Nylund: Redskap för finländsk matkultur på god väg

28.09.2010 kl. 11:10
– Vår livsmedelssäkerhet är något som vi skall vara stolta över. Den skall ändå inte omöjliggöra småskalig förädling och matföretagsamhet. Det ena omöjliggör inte det andra, poängterar Nylund...

 

Nylund: Redskap för finländsk matkultur på god väg

– I Finland ligger fokusen i matkultur traditionellt på tillgången på mat och livsmedelssäkerhet. Vi har världens bästa livsmedelssäkerhet och i jämförelse med andra länder även extremt bra försörjningsberedskap, med bland annat ett års lager av brödspannmål, framhåller riksdagsledamot Mats Nylunds (SFP), som på måndagen talade på seminariet Matriket Österbotten i Jakobstad.

– Kulturen är en allt viktigare del av den vardagliga matupplevelsen och efterfrågan på specialprodukter och genuin hantverksmat ökar hela tiden. Samtidigt ställs orimligt höga krav på den småskaliga livsmedelsförädlingen, konstaterar Nylund.

– Vår livsmedelssäkerhet är något som vi skall vara stolta över. Den skall ändå inte omöjliggöra småskalig förädling och matföretagsamhet. Det ena omöjliggör inte det andra, poängterar Nylund och tilläger att det måste skapas förutsättningar för producenter att kunna svara på konsumenternas efterfrågan.

– Det är både lagstiftarnas och myndigheternas dilemma. Jag upplever ändå att vi är på god väg mot mer gynnsamma tider. Under hösten kommer riksdagen att behandla en ny nationell matstrategi, Morgondagens mat, och för närvarande behandlas en ny speciallagstiftning som ska underlätta samarbetet i livsmedelskedjan. Båda är redskap för att vitalisera den finländska matkulturen, säger Nylund och konstaterar att goda exempel finns även att tas från Sverige.

Tilläggsinformation: Riksdagsledamot Mats Nylund (SFP) tfn 050-512 2191

Pressmeddelande 27.9.2010
fritt att publicera: GENAST!

Riksdagsgruppen Riksdagsgruppen

Gruppanföranden

Regeringens försvarspolitiska redogörelse

Svenska riksdagsgruppens ordförande Stefan Wallin 8.3.2017
08.03.2017 kl. 15:04

Remissdebatt om landskapsmodellen

Gruppanförande, Veronica Rehn-Kivi, Svenska riksdagsgruppen 7.3 2017
07.03.2017 kl. 15:00

Statsrådets redogörelse om livsmedelspolitik

Gruppanförande, Thomas Blomqvist, Svenska riksdagsgruppen 1.3 2017
01.03.2017 kl. 15:00

Statsministerns upplysning om beredningen av lagstiftningen

Svenska riksdagsgruppen, gruppanförande, riksdagsledamot Eva Biaudet 21.2.2017
21.02.2017 kl. 15:00

Statsrådets redogörelse om det globala handlingsprogrammet Agenda 2030

Gruppanförande, Anders Adlercreutz, Svenska riksdagsgruppen 15.2 2017
15.02.2017 kl. 15:00

Statsministerns upplysning om regeringens politik för 2017

Gruppanförande, Anna-Maja Henriksson, Svenska riksdagsgruppen, onsdag 8.2 2017
08.02.2017 kl. 14:44

Utrikes- och säkerhetspolitiska redogörelsen

Svenska riksdagsgruppens ordförande Stefan Wallin 21.12.2016
21.12.2016 kl. 13:00