..och så startade det nya året 2011.

10.01.2011 kl. 09:29
Vecka 1


Vid årsskiftet talades det om ”liberalerna som ljudligt stängt dörren mot Nauclér”, att ”det finns en rätt betydande kritik mot Nauclérs insatser i Helsingfors”, det sades att det var ”många andra som också undrade var riksdagsledamoten höll hus. Så har det varit under stora delar av mandatperioden.”. Vidare kunde man läsa att ”Det finns flera frågetecken kring hennes insats.”. Inte nog med det ”Liberalerna har länge klagat på Nauclérs insatser”, ”Ålands socialdemokrater, Frisinnad samverkan och Liberalerna, samtliga partier som tidigare varit tydligt tveksamma till Elisabeth Nauclérs insatser i Helsingfors. Man har efterfrågat mer aktiviteter, mer dörröppnande och brobyggande, och tyckt att det brustit i kommunikationen.”. Eländes elände med andra ord. Skall det ses som början på det nya året eller slutet på det gamla? Jag väljer det senare alternativet och gör som kung Carl Gustaf vänder på bladet. Och vad hittar vi väl där?


Jo, en dag som rein og ubrukt står med blanke ark og farjestifter tel. Ledigheten från riksdagen är kort så här när det är valår och många lagar som skall bli klara innan vi tar paus den 8 mars. Förutom TV-inspelning kring frågan om riksdagsvalet hann det bli tre luncher utanför hemmet, en i ITiden, en på Klubbhuset Pelaren och en med Företagarföreningen. Alla med helt olika syften, och just därför en naturlig del av en riksdagsledamots vardag. Om verksamheten vid Klubbhuset Pelaren som bygger på de världsomfattande principer som går under namnet Fountain House efter platsen där de en gång kom till kan man bara säga INTRESSANT och IMPONERANDE.
Veckan avslutades med den vid det här laget så traditionella trettondagsfesten i glada vänners lag.


Framför oss i riksdagen och det politiska livet väntar inte bara grundlagsändringar utan också ekonomiska diskussioner på de mest skilda plan. Hur ser fortsättningen ut för Europa och euron? Har vi fler krisländer på kommande? Hur påverkar det oss? Vad blir resultatet av den s.k. Hetemäki kommitténs arbete? Vi var många som hade väntat länge på den och hoppats på något mer radikalt. Det är ingen tvekan om att systemet borde ändras, men räcker det här? Och får man ekvationen att gå ihop med de skattelättnader som föreslås, eller minskar vi bara vår konsumtion om det är där vi skall ta in det vi förlorar. Tyvärr tror jag för egen del inte att vi kommer att se det här förslaget genomföras, vilket på många områden kanske är det bästa, men vad gör vi nu? Och vad händer om samfundsskatten skall förändras på det sätt som föreslås i finansministeriets senaste utredning? Och hur påverkar det oss? Ja, den senare frågan ser jag som det mest oroande något som säkert står på åtgärdslistan.


I de åländska tidningarna tog Mia Hanström initiativ till en debatt kring en lagändring kring våldtäkt och sexualbrott, och även en namninsamling. De senaste händelserna på Åland har väckt oss som trott av vi lever i en relativt skyddad värld. I sammanhanget kan nämnas att i riksdagen behandlas just nu ett förslag till ändring av strafflagen som syftar till att stärka det straffrättsliga skyddet av sexuell självbestämmanderätt (RP 283/2010). Ärendet har just kommit till riksdagen och börjar nu behandlas i lagutskottet. Det uppfyller till vissa delar det som efterfrågats i de åländska tidningarna, men inte fullt ut. Det finns dock allt skäl att följa ärendets behandling i riksdagen innan man tar nya initiativ till ändringar.
 

Riksdagsgruppen Riksdagsgruppen

Gruppanföranden

Interpellationsdebatt om en hygglig nivå på primärvården

Att oppositionen väljer att interpellera just nu är ingen slump – vi har ju kommunalval om dryga två veckor. Men att diskutera primärhälsovården, som är en av de viktigaste kommunala serviceformerna, passar Svenska riksdagsgruppen alldeles utmärkt. Finland är ett välfärdsland. Värdig vård för alla är en av våra dyrbaraste grundlagsenliga rättigheter. Oberoende av var man bor, oberoende av ålder och sjukdom måste rätten till god vård också förverkligas i praktiken.
14.10.2008 kl. 15:15

Statsrådets redogörelse för genomförandet av integrationslagen

Finland är en del av Europeiska Unionen och en global värld där människor i större utsträckning än tidigare rör sig mellan länder och arbetsmarknader. Under de följande tio åren behöver Finland nya invandrare också av den orsaken att fler än hundratusen personer på grund av åldersstrukturen försvinner ur arbetslivet, många av dem i samhällets nyckelfunktioner.
07.10.2008 kl. 15:30

Remissdebatt om budgetförslaget 2009

Ett lands framgång beror på många saker, bland dem kunskap och kunnande, social rättvisa och jämlikhet samt naturligtvis sysselsättningen. Trots att det budgetförslag som nu presenterats inte som sådant särskilt har utgetts för att vara en sysselsättningsbudget finns det många element som stöder sysselsättning och företagande.
16.09.2008 kl. 15:45

Interpellation om tryggande av universitetens ställning och verksamhetsförutsättningar

Kompetens, företagsamhet och förnyelseförmåga utgör grunden för en ökad välfärd. Det slår regeringen Vanhanens program fast. Regeringen har i sitt program slagit fast att målsättningen för finansieringen av forskning och utveckling är att den offentliga finansieringen ska stiga till fyra procent av bruttonationalprodukten. Regeringen har även bestämt att den offentliga basfinansieringen till universiteten ska öka över hela linjen. Donationer till stöd för vetenskaplig verksamhet har dessutom redan i hög grad gjorts avdragbara i beskattningen.
21.05.2008 kl. 16:15

Responsdebatt om regeringens budgetramar för 2009-2012

Finansutskottet konstaterar att ekonomin och sysselsättningsutvecklingen i Finland varit oerhört stark och tillväxten beräknas ännu fortsätta även om tydliga tecken på avmattning nu finns. Utskottet betonar två frågor som fördunklar de ekonomiska utsikterna. Den ena är den takt varmed befolkningen nu åldras och den andra är de utmaningar klimatförändringen för med sig. Svenska riksdagsgruppen anser att det i båda dessa fall framför allt gäller att föra en ansvarsfull politik som beaktar förändringsfaktorer med ett pro-aktivt grepp. Både den pågående kommunreformprocessen och produktivitetsprogrammet är exempel på åtgärder som stöder en anpassning till morgondagens verklighet. Den klimatpolitiska redogörelsen å sin sida, som avges på hösten, ger svar på hur regeringen anser att klimatförändringen skall tacklas
20.05.2008 kl. 15:00

Gruppanförande om Lissabonfördraget

10.04.2008 kl. 15:10

Regeringens proposition om godkännande av Lissabonfördraget

Lissabonfördraget stärker den Europeiska unionens dimension på flera sätt; öppenheten ökar, ett verktyg för medborgarpåverkan införs, de grundläggande fri- och rättigheterna samt de mänskliga rättigheterna får samma status som unionens grundfördrag. Fördraget ger utan vidare unionen de verktyg som behövs för att tackla existerande och kommande utmaningar. I fördraget slås fast att unionen skall bygga på de gemensamma värdena respekt för människans värdighet, frihet, demokrati, jämlikhet, rättstatsprincipen och respekt för de mänskliga rättigheterna.
10.04.2008 kl. 18:30