Fyra svåra, men framgångsrika år

12.03.2011 kl. 10:24
Den senaste riksdagsperioden har inte varit den lättaste. Den globala finanskris som drabbade världen satte sina spår också i Finland och i statens skattekista.

Vi stimulerade ekonomin också med lån för att snabbare komma ur krisen och trygga finländarnas jobb. Jag är övertygad om att det var rätt lösning, men nu krävs en åtstramning av ekonomin. Samtidigt har denna period bjudit på ett allt hårdare språkklimat och på den fronten finns mycket att göra också i framtiden.

De här fyra åren har också bjudit på många glädjeämnen. Det kanske största är att vi lyckades hålla ihop Svenskfinland i regionförvaltningsreformen och att Karleby och Mellersta Österbotten orienteras söderut. Men det finns också många andra saker som varit bra för vårt Österbotten. De kommunala vattenledningarna byggs ut i hela landet och hos oss har vi fått pengar till Närpes vatten och Vörå-Maxmo. I budgeten har vi också lyckats få in satsningar på Lappfjärds å. Dessutom har vi fått med pengar till Finlands enda världsnaturarv, nämligen Kvarkens skärgård.

Några för landskapet viktiga satsningar på infrastruktur görs också. Järnvägsavsnittet mellan Vasa och Seinäjoki håller äntligen på att elektrifieras. Dessutom görs stora förbättringar på stambanan från Seinäjoki norrut. Vi har varit med och drivit att Smedsby omfartsväg ska byggas – något som är jätteviktigt för Korsholm med omnejd. Dessutom finns beslut om finansiering för att farleden till Jakobstad skall fördjupas. Alla dessa satsningar är av stor vikt för hela vår region. Viktigt regionalpolitiskt är också att universitetens servicecentral, Certia, grundades i Vasa år 2008.

Vi har också drivit flera frågor som direkt berör enskilda människor. Under denna regeringsperiod har pälsfarmarna äntligen fått rätt till avbytare – det var på tiden. Studiepenningen höjdes med 15 procent i början av höstterminen 2008, vilket var den första höjningen sedan början av 1990-talet. Dessutom var vi med och drev frågan om garantipensioner, som infördes från och med första mars detta år. Det innebär att de lägsta pensionerna höjs från drygt 500 euro till 687 euro. En stor förbättring även om mycket ännu återstår att göra.

Vi har också satsat på kommunerna under denna period. Statsandelen för basservice höjdes med ca 800 miljoner euro, statsandelarna för social- och hälsovården ökade med 608 miljoner euro och för sammanslagningsunderstöd till kommunerna och understöd för kommunsamarbete fanns sammanlagt 320 miljoner euro. Sammanlagt betyder det alltså runt 1,7 miljarder för kommunerna. Vi har också sett till att statens idrottsbudget höjts med 42 % och att statsanslagen för ungdomssektorn ökat med hela 60 %. Det här är viktiga satsningar på välmående och på framtiden!

Mycket har alltså gjorts, men mycket återstår ännu att göra. I detta skede vill jag dock passa på att ödmjukt tacka för förtroendet under dessa fyra år. Jag vill också tacka för all respons jag fått – för alla telefonsamtal och alla mail och jag hoppas att jag lyckats hjälpa till i några frågor. Tack!

Ulla-Maj Wideroos
 

Ulla-Maj Wideroos

Gruppanföranden

Remissdebatt om statsrådets redogörelse om ramarna för statsfinanserna 2009-2012

Ett lands framgång beror på många saker - kunskap och kunnande, social rättvisa och jämlikhet för att ta några exempel. En annan framgångsfaktor är sysselsättningen. Det är därför som Matti Vanhanens regering gör rätt när den prioriterar sysselsättningen.
25.03.2008 kl. 12:15

Finlands deltagande i Natos snabbinsatsstyrkas verksamhet

Gruppanförande
11.03.2008 kl. 14:55

Statsrådets redogörelse om Finlands deltagande i Natos snabbinsatsstyrkor

Att skicka ut män och kvinnor till en svår krissituation kan vara ett svårt beslut. Eftersom Finland hör till världseliten på fredsbevarande operationer skulle det vara synnerligen svårt för oss att dra oss från ansvaret att bidra till att upprätthålla den internationella freden och säkerheten. Det är i grunden det som ett kommande engagemang i Natos snabbinsatsstyrkor, NRF, skulle innebära; ett fortsatt finländskt engagemang för den internationella freden och säkerheten.
11.03.2008 kl. 15:15

Interpellationsdebatt om nedläggning av Stora Ensos fabriker och statens ägarpolitik

Att en fabriksnedläggning slår hårt mot den ort och region där den är verksam vet och förstår vi alla. Vi vet också vilken press beslutet sätter på arbetstagarna, deras familjer samt de lokala och regionala beslutsfattarna. Hoten om arbetslöshet och försämrade ekonomiska utsikter är tunga att bära med sig för alla inblandade. Det här har vi kunnat erfara på flera håll och i flera sektorer under de senaste åren i Finland. Den globala ekonomin för med sig nya utmaningar också för oss. Bolag verksamma i Finland spelar på samma globala marknad och med samma regler som bolag verksamma på helt andra håll. Finland är inte en åtskild del av Europa och världen - På gott och ont.
13.02.2008 kl. 16:30

Riksmötets öppningsdebatt 2008

Vi inleder 2008 i samma tecken som 2007 slutade. Den globala ekonomikurvan pekar neråt, i USA har man redan gått in för stödåtgärder för att stöda den inhemska konsumtionen och i Finland skriver de ekonomiska instituten och bankerna ner sina prognoser för tillväxten 2008.
12.02.2008 kl. 15:00

Responsdebatt om statsbudgeten för 2008

Den politiska hösten går mot sitt slut i och med att vi nu tar itu med behandlingen av budgetförslaget för nästa år. Jag vill börja med att tacka kollegerna i finansutskottet för en snabb och smidig behandling, men också regeringen för ett gott utgångsförslag.
17.12.2007 kl. 15:41

Jubileumsplenum Finland 90 år

I medlet av 1800-talet, för snart 150 år sedan började tanken på ett fritt och självständigt Finland ta form, men det dröjde som vi vet ännu ett halvsekel förrän tanken blev konkretiserad. Vi har nyligen firat riksdagens, den moderna folkrepresentationens i Finland, 100-års jubileum och nu är det dags att högtidlighålla våra 90 år av självständighet.
05.12.2007 kl. 14:45