Svenska riksdagsgruppens budgetmotioner för år 2011

20.09.2010 kl. 16:05
Ledamöterna av svenska riksdagsgruppen, som består av sfp:s nio riksdagskvinnor och – män samt den åländska riksdagskvinnan, har lämnat in sina ändringsförslag till statsbudgeten för år 2011. Tiden för att lämna in budgetmotionerna gick ut måndagen den 20 september kl. 12.

Svenska riksdagsgruppens ordförande Ulla-Maj Wideroos har undertecknat budgetmotioner, som lämnas in av Vasa valkrets ledamöter gemensamt. Bland annat är Wideroos med om att äska 200 miljoner mera för upprätthållandet av basvägnätet samt om att föreslå 3 miljoner euro för att förbättra avsnittet Vasa-Oravais på riksväg 8. Dessutom stöder Wideroos en budgetmotion där det föreslås att 300 000 euro öronmärks för att utveckla världsnaturområdet Kvarken.

I behandlingen av 2011 års statsbudget äskar Mats Nylund bl.a. på budgetmedel till ett projekt för byggande av vatten- och avloppsmatarledningar i Jakobstad, Pedersöre och Kronoby. För att projektet, som har en stor sysselsättande verkan i regionen, ska kunna förverkligas, föreslår Nylund att 1 miljon euro tas in i nästa års budget och att 4 miljoner reserveras i kommande års budgetar. Mats Nylund föreslår också att anslagen för 4H-organisationen höjs med 500 000 euro och att 0,5 miljoner euro riktas till bekämpningen av sura sulfatjordar.

Christina Gestrin, som är känd för sitt engagemang i miljöfrågor, föreslår att 2 miljoner euro anslås för reduceringsfiske, som visat sig vara ett framgångsrikt sätt att minska på vattendragens alltför höga halter av näringsämnen. Gestrin föreslår också att anslagen för miljövårdsarbeten höjs med 5,5 miljoner euro. Gestrin, som är medlem av riksdagens finansutskott, konstaterar att riksdagen sedan tidigare är medveten om dessa ständiga finansieringsbehov och att finansutskottet flera år i rad höjt anslagen för miljövårdsarbeten. Christina Gestrin föreslår i ytterligare en budgetmotion att Helsingfors Universitet ska ges 200 000 euro för finansieringen av universitetets andel av den nya utbildningen av svenskspråkiga barnträdgårdslärare, som H:fors universitet och ÅA ska organisera tillsammans.

Mikaela Nylander har lämnat in en budgetmotion på ca 1,6 miljoner euro för att trygga skärgårdens förbindelsebåtsservice. Det här anslaget behövs för att den nuvarande servicenivån ska kunna bibehållas, anser Nylander. Mikaela Nylander vill ytterligare rikta 0,5 miljoner euro till arbetet mot kvinnovåld samt öka anslagen för metalvården med 1,5 miljoner euro.

Anna-Maja Henriksson föreslår att i statsbudgeten 2011 tas in 3,5 miljoner euro för stödande av skyddshemsverksamheten och för rehabiliteringen av missbrukarmödrar. Anna-Maja Henriksson vill också att barns och ungdomars möjligheter att få psykiatriska tjänster tryggas, och föreslår därför en ökning på 8 miljoner euro för ändamålet.

Elisabeth Nauclér har redan länge jobbat för att de allmänt bindande kollektivavtalen ska översättas till svenska och har också i år lämnat in en budgetmotion om anslag för det här ändamålet. Eftersom Åland med stöd av självstyrelselagen är enspråkigt svenskt, måste de allmänt bindande kollektivavtalen finnas på svenska för att ha verkan i landskapet, konstaterar Nauclér

För mer information: Riksdagsgruppens lagstiftningssekreterare Tina Harms, 050-5455410


 

Svenska riksdagsgruppen

Gruppanföranden

Jubileumsplenum Finland 90 år

I medlet av 1800-talet, för snart 150 år sedan började tanken på ett fritt och självständigt Finland ta form, men det dröjde som vi vet ännu ett halvsekel förrän tanken blev konkretiserad. Vi har nyligen firat riksdagens, den moderna folkrepresentationens i Finland, 100-års jubileum och nu är det dags att högtidlighålla våra 90 år av självständighet.
05.12.2007 kl. 14:45

Regeringens redogörelse om nödcentralsreformen

När man läser statsrådets redogörelse om nödcentralsreformen får man lätt den bilden att eftersom reformen var nödvändig så fungerar den – men också att de nya nödcentralerna skulle fungera ännu bättre, och vara ännu mer produktiva och kostnadseffektiva om de bara vore större. Jag skulle egentligen redan i detta skede vilja ställa en fråga om hur många nödcentraler statsrådet anser att vi klarar oss med i Finland, men vet också att svaret på den frågan får vi först om något år. I slutet på 1990-talet fanns det 34 kommunala nödcentraler medan polisen hade 23 alarmeringscentraler. Man kan fråga sig hur många centraler vi totalt kommer att ha efter denna reform. Räcker 10 eller blir det ännu färre?
04.12.2007 kl. 00:00

Statsministerns upplysning om uppdateringen av Finlands stabilitetsprogram

Den offentliga ekonomin i Finland står inför stora utmaningar. Befolkningen blir äldre medan den arbetsföra befolkningen – och således tillgången på arbetskraft – minskar. De åtgärder som regeringen och övriga offentliga aktörer kan vidta för att korrigera situationen är endast en del i det större sammanhang där även den ekonomiska utvecklingen i världen spelar en roll.
17.12.2007 kl. 12:35

Lagen om tryggande av patientsäkerheten (2. behandlingen)

Det sades redan i samband med första behandling tidigare i veckan, men jag säger det igen: Patientsäkerhetslagen är svår eftersom rätt ställs mot rätt; rätten till liv och hälsa ställs mot rätten till arbetskonflikter. Det är klart att dessa båda rättigheter är viktiga grundpelare i vårt välfärdssamhälle. Vi litar på att våra rättigheter används på ett sådant sätt att enskilda medborgares liv och hälsa inte är i fara. Så har det också fungerat hittills, också i alla arbetsmarknadskonflikter inom vårdsektorn.
16.11.2007 kl. 00:00

Gruppanförande om Finlands internationella militära insatser

Gruppanförande
13.11.2007 kl. 14:50

Statsrådets redogörelse om internationell krishantering

Då vi reviderade vår krishanteringslag för drygt ett och ett halvt år sedan var många skeptiska till att Finland skulle delta i EU-operationer. Man var då rädd för att EU och FN av någon anledning skulle ha olika målsättningar. I dagens läge kan vi konstatera hur sammanflätat krishanteringsmålen är inom dessa båda organisationer. Detta visar även statsrådets redogörelse.
13.11.2007 kl. 15:16

Interpellation om kvaliteten i vård och omsorg och tillgången på yrkesutbildad personal

Oppositionens första interpellation under denna valperiod innehåller inte mycket nytt; oppositionen väljer att rikta in sig på redan bekanta frågeställningar som diskuterades redan under förra perioden. Trots att oppositionen påstår att interpellationen handlar om kvaliteten i vård och omsorg och tillgången på yrkesutbildad personal är det lätt att inse att interpellationen egentligen handlar om vårdsektorns löner.
03.10.2007 kl. 10:37