Östersjöparlamentarikernas samlas på Åland

26.08.2010 kl. 14:00
Östersjöparlamentarikerna (Baltic Sea Parliamentary Conference BSPC) sammanträder i Mariehamn den 29-31 augusti. I mötet deltar parlamentariker från länderna kring Östersjön. Östersjöparlamentarikerna leds av riksdagsledamot Christina Gestrin.

Vid mötet behandlar man förutom det parlamentariska Östersjösamarbetet också bland annat människohandel och människosmuggling, fartygstrafiken i Östersjön samt Östersjöområdets betydelse med tanke på fred och säkerhet. Även klimatförändringen och dess betydelse för Östersjöns biodiversitet kommer att tas upp.

BSPC:s ordförande är riksdagsledamot Christina Gestrin (sfp, Nordiska rådets representant). Från Finland deltar dessutom riksdagsledamöterna Kimmo Tiilikainen (c), Leena Harkimo (saml), Susanna Huovinen (sdp) och Antti Kaikkonen (c). Ålands delegation leds av lagtingsledamoten Harry Jansson (Åländsk center). Riksdagsledamot Erkki Tuomioja (sdp) deltar i konferensen som Nordiska rådets representant.

Samarbetet mellan parlamentarikerna från Östersjöstaterna syftar till att förbättra levnadsförhållandena i regionen, stärka den gemensamma identiteten, men också att agera katalysator för Östersjöstaternas regeringssamarbete.

I samarbetet deltar dels de nationella parlamenten från länderna kring Östersjön, dels regionala parlament, till exempel Karelska republikens parlament och parlamentet i delstaten Schleswig-Holstein och Ålands lagting. Också en del regionala organisationer är engagerade, bland andra Nordiska rådet och Baltiska parlamentariska församlingen. Den första konferensen ordnades i Helsingfors 1991 på Finlands initiativ.

Nästa Östersjökonferens ordnas i Helsingfors år 2011 på inbjudan av Finlands riksdag. Mellan konferenserna leds arbetet av ständiga kommittén där det ingår representanter för Nordiska rådet och Baltiska parlamentariska församlingen samt Polen, Tyskland och Ryssland. Christina Gestrin är ordförande för ständiga kommittén sedan år 2008.

Pressmeddelande 26.8.2010

Riksdagsgruppen Riksdagsgruppen

Gruppanföranden

Statsministerns upplysning om regeringens politik 2006

Våren har inletts med en presidentvalskampanj som förutom utrikespolitiken, också berörde många aktuella EU- och nationella angelägenheter. Finlands roll i världen kommer att vara intressant under årets gång. På sommaren tar vi över ordförandeskapet för EU, och då har vi en unik chans att visa att Finland är ett land som vill arbeta för ett EU där alla invånare skall känna sig respektfullt behandlade, sade Christina Gestrin.
09.02.2006 kl. 00:00

Responsdebatten om statsbudgeten för år 2006

Riksdagen har inte enbart ägnat tid åt att maktbalansen i säkerhetspolitiken den senaste månaden. Varje höst begår vi en liten maktkamp mellan riksdag och regering om vem som skall ha sista ordet i fråga om statsbudgeten. Trots att riksdagen har den slutliga budgetmakten är det bra om riksdagens ändringar ändå kan skötas i samråd med finansministeriet för att undvika tekniska misstag.
13.12.2005 kl. 00:00

Regeringens redogörelse om energi- och klimatpolitiken

Klimatförändringen är vår tids största globala miljöhot. Vi är inne i den första fasen av en lång process som saknar ett slut. Den generation som idag fattar beslut bär ett stort ansvar för kommande generationers möjligheter att leva och verka på jorden. Redan nu finns det skrämmande och varnande exempel på hur vissa ursprungsfolk varit tvungna ge upp sina urgamla traditioner då arktiska miljöns klimat förändrats så mycket. Det finns ett stort globalt intresse för att utveckla miljövänlig teknologi inom energiproduktionen.
30.11.2005 kl. 00:00

Statsrådets redogörelse om Europeiska unionens konstitutionella fördrag

Då nyhetsåret 2005 skall sammanfattas blir EU:s grundfördrag antagligen en av årets främsta poli-tiska nyheter. Det är kanske här ingen överraskning att säga att den franska omröstningen var en stor besvikelse för oss som trodde att det nya fördraget tom med sina brister var en förbättring från förut. Allra mest skulle ett lyckat slutförande av processen manifestera möjligheterna för att bygga vidare på ett starkt handlingskraftigt EU.
29.11.2005 kl. 00:00

Interpellationsdebatt om Fortums optionsprogram

22.11.2005 kl. 00:00

Regeringens jordbrukspolitiska redogörelse

26.10.2005 kl. 00:00