Svenska riksdagsgruppens budgetmotioner för år 2011

20.09.2010 kl. 16:05
Ledamöterna av svenska riksdagsgruppen, som består av sfp:s nio riksdagskvinnor och – män samt den åländska riksdagskvinnan, har lämnat in sina ändringsförslag till statsbudgeten för år 2011. Tiden för att lämna in budgetmotionerna gick ut måndagen den 20 september kl. 12.

Svenska riksdagsgruppens ordförande Ulla-Maj Wideroos har undertecknat budgetmotioner, som lämnas in av Vasa valkrets ledamöter gemensamt. Bland annat är Wideroos med om att äska 200 miljoner mera för upprätthållandet av basvägnätet samt om att föreslå 3 miljoner euro för att förbättra avsnittet Vasa-Oravais på riksväg 8. Dessutom stöder Wideroos en budgetmotion där det föreslås att 300 000 euro öronmärks för att utveckla världsnaturområdet Kvarken.

I behandlingen av 2011 års statsbudget äskar Mats Nylund bl.a. på budgetmedel till ett projekt för byggande av vatten- och avloppsmatarledningar i Jakobstad, Pedersöre och Kronoby. För att projektet, som har en stor sysselsättande verkan i regionen, ska kunna förverkligas, föreslår Nylund att 1 miljon euro tas in i nästa års budget och att 4 miljoner reserveras i kommande års budgetar. Mats Nylund föreslår också att anslagen för 4H-organisationen höjs med 500 000 euro och att 0,5 miljoner euro riktas till bekämpningen av sura sulfatjordar.

Christina Gestrin, som är känd för sitt engagemang i miljöfrågor, föreslår att 2 miljoner euro anslås för reduceringsfiske, som visat sig vara ett framgångsrikt sätt att minska på vattendragens alltför höga halter av näringsämnen. Gestrin föreslår också att anslagen för miljövårdsarbeten höjs med 5,5 miljoner euro. Gestrin, som är medlem av riksdagens finansutskott, konstaterar att riksdagen sedan tidigare är medveten om dessa ständiga finansieringsbehov och att finansutskottet flera år i rad höjt anslagen för miljövårdsarbeten. Christina Gestrin föreslår i ytterligare en budgetmotion att Helsingfors Universitet ska ges 200 000 euro för finansieringen av universitetets andel av den nya utbildningen av svenskspråkiga barnträdgårdslärare, som H:fors universitet och ÅA ska organisera tillsammans.

Mikaela Nylander har lämnat in en budgetmotion på ca 1,6 miljoner euro för att trygga skärgårdens förbindelsebåtsservice. Det här anslaget behövs för att den nuvarande servicenivån ska kunna bibehållas, anser Nylander. Mikaela Nylander vill ytterligare rikta 0,5 miljoner euro till arbetet mot kvinnovåld samt öka anslagen för metalvården med 1,5 miljoner euro.

Anna-Maja Henriksson föreslår att i statsbudgeten 2011 tas in 3,5 miljoner euro för stödande av skyddshemsverksamheten och för rehabiliteringen av missbrukarmödrar. Anna-Maja Henriksson vill också att barns och ungdomars möjligheter att få psykiatriska tjänster tryggas, och föreslår därför en ökning på 8 miljoner euro för ändamålet.

Elisabeth Nauclér har redan länge jobbat för att de allmänt bindande kollektivavtalen ska översättas till svenska och har också i år lämnat in en budgetmotion om anslag för det här ändamålet. Eftersom Åland med stöd av självstyrelselagen är enspråkigt svenskt, måste de allmänt bindande kollektivavtalen finnas på svenska för att ha verkan i landskapet, konstaterar Nauclér

För mer information: Riksdagsgruppens lagstiftningssekreterare Tina Harms, 050-5455410


 

Svenska riksdagsgruppen

Gruppanföranden

Statsministerns upplysning om regeringens politik 2006

Våren har inletts med en presidentvalskampanj som förutom utrikespolitiken, också berörde många aktuella EU- och nationella angelägenheter. Finlands roll i världen kommer att vara intressant under årets gång. På sommaren tar vi över ordförandeskapet för EU, och då har vi en unik chans att visa att Finland är ett land som vill arbeta för ett EU där alla invånare skall känna sig respektfullt behandlade, sade Christina Gestrin.
09.02.2006 kl. 00:00

Responsdebatten om statsbudgeten för år 2006

Riksdagen har inte enbart ägnat tid åt att maktbalansen i säkerhetspolitiken den senaste månaden. Varje höst begår vi en liten maktkamp mellan riksdag och regering om vem som skall ha sista ordet i fråga om statsbudgeten. Trots att riksdagen har den slutliga budgetmakten är det bra om riksdagens ändringar ändå kan skötas i samråd med finansministeriet för att undvika tekniska misstag.
13.12.2005 kl. 00:00

Regeringens redogörelse om energi- och klimatpolitiken

Klimatförändringen är vår tids största globala miljöhot. Vi är inne i den första fasen av en lång process som saknar ett slut. Den generation som idag fattar beslut bär ett stort ansvar för kommande generationers möjligheter att leva och verka på jorden. Redan nu finns det skrämmande och varnande exempel på hur vissa ursprungsfolk varit tvungna ge upp sina urgamla traditioner då arktiska miljöns klimat förändrats så mycket. Det finns ett stort globalt intresse för att utveckla miljövänlig teknologi inom energiproduktionen.
30.11.2005 kl. 00:00

Statsrådets redogörelse om Europeiska unionens konstitutionella fördrag

Då nyhetsåret 2005 skall sammanfattas blir EU:s grundfördrag antagligen en av årets främsta poli-tiska nyheter. Det är kanske här ingen överraskning att säga att den franska omröstningen var en stor besvikelse för oss som trodde att det nya fördraget tom med sina brister var en förbättring från förut. Allra mest skulle ett lyckat slutförande av processen manifestera möjligheterna för att bygga vidare på ett starkt handlingskraftigt EU.
29.11.2005 kl. 00:00

Interpellationsdebatt om Fortums optionsprogram

22.11.2005 kl. 00:00

Regeringens jordbrukspolitiska redogörelse

26.10.2005 kl. 00:00