Nauclér frågade statsministern om fredsmedling

04.02.2011 kl. 15:12
Ålands riksdagsledamot ställde en muntlig fråga till statsminister Mari Kiviniemi under torsdagens frågetimme. Nauclérs fråga berörde ett initiativ som statsministern har tagit inom området för fredsmedling och krishantering.

Nauclér frågade statsministern om fredsmedling

Ålands riksdagsledamot ställde en muntlig fråga till statsminister Mari Kiviniemi under torsdagens frågetimme. Nauclérs fråga berörde ett initiativ som statsministern har tagit inom området för fredsmedling och krishantering.

FRÅGA

Elisabeth Nauclér: Ärade herr talman, Finland har under de senaste åren framträtt som en expert inom fredsmedlingen och krishantering. Vi har flera institutioner med hög standard inom fredsmedling och krishantering: Crisis Management Centre i Kuopio, President Ahtisaaris organisation - Crisis Management Initiative, utrikesminister Stubb har tillsammans med utrikesminister Bildt föreslagits att det skulle inrättas idén om ett fredsinstitut på europeisk nivå kanske lite enligt modell från US Peace Institute i Washington. Dessutom finns Fredsinstitutet på Åland som tillsammans med utrikesministeriet medverkat till att göra lösningen av Ålandsfrågan känd som en del av Finlands brand.

Statsministern kallade i december till ett möte för att diskutera vilka som är de viktigaste elementen i fredsmedling och fredsbyggande och hur kan vi bäst samordna våra resurser, och om vi bör skapa någon ny enhet för ändamålet, eftersom det alltid finns rum för systematisering. Till mötet hade kallats representanter för alla politiska partier och även president Ahtisaari.

Och jag skulle nu vilja fråga statminister Kiviniemi hur har det fortsatta arbetet gått, finns det något att rapportera och vilka åtgärder kommer att vidtas under den närmaste framtiden på det här området.

SVAR

Statsminister Mari Kiviniemi: (översatt av Laura Lyly) Ärade Herr Talman, Det stämmer faktiskt att jag sammankallade ett möte med riksdagsgruppernas representanter till Villa Bjälbo där vi tillsammans kom till den slutsatsen att vi fortsätter med arbetet för fredsmedling, för att koordinera det bättre. Vi kom också överens om att det på utrikesministeriet görs en handlingsplan och handlingsstrategi, om hur vi i framtiden kommer att gå tillväga. Framför allt handlar det om att använda de resurser som redan finns, inte om att grunda nya institutioner eller att förstärka de som finns genom att öka finansieringen, staten har redan budgeterat för dessa frågor på flera moment.

Men ärendet framskrider faktiskt på det sättet att det förbereds en handlingsplan och strategi på utrikesministeriet, så att vi kan fortsätta att fatta beslut i de följande regeringarnas regeringsförhandlingar.

 

 

Riksdagsgruppen Riksdagsgruppen

Gruppanföranden

Statsrådets utbildningspolitiska redogörelse, responsdebatt

Gruppanförande hållet av ledamot Veronica Rehn-Kivi
29.03.2022 kl. 15:00

Responsdebatt om redogörelsen för den inre säkerheten

Gruppanförandet hölls av ledamot Mikko Ollikainen
16.03.2022 kl. 15:00

Statsrådets bostadspolitiska redogörelse

Gruppanförande hållet av rikdagsledamot Mikko Ollikainen.
02.03.2022 kl. 16:06

Statsministerns upplysning om utrikes-och säkerhetspolitiska läget 23.2.2022

Gruppanförandet hållet av ledamot Eva Biaudet.
23.02.2022 kl. 15:00

Svar på interpellation om bränsle- och energipriserna 22.2.2022

Gruppanförandet hölls av ledamot Sandra Bergqvist
22.02.2022 kl. 14:56

Statsministerns upplysning - Översikt över det utrikes- och säkerhetspolitiska läget 22.2.2022

Ledamot Anders Adlercreutz höll gruppanförandet.
22.02.2022 kl. 14:11

Människorättspolitiska redogörelsen

Gruppanförandet hölls av ledamot Biaudet
16.02.2022 kl. 15:41