Riksdagsledamot Nauclér på populärt kommunbesök i Lemland-Lumparland

07.10.2010 kl. 10:40

I måndags höll riksdagsledamot Elisabeth Nauclér en informationsträff på Skkeppargården Pellas för ikommuninvånarna i Lemland och Lupmarland. HOn berättade om riksdagsarbetet och vad som är på gång på riksdagen under hösten, där hon särskilt redogjorde för den ändring av självstyrelselagen för Åland som just nu är under behandling.

Jag strävar till att få en god kontakt med de närvarande, så tillställningarna är mycket informella och det är alltid fritt fram för frågor och kommentarer säger Elisabeth Nauclér.

I måndags kom det många frågor om hur det ser ut med möjligheterna för vindkraftsföretag på Åland att få stöd för utbyggnad av vindkraften, lagpropositionen om inmatningstariffer för förnyelsebar energi kom nyss till riksdagen. Olika språkfrågor kom upp, t.ex evighetsfrågan om den svenska översättningen av kollektivavtalen.
Många var också intresserade av att besöka riksdagen, det går utmärkt också för åländska grupper, det är bara att ta kontakt i god tid när man planerar en resa. Riksdagen har flera heltidsanställda guider, men det är många grupper som besöker riksdagen varje år, så man måste vara ute i god tid för att få plats. För de åländska gupperna ingår oftast också en träff med den åländska riksdagsledamoten , om ledamotens tidtabell medger det.

Elisabeth Nauclér fortsätter under måndagarna i höst med sina träffar med kommuninvånare, det är viktigt att också ålänningarna vet vilka frågor Finlands riksdag sysselsätter sig med!

Närmare uppgifter om träffen lämnar Elisabth Nauclér tfn 050 5121984.

Hälsnigar BI, som strax tar emot representanter för den parlamentariska kommittén för revidering av självstyrelsagen här på riksdagen; det blir åländsk för hela slanten här idag på gruppmötena!

Britt Inger Wahe
Informationssekreterare/Information Officer Ålands riksdagsledamots sekreterare Ålandskontoret Georgsgatan 9 A 4 FIN 00120 Helsingfors Tfn +358 (0)9 605926 mobil +358 (0)40 5501144
 

Riksdagsgruppen Riksdagsgruppen

Gruppanföranden

Statsrådets redogörelse om EU-politiken

26.05.2009 kl. 10:35

Remissdebatt om statsrådets EU-redogörelse

Av statsrådets redogörelse över EU-politiken framgår regeringens vision om hur EU ska se ut, fungera och utvecklas till år 2020. Svenska riksdagsgruppen framhåller vikten av att alla skall kunna känna sig representerade i Bryssel och delaktiga i den politik som förs i EU.
16.04.2009 kl. 17:00

Responsdebatt om första tilläggsbudgeten

Trots att vi skött vår egen ekonomiska politik bra de senaste åren och kunnat både förbättra välfärden och korta av på vår statsskuld är vi mitt i den ekonomiska kris som startade i höstas på fastighetsmarknaden i USA och snabbt spred sig. Alla undersökningar pekar på att vi får lov att räkna med kärva år. Hur kärva de blir vet vi väl med säkerhet först efteråt. Nu måste vi hålla hjulen i rullning, stimulera sysselsättningen och upprätthålla tryggheten och basservicen för alla. Samtidigt måste vi ta sikte på en framtid där sysselsättningsgraden är hög, eftersom det utgör grunden för en hållbar välfärd.
18.03.2009 kl. 16:00

Interpellation om regeringens ställningstagande till högre pensionsålder

Vi har upplevt dramatiska veckor i politiken, något som har sin naturliga bakgrund i det som har hänt i världsekonomin men som också har med vårt lands åldersstruktur och arbetsmarknad att göra. Med stor tillfredsställelse kan vi notera att förståelsen för regeringens framförda förslag till åtgärder börjar vinna allt större understöd.
11.03.2009 kl. 16:30

Remissdebatt om tilläggsbudgetförslaget

Den ekonomiska recessionen är ett faktum. Det som överraskat oss alla nu är snabbheten i nedgången. Det enda vi kan fråga oss nu är bara hur djupt ekonomin sjunker och när vi igen börjar gå mot ljusare tider.
Den ekonomiska recessionen är ett faktum. Det som överraskat oss alla nu är snabbheten i nedgången. Det enda vi kan fråga oss nu är bara hur djupt ekonomin sjunker och när vi igen börjar gå mot ljusare tider.
12.02.2009 kl. 15:00

Remissdebatt om tilläggsbudgetförslaget

Den ekonomiska recessionen är ett faktum. Det som överraskat oss alla nu är snabbheten i nedgången. Det enda vi kan fråga oss nu är bara hur djupt ekonomin sjunker och när vi igen börjar gå mot ljusare tider. Läget är detsamma i alla länder, den globala ekonomin visar sig nu från sin sämsta sida. I alla länder brottas man även med stimulanspaket för att stimulera åtminstone den egna ekonomin och konsumtionen för att, som president Obama sagt, krisen inte skall bli en katastrof. Också vårt stimulanspaket behövs – det ger oss en god chans att klara läget. Regeringen har reagerat snabbt, men måste ännu ha beredskap till snabba åtgärder under hela 2009. Vi måste hålla jämna steg med övriga världen.
12.02.2009 kl. 17:40

Statsrådets redogörelse om Finlands säkerhets- och försvarspolitik 2009

Säkerhetsbegreppet omfattar idag betydligt mer än militär försvar, civilförsvar och tryggande av samhällets funktioner. Trots att vi bor och lever i norra Europa kan händelser var som helst i världen påverka vår uppfattning om vårt lands säkerhet. Vi måste också därför bidra till att stärka säkerheten på alla håll. En grundläggande fråga för vårt arbete för den globala säkerheten är vårt biståndsarbete. Utvecklingssamarbetet stöder förebyggande verksamhet, medling och fredsprocesser, återuppbyggnad efter konflikter samt eftervård efter kriser och naturkatastrofer. Det är viktigt att i utvecklingssamarbetet satsa på allt som kan stöda en demokratisk utveckling på olika håll i världen.
11.02.2009 kl. 00:00