Tilläggsfinansiering till polisen och migrationsverket

10.09.2010 kl. 11:20
I regeringens budgetförslag för 2011 har man uppställt som mål att Finland är Europas tryggaste land år 2015. Målet ska nås genom att satsa på förebyggande av brott och olyckor. Inom migrationen genomförs en aktiv och ansvarsfull politik.

Regeringen föreslår att polisen får två miljoner euro i tilläggsfinansiering för bekämpning av ekonomisk brottslighet och Skyddspolisen 850 000 euro. Syftet med dessa åtgärder är att effektivisera undersökningen av ekonomisk brottslighet och verkställa den nationella strategin för bekämpning av terrorism. På grund av den allmänna ekonomiska situationen har den svarta ekonomin och den ekonomiska brottsligheten ökat. Inom polisens verksamhet satsar man på förebyggande av brott.

Inom brottsbekämpningen koncentrerar sig Gränsbevakningsväsendet på bekämpning av olaglig invandring och människohandel. Gränsbevakningsväsendet utvecklar även den automatiska gränskontrollverksamheten. Gränsbevakningsväsendets utrustning förnyas systematiskt.

När det gäller utvecklingen av räddningsväsendet görs satsningar på räddningsverkens verksamhetsreform och beredskap att utföra uppgifterna i en föränderlig omvärld. Räddningsväsendets centrala mål är att minska antalet olyckor, i synnerhet bränder och dödsoffer i samband med dem. Nödcentralsreformen genomförs enligt fastställda riktlinjer.

Regeringen föreslår att 2,8 miljoner euro läggs till Migrationsverkets omkostnader för kostnader som orsakas av asylprocessen. Tack vare detta tillägg kan Migrationsverket förlänga visstidsanställningen av 40 personer. Målet är att effektivisera behandlingen av asylansökningar och därmed spara in på kostnaderna för mottagandet. Samtidigt effektiviseras processen genom myndighetssamarbete. Revideringen av integrationslagen slutförs och invandrarnas integration effektiviseras.

Närmare information: specialmedarbetare Kristiina Kokko, 071 878 8206, specialmedarbetare Thomas Bergman, 071 878 8212, ekonomidirektör Jukka Aalto, 071 878 8510

 

Riksdagsgruppen Riksdagsgruppen

Gruppanföranden

Remissdebatt om statsbudgeten för 2008

Det har nu gått ett halvt år sedan riksdagsvalet i mars och vi håller ännu på att slutföra det politiska maratonlopp som vi inledde i vintras. Oppositionen har hittat nya objekt för kritik och kräver nya satsningar. Regeringen håller däremot på med att förverkliga de målsättningar som vi gick till val med i mars – och vann valet med.
18.09.2007 kl. 15:35

Responsdebatt om budgetramarna 2008-2011

Jag vill tacka kollegerna i utskottet för en saklig behandling av statsfinanserna för de kommande fyra åren. Budgetramarna, som oppositionen förstås anser vara för snäva, är spikade med ansvar. Vi kan inte fördela pengar som vi inte har. Att sysselsättningsläget förbättras är en förutsättning för att vi skall kunna hålla en hög nivå på och utveckla servicen i framtiden. Nyheten om att BNP ligger på över 5 procent högre nivå än för ett år, att arbetslösheten är 1,6 procentenheter lägre än för ett år sedan och 60 000 fler är sysselsatta visar att Finland är på rätt väg.
19.06.2007 kl. 00:00

Regeringens rambudget för åren 2008-2011

Det är både rätt och klokt att försvara en ansvarsfull och strikt budgetpolitik. Det är rättvist gentemot kommande generationer. Då oppositionen vill använda mer av statens pengar, är det skäl att minnas att regeringens budgetutgifter är 180 miljoner större – hela 14 procent större - än föregående regerings budgetra-mar. Större utgiftsökningar än så, skulle vara ansvarslöst.
29.05.2007 kl. 15:15

Riksdagens 100-års jubileumsplenum

Då vi talar om historia, minns vi ofta bara de banbrytande skedena – de stora ögonblicken. Ändå är det så, att historien går framåt med små steg. Ibland så små att vi inte märker dem – förrän långt senare.
23.05.2007 kl. 14:30

Statsrådets meddelande om regeringsprogrammet

"Finland tillhör alla, oberoende av bostadsort, livssituation, modersmål eller etnisk bakgrund. Medborgarna skall garanteras rätten att påverka samt delta och vara delaktiga i beslutsfattandet". Denna markering i inledningen av regeringsprogrammet är viktig – och en stor utmaning för regeringen. Men det är också viktigt att säga ut att detta är regeringens vilja. Svenska riksdagsgruppen är mycket nöjd över det regeringsprogram som de fyra regeringspartierna har enats om under Matti Vanhanens ledning.
24.04.2007 kl. 15:30

Interpellation om klimatförändringen och tryggande av energiförsörjningen

Det är mycket bra att Samlingspartiet visar intresse för den pågående och skrämmande klimatförändringen. Klimatförändringen har pågått i decennier. Samlingspartiet väljer nu att kraftigt kritisera regeringen för dess miljöpolitik då det återstår fyra arbetsveckor av denna regeringsperiod. Det kan jag inte klassa som annat än blott valpolitik.
17.01.2007 kl. 00:00

Statsministerns upplysning om Finlands EU-ordförandeskap

Låt mig komma med ett frankt påstående: 2006 var året då federalismen tog några ordentliga steg framåt i det finländska EU-tänkandet. Detta av två orsaker: Europaparlamentet visade sig vara en fungerande institution och parlamentet bidrog kraftigt till att göra beslutsprocessen i EU till en tydlig politisk process- vilket också statsminister Vanhanen konstaterat i Bryssel i anslutning till servicedirektivet. Det var parlamentet och de politiska rörelserna i Europa som hade initiativet. Och det finländska ordförandeskapet hade ett gott samarbete med Europaparlamentet och tack vare det kunde många viktiga frågor inom EG-samarbetet ros i hamn.
11.01.2007 kl. 00:00