Christina Gestrins initiativ i riksdagen 2007-2011

08.04.2011 kl. 11:19
Som medlem i finansutskottet har jag representerat Svenska riksdagsgruppen vid förhandlingsbordet årligen då riksdagens tillägg och ändringar till statsbudgeten fastslås.

Jag har bevakat de motioner Svenska riksdagsgruppens ledamöter inlämnat. Många årligen återkommande brister har på detta sätt kunnat korrigeras under budgetbehandlingen. Nämnas kan bl.a. stödet till skärgårdens förbindelsefartyg, anslag för kultur- och vetenskapsinstituten, rådgivningsanslagen till lantbrukssällskapen, stöd för förnybar energi m.m.

Här följer några andra exempel på andra initiativ jag har tagit under riksdagsperioden:

Social- och hälsovård, familj

- genom budgetmotioner arbetat för anslag för vården av mentalvårdspatienter.
- ställt spörsmål om barn- och ungdomspsykiatrin och om rätten till psykoterapi utan medicinering
- ställt spörsmål om fördelningen av föräldraledighetskostnader vid föräldraledighet
- i lagmotion föreslagit förlängning av föräldraledigheten så att alla barn får vårdas hemma tills de fyllt ett år.
- ställt spörsmål om möjligheten att flytta över uppgiften att utbetala stödet för närståendevårdare till FPA samt krävt bättre villkor för närståendevårdarna.
- i spörsmål krävt strängare påföljder för sexuellt utnyttjande av barn
- i lagmotion och spörsmål föreslagit ändring av namnlagen så att ett mellannamn kan tas i bruk, varmed barnet kan få både mammans och pappans efternamn enligt en nordiskt modell.

Undervisning, kultur och svensk service

- med budgetmotioner och textskrivningar i budgetbetänkandet har jag under många års tid arbetat för att råda bot på den stora bristen på svenskspråkiga barnträdgårdslärare i södra Finland. Detta arbete har bidragit till att den första svenska grundutbildningen inleds hösten 2011 i samarbete mellan Helsingfors Universitet och Åbo Akademi.
- i skriftligt spörsmål föreslagit förbättrade förutsättningar och högre statsandel för folkhögskolorna
- ställt spörsmål om verksamhetsförutsättningar för hemgrundskola på svenska.

Östersjön

- I budgetmotion, spörsmål och i medlemsinitiativ i Nordiska rådet föreslagit att anslag reserveras för en projektberedningsfond för att snabba på genomförandet av Östersjöns åtgärdsplan. Sverige och Finland har sedermera bidragit till fonden som inrättades och administreras av Nordiska Investeringsbanken och Nefco.
- i budgetmotioner verkat för ökade anslag för regionalt viktiga vatten- och avloppsprojekt.
- i spörsmål kritiserat regeringen för brister i informationen om kraven på avloppsvatten rening på glesbygden.
- lämnat in budgetmotioner om förbättrad oljebekämpningsberedskap. Anslagen har ökat under riksdagsperioden och ett nytt oljebekämpningsfartyg tagit i bruk.

Fiske, landsbygd och jordbruk

- gjort budgetmotion om reduceringsfiske i skärgårdsvikarna i Finska viken och Skärgårdshavet. Våren 2011 är planeringen av verksamheten längs med kusten i full gång då över 1 miljon euro reserverades i statsbudget tack vare motionen.
- fyra år i rad har min budgetmotion om anslag för Finlands Yrkesfiskarförbund godkänts.
- gjort spörsmål om begränsningen av skarvstammen
- i finansutskottet stött tilläggsanslag för bl.a. utvecklandet av användningen av närmat i storkök, lantbruksrådgivningen, finansieringen för hållbart skogsbruk och bioenergi.

Hållbar utveckling

- lämnat in en lagmotion om att förbjuda försäljningen av glödlampor och övergå till energisnåla lågenergilampor. Ett EU-direktiv krävde samma sak ett år senare.
- lämnat in ett spörsmål om att utveckla nätet för insamling av lågenergilamporna. Miljöutskottet skärpte bestämmelserna om detta i samaband med den nya avfallslagen.
- I spörsmål föreslag införande av el-mätare som hjälper till att förhindra el-konsumtionstoppar. Enligt svaret är sådan intelligent teknik på kommande.
- föreslagit anslag för uppgörande av en vindatlas.
- har gjort spörsmål om att förbjuda övergödande fosfor i tvättmedel. En förordning om detta träder i kraft 2013.

Trafik, företagande

- muntligt spörsmål om att införa elektroniska hastighetsskyltar som beaktar vägföret på huvudvägarna.
- föreslagit anslag för förbättringen av Stamväg 51. Vägbygget inleddes äntligen under denna riksdagsperiod.
- budgetmotion om elektrifieringen av Hangö-Hyvinge banan
- budgetmotion om att förlänga stadsbanan till Esbo centrum

Riksdagsgruppen Riksdagsgruppen

Gruppanföranden

Statsministerns upplysning om målen för Finlands EU-ordförandeskap

I vilket tillstånd är EU när Finland tar över stafettpinnen från Österrike den 1 juli? Intrycket är att tyngd-punkterna i EU kommer att ligga dels vid ett effektivare bruk av existerande regler, dels vid utrikesrelatio-nerna samt vid energi, men också rättsliga och inrikesfrågor. Mera verkställighet än lagstiftning, mera utrikesrelationer än förlikningar med Europaparlamentet.
21.06.2006 kl. 00:00

Riksdagens 100- årsjubileumssession

I medlet av 1800-talet började drömmen om ett fritt Finland ta sin form. Tankar blev till ord. Runeberg, Topelius, Snellman, Cygnaeus, Lönnroth och Castren personifierade denna utveckling. På olika sätt bidrog de tillsammans till att Finlands folk fick en gemensam nationalanda som blev en förutsättning för självständigheten några decennier senare.
01.06.2006 kl. 00:00

Remissdebatt om regeringens handikappolitiska redogörelse

Att födas som handikappad i Finland innebär inte ett liv i misär som i så många andra länder. Den nordiska välfärdsmodellen har för längre sedan omfattat de handikappade. Det betyder ändå inte att vi skulle ha nått en godtagbar nivå på servicen. Handikappvården är i Finland inte på samma goda nivå som i de andra nordiska länderna. Personlig assistans och utnyttjande av modern teknologi tryggar inte normalitet i livet på samma sätt som i våra grannländer.
16.05.2006 kl. 00:00

Responsdebatt om budgetramarna för åren 2007-2011

Den sittande regeringen har nu presenterat sina sista budgetramar för denna period. Betyget är minst sagt nöjaktigt. För statsfinansernas del måste betyget bli berömligt, sade Eva Biaudet.
15.05.2006 kl. 00:00

Responsdebatten om om redogörelsen gällande EU:s grundfördrag

Jag vill börja med att göra några saker fullständigt klara. Inom Svenska riksdagsgruppen tror vi på den Europeiska Unionen! Vi är övertygade om att Finland mår bättre, och att vi har klarat oss bättre som medlem i unionen än om vi hade valt att stå utanför. Utan medlemskap i EU hade det varit ännu svårare att övervinna depressio-nen på 1990-talet, sade Astrid Thors.
10.05.2006 kl. 00:00

Interpellationsdebatt om åldringsvården

Vad finns staten till för? Jo, enligt Svenska riksdagsgruppen har statsapparaten till uppgift att träda in i de livsskeden som individen inte klarar sig på egen hand. Därför anser vi att staten skall koncentrera sig på att stöda individen under hennes första och sista år. Finland har ett bra lagstadgat stöd för våra åldringar. Men lagtexten är inte mycket värd om den inte omsätts i praktiken, sade Pehr Löv.
04.05.2006 kl. 00:00

Statsrådets utbildningspolitiska redogörelse

Statsrådets redogörelse är en positiv läsning. För det första är nivån i den finländska utbildningen rätt bra och för det andra har regeringen valt att fördomsfritt sätta fingret på de utmaningar som måste lösas. Hela vårt välstånd bygger i grunden på hur vi löser de utbildningspolitiska utmaningarna. En hög kunskapsnivå blev Finlands räddning under det svåra 90-talet. Så skall det också vara i framtiden, sade Christina Gestrin
02.05.2006 kl. 00:00