerna och idag är det då barnfamiljerna som lider mest.
11.10.2006 kl. 00:00

Remissdebatt om propositionen om kommun- och servicestrukturreformen

Det kan vara bra att än en gång påminna oss om varför regeringen har startat denna process. Vi vet att befolkningsunderlaget och servicebehovet kommer att ändras så pass mycket under de kommande åren, att samhällets resurser inte räcker till för att stå för notan om serviceproduktionen inte rationaliseras. Lösningen måste därför bli att stärka kommunernas möjligheter att garantera servicen.
03.10.2006 kl. 00:00