Presidentforum om hållbar utveckling

28.03.2011 kl. 11:35
Christina Gestrin deltog den 22.3 i Presidentforumet.

Olyckorna som inträffat i Japan har väckt en diskussion om kärnkraftsverkens säkerhetsrisker samt dess framtida roll inom världens energiförsörjning.

Det är sannolikt att det på kärnkraftverken och platserna för kärnavfallets slutdeponering i framtiden kommer att ske olyckor.

Vi bör kunna tala öppet om dessa risker, på samma sätt som det är viktigt att kunna diskutera andra globala utmaningar. Även i Finlands närområden gömmer sig ett stort miljöhot till följd av kärnkraft. På Kolahalvön finns världens största deponeringsställe för använt kärnbränsle. Att göra detta problemavfall ofarligt borde vara en av de mest brådskande miljöskyddsåtgärderna i vårt närområde.

Det finns tillgängligt bättre och säkrare energialternativ än elektricitet som är producerad av fossila bränslen eller kärnkraft. Många forskare är av åsikten att det inom 20 år är fullt möjligt att producera största delen av den behövliga energin med hjälp av förnyelsebara energikällor. Samtidigt kan växthusgaserna märkbart reduceras. Det viktigaste är att effektivera användningen av energi och till det här finns det stora möjligheter.

Ungefär en femtedel av den energi som produceras i världen baserar sig redan nu på förnyelsebara källor och av eletricitetskapaciteten 25 procent. År 2009 bestod i Europa 60 procent av den ibruktagna kapaciteten av förnyelsebara källor och i USA 50 procent.

Finland skulle bäst kunna delta i bekämpningen av klimatförändringen genom att satsa på förnyelsebara energikällor och utveckling av energieffektiv teknologi samt ibruktagande av den här i hemlandet. Vi bör även i större utsträckning stöda hållbara, förnyelsebara och energieffektiva teknologiers överföring till utvecklingsländerna.

Tal på Presidentforumet 22.3.2011

Riksdagsgruppen Riksdagsgruppen

Gruppanföranden

Statsrådets redogörelse om mänskliga rättigheter

För att Finlands människorättspolitik utåt ska vara trovärdig gäller den gamla goda visdomen att det gäller att först sopa rent för egen dörr. Svenska riksdagsgruppen välkomnar därför att denna fjärde redogörelse också täcker respekten för de mänskliga rättigheterna och grundläggande fri- och rättigheterna i det egna landet.
09.09.2009 kl. 15:00

Responsdebatt om statsrådets långsiktiga energi- och klimatstrategi

Utmaningarna har växt ytterligare för regeringens långsiktiga energi- och klimatstrategi under vintern och våren. Den ekonomiska nedgången har ytterligare försämrat ekonomin och därmed också höjt ribban en aning för ekonomiska satsningar på klimatpolitiken.
17.06.2009 kl. 15:45

Statsministerns upplysning om det ekonomiska läget

Det är minsann inget lätt jobb att sköta Finlands ekonomi i dagens situation. Det är osäkert och det är snabba förändringar som gör det nästan omöjligt att förutspå den ekonomiska utvecklingen.
17.06.2009 kl. 11:15

Responsdebatt om redogörelsen om Finlands säkerhets- och försvarspolitik

Svenska riksdagsgruppen har många gånger framhållit att EU är den samarbetsram inom vilken Finland ska stärka säkerheten såväl i Europa som ur ett globalt perspektiv. Säkerheten och stabiliteten i EU och övriga Europa stärks genom den mångomtalade solidaritetsklausulen.
16.06.2009 kl. 13:55

Finlands säkerhets- och försvarspolitik

16.06.2009 kl. 10:35

Responsdebatt om budgetramarna 2010-2013

Som en följd av den ekonomiska krisen har hittills omkring 3 miljarder euro anvisats för stimulansåtgärder i vårt land – detta motsvarar omkring 1,5 % av BNP – en stor andel också med EU-mått mätt. Alla åtgärder som vidtas måste ha som målsättning att återställa tillväxten och balansen i vår ekonomi, motverka arbetslöshet och trygga vår betalningsförmåga – speciellt på lång sikt.
03.06.2009 kl. 13:35