Svenska riksdagsgruppens budgetmotioner för år 2011

20.09.2010 kl. 16:05
Ledamöterna av svenska riksdagsgruppen, som består av sfp:s nio riksdagskvinnor och – män samt den åländska riksdagskvinnan, har lämnat in sina ändringsförslag till statsbudgeten för år 2011. Tiden för att lämna in budgetmotionerna gick ut måndagen den 20 september kl. 12.

Svenska riksdagsgruppens ordförande Ulla-Maj Wideroos har undertecknat budgetmotioner, som lämnas in av Vasa valkrets ledamöter gemensamt. Bland annat är Wideroos med om att äska 200 miljoner mera för upprätthållandet av basvägnätet samt om att föreslå 3 miljoner euro för att förbättra avsnittet Vasa-Oravais på riksväg 8. Dessutom stöder Wideroos en budgetmotion där det föreslås att 300 000 euro öronmärks för att utveckla världsnaturområdet Kvarken.

I behandlingen av 2011 års statsbudget äskar Mats Nylund bl.a. på budgetmedel till ett projekt för byggande av vatten- och avloppsmatarledningar i Jakobstad, Pedersöre och Kronoby. För att projektet, som har en stor sysselsättande verkan i regionen, ska kunna förverkligas, föreslår Nylund att 1 miljon euro tas in i nästa års budget och att 4 miljoner reserveras i kommande års budgetar. Mats Nylund föreslår också att anslagen för 4H-organisationen höjs med 500 000 euro och att 0,5 miljoner euro riktas till bekämpningen av sura sulfatjordar.

Christina Gestrin, som är känd för sitt engagemang i miljöfrågor, föreslår att 2 miljoner euro anslås för reduceringsfiske, som visat sig vara ett framgångsrikt sätt att minska på vattendragens alltför höga halter av näringsämnen. Gestrin föreslår också att anslagen för miljövårdsarbeten höjs med 5,5 miljoner euro. Gestrin, som är medlem av riksdagens finansutskott, konstaterar att riksdagen sedan tidigare är medveten om dessa ständiga finansieringsbehov och att finansutskottet flera år i rad höjt anslagen för miljövårdsarbeten. Christina Gestrin föreslår i ytterligare en budgetmotion att Helsingfors Universitet ska ges 200 000 euro för finansieringen av universitetets andel av den nya utbildningen av svenskspråkiga barnträdgårdslärare, som H:fors universitet och ÅA ska organisera tillsammans.

Mikaela Nylander har lämnat in en budgetmotion på ca 1,6 miljoner euro för att trygga skärgårdens förbindelsebåtsservice. Det här anslaget behövs för att den nuvarande servicenivån ska kunna bibehållas, anser Nylander. Mikaela Nylander vill ytterligare rikta 0,5 miljoner euro till arbetet mot kvinnovåld samt öka anslagen för metalvården med 1,5 miljoner euro.

Anna-Maja Henriksson föreslår att i statsbudgeten 2011 tas in 3,5 miljoner euro för stödande av skyddshemsverksamheten och för rehabiliteringen av missbrukarmödrar. Anna-Maja Henriksson vill också att barns och ungdomars möjligheter att få psykiatriska tjänster tryggas, och föreslår därför en ökning på 8 miljoner euro för ändamålet.

Elisabeth Nauclér har redan länge jobbat för att de allmänt bindande kollektivavtalen ska översättas till svenska och har också i år lämnat in en budgetmotion om anslag för det här ändamålet. Eftersom Åland med stöd av självstyrelselagen är enspråkigt svenskt, måste de allmänt bindande kollektivavtalen finnas på svenska för att ha verkan i landskapet, konstaterar Nauclér

För mer information: Riksdagsgruppens lagstiftningssekreterare Tina Harms, 050-5455410


 

Svenska riksdagsgruppen

Gruppanföranden

Interpellation om klimatförändringen och tryggande av energiförsörjningen

Det är mycket bra att Samlingspartiet visar intresse för den pågående och skrämmande klimatförändringen. Klimatförändringen har pågått i decennier. Samlingspartiet väljer nu att kraftigt kritisera regeringen för dess miljöpolitik då det återstår fyra arbetsveckor av denna regeringsperiod. Det kan jag inte klassa som annat än blott valpolitik.
17.01.2007 kl. 00:00

Statsministerns upplysning om Finlands EU-ordförandeskap

Låt mig komma med ett frankt påstående: 2006 var året då federalismen tog några ordentliga steg framåt i det finländska EU-tänkandet. Detta av två orsaker: Europaparlamentet visade sig vara en fungerande institution och parlamentet bidrog kraftigt till att göra beslutsprocessen i EU till en tydlig politisk process- vilket också statsminister Vanhanen konstaterat i Bryssel i anslutning till servicedirektivet. Det var parlamentet och de politiska rörelserna i Europa som hade initiativet. Och det finländska ordförandeskapet hade ett gott samarbete med Europaparlamentet och tack vare det kunde många viktiga frågor inom EG-samarbetet ros i hamn.
11.01.2007 kl. 00:00

Responsdebatt om statsbudgeten för år 2007

Jag vill börja med att tacka finansministern och mina kollegor för en enkel och snabb process i att nå en överenskommelse om riksdagens ändringar i budgetboken. Men jag vill ändå ägna lite tid åt att analysera hur riksdagen använder sin budgetmakt.
13.12.2006 kl. 00:00

Interpellation om bättre villkor för kvinnor i arbetslivet

Interpellanterna lyfter upp ett tema som sysselsatt flera generationer och som fortfarande är ett delvis olöst problem, det vill säga att skapa en större jämställdhet inom arbetslivet. Oppositionen påminner om att regeringen lovat befrämja jämställdheten genom ett program med målsättningen att få bort omotiverade löneskillnader.
30.11.2006 kl. 00:00

Interpellationsdebatt om alkoholpolitiken

Oppositionen skall ha ett erkännande för en saklig och välformulerad interpellationstext. Här behövs inga teoriska och känsloladdade reaktioner. Problemet är tillräckligt allvarligt ändå.
23.11.2006 kl. 00:00

Interpellationsdebatt om barnfamiljernas situation

Det är aningen svårt att lista ut vilken samhällsgrupp oppositionen anser att regeringen har misskött mest. För fyra veckor sedan var det studenterna, för tre veckor sedan var det pensionärerna och idag är det då barnfamiljerna som lider mest.
11.10.2006 kl. 00:00

Remissdebatt om propositionen om kommun- och servicestrukturreformen

Det kan vara bra att än en gång påminna oss om varför regeringen har startat denna process. Vi vet att befolkningsunderlaget och servicebehovet kommer att ändras så pass mycket under de kommande åren, att samhällets resurser inte räcker till för att stå för notan om serviceproduktionen inte rationaliseras. Lösningen måste därför bli att stärka kommunernas möjligheter att garantera servicen.
03.10.2006 kl. 00:00