Christina Gestrins initiativ i riksdagen 2007-2011

08.04.2011 kl. 11:19
Som medlem i finansutskottet har jag representerat Svenska riksdagsgruppen vid förhandlingsbordet årligen då riksdagens tillägg och ändringar till statsbudgeten fastslås.

Jag har bevakat de motioner Svenska riksdagsgruppens ledamöter inlämnat. Många årligen återkommande brister har på detta sätt kunnat korrigeras under budgetbehandlingen. Nämnas kan bl.a. stödet till skärgårdens förbindelsefartyg, anslag för kultur- och vetenskapsinstituten, rådgivningsanslagen till lantbrukssällskapen, stöd för förnybar energi m.m.

Här följer några andra exempel på andra initiativ jag har tagit under riksdagsperioden:

Social- och hälsovård, familj

- genom budgetmotioner arbetat för anslag för vården av mentalvårdspatienter.
- ställt spörsmål om barn- och ungdomspsykiatrin och om rätten till psykoterapi utan medicinering
- ställt spörsmål om fördelningen av föräldraledighetskostnader vid föräldraledighet
- i lagmotion föreslagit förlängning av föräldraledigheten så att alla barn får vårdas hemma tills de fyllt ett år.
- ställt spörsmål om möjligheten att flytta över uppgiften att utbetala stödet för närståendevårdare till FPA samt krävt bättre villkor för närståendevårdarna.
- i spörsmål krävt strängare påföljder för sexuellt utnyttjande av barn
- i lagmotion och spörsmål föreslagit ändring av namnlagen så att ett mellannamn kan tas i bruk, varmed barnet kan få både mammans och pappans efternamn enligt en nordiskt modell.

Undervisning, kultur och svensk service

- med budgetmotioner och textskrivningar i budgetbetänkandet har jag under många års tid arbetat för att råda bot på den stora bristen på svenskspråkiga barnträdgårdslärare i södra Finland. Detta arbete har bidragit till att den första svenska grundutbildningen inleds hösten 2011 i samarbete mellan Helsingfors Universitet och Åbo Akademi.
- i skriftligt spörsmål föreslagit förbättrade förutsättningar och högre statsandel för folkhögskolorna
- ställt spörsmål om verksamhetsförutsättningar för hemgrundskola på svenska.

Östersjön

- I budgetmotion, spörsmål och i medlemsinitiativ i Nordiska rådet föreslagit att anslag reserveras för en projektberedningsfond för att snabba på genomförandet av Östersjöns åtgärdsplan. Sverige och Finland har sedermera bidragit till fonden som inrättades och administreras av Nordiska Investeringsbanken och Nefco.
- i budgetmotioner verkat för ökade anslag för regionalt viktiga vatten- och avloppsprojekt.
- i spörsmål kritiserat regeringen för brister i informationen om kraven på avloppsvatten rening på glesbygden.
- lämnat in budgetmotioner om förbättrad oljebekämpningsberedskap. Anslagen har ökat under riksdagsperioden och ett nytt oljebekämpningsfartyg tagit i bruk.

Fiske, landsbygd och jordbruk

- gjort budgetmotion om reduceringsfiske i skärgårdsvikarna i Finska viken och Skärgårdshavet. Våren 2011 är planeringen av verksamheten längs med kusten i full gång då över 1 miljon euro reserverades i statsbudget tack vare motionen.
- fyra år i rad har min budgetmotion om anslag för Finlands Yrkesfiskarförbund godkänts.
- gjort spörsmål om begränsningen av skarvstammen
- i finansutskottet stött tilläggsanslag för bl.a. utvecklandet av användningen av närmat i storkök, lantbruksrådgivningen, finansieringen för hållbart skogsbruk och bioenergi.

Hållbar utveckling

- lämnat in en lagmotion om att förbjuda försäljningen av glödlampor och övergå till energisnåla lågenergilampor. Ett EU-direktiv krävde samma sak ett år senare.
- lämnat in ett spörsmål om att utveckla nätet för insamling av lågenergilamporna. Miljöutskottet skärpte bestämmelserna om detta i samaband med den nya avfallslagen.
- I spörsmål föreslag införande av el-mätare som hjälper till att förhindra el-konsumtionstoppar. Enligt svaret är sådan intelligent teknik på kommande.
- föreslagit anslag för uppgörande av en vindatlas.
- har gjort spörsmål om att förbjuda övergödande fosfor i tvättmedel. En förordning om detta träder i kraft 2013.

Trafik, företagande

- muntligt spörsmål om att införa elektroniska hastighetsskyltar som beaktar vägföret på huvudvägarna.
- föreslagit anslag för förbättringen av Stamväg 51. Vägbygget inleddes äntligen under denna riksdagsperiod.
- budgetmotion om elektrifieringen av Hangö-Hyvinge banan
- budgetmotion om att förlänga stadsbanan till Esbo centrum

Riksdagsgruppen Riksdagsgruppen

Gruppanföranden

Remissdebatt om statsbudgeten för 2008

Det har nu gått ett halvt år sedan riksdagsvalet i mars och vi håller ännu på att slutföra det politiska maratonlopp som vi inledde i vintras. Oppositionen har hittat nya objekt för kritik och kräver nya satsningar. Regeringen håller däremot på med att förverkliga de målsättningar som vi gick till val med i mars – och vann valet med.
18.09.2007 kl. 15:35

Responsdebatt om budgetramarna 2008-2011

Jag vill tacka kollegerna i utskottet för en saklig behandling av statsfinanserna för de kommande fyra åren. Budgetramarna, som oppositionen förstås anser vara för snäva, är spikade med ansvar. Vi kan inte fördela pengar som vi inte har. Att sysselsättningsläget förbättras är en förutsättning för att vi skall kunna hålla en hög nivå på och utveckla servicen i framtiden. Nyheten om att BNP ligger på över 5 procent högre nivå än för ett år, att arbetslösheten är 1,6 procentenheter lägre än för ett år sedan och 60 000 fler är sysselsatta visar att Finland är på rätt väg.
19.06.2007 kl. 00:00

Regeringens rambudget för åren 2008-2011

Det är både rätt och klokt att försvara en ansvarsfull och strikt budgetpolitik. Det är rättvist gentemot kommande generationer. Då oppositionen vill använda mer av statens pengar, är det skäl att minnas att regeringens budgetutgifter är 180 miljoner större – hela 14 procent större - än föregående regerings budgetra-mar. Större utgiftsökningar än så, skulle vara ansvarslöst.
29.05.2007 kl. 15:15

Riksdagens 100-års jubileumsplenum

Då vi talar om historia, minns vi ofta bara de banbrytande skedena – de stora ögonblicken. Ändå är det så, att historien går framåt med små steg. Ibland så små att vi inte märker dem – förrän långt senare.
23.05.2007 kl. 14:30

Statsrådets meddelande om regeringsprogrammet

"Finland tillhör alla, oberoende av bostadsort, livssituation, modersmål eller etnisk bakgrund. Medborgarna skall garanteras rätten att påverka samt delta och vara delaktiga i beslutsfattandet". Denna markering i inledningen av regeringsprogrammet är viktig – och en stor utmaning för regeringen. Men det är också viktigt att säga ut att detta är regeringens vilja. Svenska riksdagsgruppen är mycket nöjd över det regeringsprogram som de fyra regeringspartierna har enats om under Matti Vanhanens ledning.
24.04.2007 kl. 15:30

Interpellation om klimatförändringen och tryggande av energiförsörjningen

Det är mycket bra att Samlingspartiet visar intresse för den pågående och skrämmande klimatförändringen. Klimatförändringen har pågått i decennier. Samlingspartiet väljer nu att kraftigt kritisera regeringen för dess miljöpolitik då det återstår fyra arbetsveckor av denna regeringsperiod. Det kan jag inte klassa som annat än blott valpolitik.
17.01.2007 kl. 00:00

Statsministerns upplysning om Finlands EU-ordförandeskap

Låt mig komma med ett frankt påstående: 2006 var året då federalismen tog några ordentliga steg framåt i det finländska EU-tänkandet. Detta av två orsaker: Europaparlamentet visade sig vara en fungerande institution och parlamentet bidrog kraftigt till att göra beslutsprocessen i EU till en tydlig politisk process- vilket också statsminister Vanhanen konstaterat i Bryssel i anslutning till servicedirektivet. Det var parlamentet och de politiska rörelserna i Europa som hade initiativet. Och det finländska ordförandeskapet hade ett gott samarbete med Europaparlamentet och tack vare det kunde många viktiga frågor inom EG-samarbetet ros i hamn.
11.01.2007 kl. 00:00