Minoritetsombudsmannen bör kunna ingripa vid diskriminering i arbetslivet

04.02.2011 kl. 15:41
MINISTER THORS: MINORITETSOMBUDSMANNEN BÖR HA RÄTT ATT INGRIPA I DISKRIMINERING I ARBETSLIVET
Migrations- och Europaminister Astrid Thors anser att det är viktigt att stärka minoritetsombudsmannen roll och ge denne bättre möjligheter att ingripa i all slags diskriminering. För närvarande kan minoritetsombudsmannen bara ingripa i etnisk diskriminering. Med utvidgade befogenheter kunde ombudsmannen även ingripa i diskriminering på grund av funktionsnedsättning och sexuell läggning.

– Inrikesministeriet har understött förslaget men bristen på finansiering har förhindrat att genomföra det. Om man utvidgar minoritetsombudsmannens ansvarsområde bör det ske på ett trovärdigt sätt och med tillräckliga resurser, sade ministern i dag när hon höll ett anförande vid ett seminarium om människohandel i arbetslivet i Helsingfors.

– Jag anser att minoritetsombudsmannen också ska ha rätt att ingripa i diskriminering i arbetslivet tillsammans med andra myndigheter. Detta skulle även stärka kampen mot människohandel, sade ministern.

Enligt minister Thors har organisationer en viktig roll när det gäller att bekämpa och upptäcka människohandel. – Man bör förbättra organisationernas möjligheter att bekämpa människohandel genom att öka finansieringen till dem. Vi kan inte tänka att organisationerna kan utföra detta viktiga arbete utan finansiering. Organisationernas roll när det gäller att upptäcka offer för människohandel är betydande, sade ministern.

Minister Thors betonade att Finland systematiskt bekämpar människohandel. – Det är dock viktigt att utreda hur omfattande fenomenet är i det finländska arbetslivet. Vi behöver tillförlitliga undersökningar om frågan och gemensamma strategier för myndigheternas och organisationernas arbete, sade ministern.

Närmare information: specialmedarbetare Thomas Bergman, 071 878 8212

 

Riksdagsgruppen Riksdagsgruppen

Gruppanföranden

Responsdebatt om statsbudgeten för år 2007

Jag vill börja med att tacka finansministern och mina kollegor för en enkel och snabb process i att nå en överenskommelse om riksdagens ändringar i budgetboken. Men jag vill ändå ägna lite tid åt att analysera hur riksdagen använder sin budgetmakt.
13.12.2006 kl. 00:00

Interpellation om bättre villkor för kvinnor i arbetslivet

Interpellanterna lyfter upp ett tema som sysselsatt flera generationer och som fortfarande är ett delvis olöst problem, det vill säga att skapa en större jämställdhet inom arbetslivet. Oppositionen påminner om att regeringen lovat befrämja jämställdheten genom ett program med målsättningen att få bort omotiverade löneskillnader.
30.11.2006 kl. 00:00

Interpellationsdebatt om alkoholpolitiken

Oppositionen skall ha ett erkännande för en saklig och välformulerad interpellationstext. Här behövs inga teoriska och känsloladdade reaktioner. Problemet är tillräckligt allvarligt ändå.
23.11.2006 kl. 00:00

Interpellationsdebatt om barnfamiljernas situation

Det är aningen svårt att lista ut vilken samhällsgrupp oppositionen anser att regeringen har misskött mest. För fyra veckor sedan var det studenterna, för tre veckor sedan var det pensionärerna och idag är det då barnfamiljerna som lider mest.
11.10.2006 kl. 00:00

Remissdebatt om propositionen om kommun- och servicestrukturreformen

Det kan vara bra att än en gång påminna oss om varför regeringen har startat denna process. Vi vet att befolkningsunderlaget och servicebehovet kommer att ändras så pass mycket under de kommande åren, att samhällets resurser inte räcker till för att stå för notan om serviceproduktionen inte rationaliseras. Lösningen måste därför bli att stärka kommunernas möjligheter att garantera servicen.
03.10.2006 kl. 00:00

Interpellationsdebatt om pensionärernas inkomster

Riksdagen är på väg att sätta modernt rekord i antalet interpellationer. Vi debatterar idag den femtonde interpellationen för denna period – och då har vi ännu ett år kvar. Under de två tidigare perioderna stannade antalet vid tolv och tretton interpellationer. Det verkar dessutom som om oppositionen indelat väljargrup-perna mellan sig; vänstern talar om pensionärerna, de gröna om barnfamiljerna medan samlingspartiet värnar om kommunerna.
19.09.2006 kl. 00:00

Remissdebatt om statsbudgeten för år 2007

Ett tack till finansministern och regeringen för presentationen av regeringsperiodens sista budgetförslag. Då vi debatterade den första budgeten hösten 2003 var det ingen i oppositionsleden som trodde att regeringens strama, men ansvarsfulla, budgetramar skulle hålla. Idag får vi alla konstatera att regeringen lyckades genomföra vad den lovat. Statsekonomin är i balans, finländarnas hushållskassa har ökat tack vare systematiska skattesänkningar och de flesta grupper har fått sina stöd förhöjda.
12.09.2006 kl. 00:00