Riksdagsledamot Nauclér på populärt kommunbesök i Lemland-Lumparland

07.10.2010 kl. 10:40

I måndags höll riksdagsledamot Elisabeth Nauclér en informationsträff på Skkeppargården Pellas för ikommuninvånarna i Lemland och Lupmarland. HOn berättade om riksdagsarbetet och vad som är på gång på riksdagen under hösten, där hon särskilt redogjorde för den ändring av självstyrelselagen för Åland som just nu är under behandling.

Jag strävar till att få en god kontakt med de närvarande, så tillställningarna är mycket informella och det är alltid fritt fram för frågor och kommentarer säger Elisabeth Nauclér.

I måndags kom det många frågor om hur det ser ut med möjligheterna för vindkraftsföretag på Åland att få stöd för utbyggnad av vindkraften, lagpropositionen om inmatningstariffer för förnyelsebar energi kom nyss till riksdagen. Olika språkfrågor kom upp, t.ex evighetsfrågan om den svenska översättningen av kollektivavtalen.
Många var också intresserade av att besöka riksdagen, det går utmärkt också för åländska grupper, det är bara att ta kontakt i god tid när man planerar en resa. Riksdagen har flera heltidsanställda guider, men det är många grupper som besöker riksdagen varje år, så man måste vara ute i god tid för att få plats. För de åländska gupperna ingår oftast också en träff med den åländska riksdagsledamoten , om ledamotens tidtabell medger det.

Elisabeth Nauclér fortsätter under måndagarna i höst med sina träffar med kommuninvånare, det är viktigt att också ålänningarna vet vilka frågor Finlands riksdag sysselsätter sig med!

Närmare uppgifter om träffen lämnar Elisabth Nauclér tfn 050 5121984.

Hälsnigar BI, som strax tar emot representanter för den parlamentariska kommittén för revidering av självstyrelsagen här på riksdagen; det blir åländsk för hela slanten här idag på gruppmötena!

Britt Inger Wahe
Informationssekreterare/Information Officer Ålands riksdagsledamots sekreterare Ålandskontoret Georgsgatan 9 A 4 FIN 00120 Helsingfors Tfn +358 (0)9 605926 mobil +358 (0)40 5501144
 

Riksdagsgruppen Riksdagsgruppen

Gruppanföranden

Jubileumsplenum Finland 90 år

I medlet av 1800-talet, för snart 150 år sedan började tanken på ett fritt och självständigt Finland ta form, men det dröjde som vi vet ännu ett halvsekel förrän tanken blev konkretiserad. Vi har nyligen firat riksdagens, den moderna folkrepresentationens i Finland, 100-års jubileum och nu är det dags att högtidlighålla våra 90 år av självständighet.
05.12.2007 kl. 14:45

Regeringens redogörelse om nödcentralsreformen

När man läser statsrådets redogörelse om nödcentralsreformen får man lätt den bilden att eftersom reformen var nödvändig så fungerar den – men också att de nya nödcentralerna skulle fungera ännu bättre, och vara ännu mer produktiva och kostnadseffektiva om de bara vore större. Jag skulle egentligen redan i detta skede vilja ställa en fråga om hur många nödcentraler statsrådet anser att vi klarar oss med i Finland, men vet också att svaret på den frågan får vi först om något år. I slutet på 1990-talet fanns det 34 kommunala nödcentraler medan polisen hade 23 alarmeringscentraler. Man kan fråga sig hur många centraler vi totalt kommer att ha efter denna reform. Räcker 10 eller blir det ännu färre?
04.12.2007 kl. 00:00

Statsministerns upplysning om uppdateringen av Finlands stabilitetsprogram

Den offentliga ekonomin i Finland står inför stora utmaningar. Befolkningen blir äldre medan den arbetsföra befolkningen – och således tillgången på arbetskraft – minskar. De åtgärder som regeringen och övriga offentliga aktörer kan vidta för att korrigera situationen är endast en del i det större sammanhang där även den ekonomiska utvecklingen i världen spelar en roll.
17.12.2007 kl. 12:35

Lagen om tryggande av patientsäkerheten (2. behandlingen)

Det sades redan i samband med första behandling tidigare i veckan, men jag säger det igen: Patientsäkerhetslagen är svår eftersom rätt ställs mot rätt; rätten till liv och hälsa ställs mot rätten till arbetskonflikter. Det är klart att dessa båda rättigheter är viktiga grundpelare i vårt välfärdssamhälle. Vi litar på att våra rättigheter används på ett sådant sätt att enskilda medborgares liv och hälsa inte är i fara. Så har det också fungerat hittills, också i alla arbetsmarknadskonflikter inom vårdsektorn.
16.11.2007 kl. 00:00

Gruppanförande om Finlands internationella militära insatser

Gruppanförande
13.11.2007 kl. 14:50

Statsrådets redogörelse om internationell krishantering

Då vi reviderade vår krishanteringslag för drygt ett och ett halvt år sedan var många skeptiska till att Finland skulle delta i EU-operationer. Man var då rädd för att EU och FN av någon anledning skulle ha olika målsättningar. I dagens läge kan vi konstatera hur sammanflätat krishanteringsmålen är inom dessa båda organisationer. Detta visar även statsrådets redogörelse.
13.11.2007 kl. 15:16

Interpellation om kvaliteten i vård och omsorg och tillgången på yrkesutbildad personal

Oppositionens första interpellation under denna valperiod innehåller inte mycket nytt; oppositionen väljer att rikta in sig på redan bekanta frågeställningar som diskuterades redan under förra perioden. Trots att oppositionen påstår att interpellationen handlar om kvaliteten i vård och omsorg och tillgången på yrkesutbildad personal är det lätt att inse att interpellationen egentligen handlar om vårdsektorns löner.
03.10.2007 kl. 10:37