Henriksson frågar om statens ägarstyrning och regnskogen!

16.03.2011 kl. 11:01
Riksdagsledamot Anna-Maja Henriksson har ställt ett skriftligt spörsmål, där hon frågar hur regeringen via sin ägarstyrning kan ta ett globalt ansvar.

- År 1998 var antalet sålda dieselbilar i Finland 15,69 % av det totala antalet sålda bilar och år 2008 49,63 %. Genom att använda biodiesel ger man upphov till mindre partikel- och kväveoxidutsläpp än om man använder vanlig diesel. Eftersom den innehåller förnybara råvaror minskar den också koldioxid utsläppen. Beroende på andelen förnybara råvaror i biodieseln kan man minska utsläppen av växthusgaser med 5 – 60 % jämfört med vanlig konventionell diesel, säger Henriksson i sitt spörsmål.

- Neste Oils Abp har satt som mål att bli världsledande producent av biodiesel och har startat upp produktionsanläggningar av biodiesel både i Finland, Rotterdam och i Singapore. En viktig komponent i NExBTL-biodieseln är palmolja, noterar Henriksson.

-Palmoljan produceras i huvudsak i två länder, Indonesien och Malaysia. Produktionen av palmoljan har väckt mycket kritik eftersom det antingen direkt eller indirekt innebär att regnskog skövlas för att ge plats åt odlingsmark för palmoljeodlingar. Detta i sin tur leder till att de minskade växthusutsläpp som uppstår i Finland när man använder sig av biodiesel egentligen försvinner mångfaldigt på de platser i Sydostasien där palmoljan framställs på grund av skövling av regnskog.

- Därför är det viktigt att få veta hur staten genom sin ägarstyrning kan påverka så att regnskogen inte skövlas i onödan och gör naturen och de globala klimatmålen en björntjänst, avslutar Henriksson.

SFP

Gruppanföranden

Valtioneuvoston kunta- ja palvelurakenneuudistusta koskevasta selonteko

Kunta- ja palvelurakenneuudistus on yksi maamme merkittävimmistä rakennepoliittisista muutosprosesseista. Sa-manaikaisesti se on tämän hallituksen tärkeimpiä hankkeita. Tämä merkitsee myös sitä, että tämä selonteko on mitä tärkein, ja meidän on tarkkaan harkittava miten jatkamme ja kehitämme tätä prosessia. Uudistuksessa syntyneisiin ongelmiin on suhtauduttava erittäin vakavasti!
24.11.2009 kl. 15:00

Debatt om Finland och de arktiska områdena

Den arktiska regionen väcker definitivt ett stort politiskt och ekonomiskt intresse på global nivå. Klimatforskarna har redan för länge sedan slagit larm och varnat för att områdena närmast polerna kommer att påverkas klimatuppvärmningen först och att förändringen kommer att vara dramatisk där. Finland och de övriga nordiska länderna har därför ett särskilt ansvar att både inom EU och i internationella sammanhang uppmärksamma den arktiska regionen och människorna som lever där.
18.11.2009 kl. 15:00

Remissdebatt om den klimat- och energipolitiska framtidsredogörelsen

Framtidsredogörelsen om klimat- och energipolitiken är ett viktigt bidrag till den aktuella debatten om den nödvändiga vägen till ett utsläppssnålt Finland. Svenska riksdagsgruppen är glad för att redogörelsen utgår från klimatförändringens effekter ur ett globalt perspektiv och betonar de katastrofala riskerna för mänskligheten och livet på jorden om inget görs föra att förhindra utvecklingen.
21.10.2009 kl. 15:25

Statsrådets meddelande om valfinansieringen

Demokrati förutsätter val. Val förutsätter kandidater och partier. Men val förutsätter också valkampanjer. Valkampanjer är inte gratis, de kostar. Det räcker inte med att nå ut till väljarna bara på torg- och stugmöten och med dörrknackning – inte för att de är helt gratis, de heller.
30.09.2009 kl. 15:35

Interpellationsdebatt om äldreomsorgen

Det är uppfriskande att oppositionen också intresserar sig för politiska substansfrågor som direkt berör medborgarnas vardagliga liv. Äldreomsorgen är utan tvekan en sådan. Äldreomsorgen är ändå mindre lämplig som föremål för en interpellation eftersom den är en gemensam angelägenhet för regeringen och hela riksdagen, och inte minst för kommunerna där oppositionen här i riksdagen bär samma ansvar som regeringspartierna.
29.09.2009 kl. 15:15

Remissdebatt om budgetförslaget för 2010

Minns någon en statsbudget som alla skulle ha varit helt tillfreds med? Knappast. Oppositionen hittar alltid stora brister i budgetförslagen och regeringspartier hittar mindre brister. Knappast har det ens funnits någon finansminister som skulle ha varit helt nöjd med alla detaljer. Det hör till sakens natur, eftersom varje budget är en balansgång och pengarna aldrig räcker till.
15.09.2009 kl. 16:05

Statsrådets redogörelse om mänskliga rättigheter

För att Finlands människorättspolitik utåt ska vara trovärdig gäller den gamla goda visdomen att det gäller att först sopa rent för egen dörr. Svenska riksdagsgruppen välkomnar därför att denna fjärde redogörelse också täcker respekten för de mänskliga rättigheterna och grundläggande fri- och rättigheterna i det egna landet.
09.09.2009 kl. 15:00