Blomqvist: Nylands Brigad är en viktig del av det finländska försvaret

20.04.2011 kl. 14:37
Riksdagsledamot Thomas Blomqvist är oroad över Sannfinländarnas inställning till Nylands Brigad.

Sannfinländarnas nyinvalde riksdagsledamot, Jussi Niinistö, har uttalat sig om partiets försvarspolitiska åsikter. Till Yles TV-nyheter säger han att partiet inte vill minska på garnisonernas antal, men om någon garnison måste dras in, står Nylands Brigad högst på nedskärningslistan. Enligt Niinistö finns det vare sig militär- eller regionpolitiska grunder för brigadens existens, utan enbart språkpolitiska orsaker.

Detta är ett påstående som Blomqvist inte kan godkänna. Visserligen är brigaden en mycket viktig finlandssvensk institution, som garanterar unga finlandssvenskar rätten att avtjäna värnplikten på svenska, men det stämmer inte att brigaden skulle upprätthållas enbart på språkpolitiska grunder.

– Nylands Brigad är bevisligen ett mycket kostnadseffektivt truppförband. Nivån på utbildningen är hög och brigaden har en klar uppgift inom försvaret. Brigaden är en länk mellan marinen och armén. Utbildningen av kustjägare och trupper med amfibieförmåga kräver tillgång till övningsområden både på land och till havs. Strategiskt sett, är brigaden alltså optimalt belägen. Brigaden har också en viktig roll inom det nordiska försvarssamarbetet. Därtill har den en stor regional betydelse för Västnyland.

– Det är beklagligt att Sannfinländarna som annars säger sig värna om det finska försvaret, ändå är beredda att göra betydande nedskärningar bara för att komma åt det svenska språket. Jussi Niinistö hävdar att Nylands Brigad upprätthålls enbart av språkpolitiska orsaker. Jag skulle snarare säga att Sannfinländarna vill lägga ner brigaden enbart på språkpolitiska grunder, avslutar Blomqvist.

SFP

Gruppanföranden

Statsrådets redogörelse om Europeiska unionens konstitutionella fördrag

Då nyhetsåret 2005 skall sammanfattas blir EU:s grundfördrag antagligen en av årets främsta poli-tiska nyheter. Det är kanske här ingen överraskning att säga att den franska omröstningen var en stor besvikelse för oss som trodde att det nya fördraget tom med sina brister var en förbättring från förut. Allra mest skulle ett lyckat slutförande av processen manifestera möjligheterna för att bygga vidare på ett starkt handlingskraftigt EU.
29.11.2005 kl. 00:00

Interpellationsdebatt om Fortums optionsprogram

22.11.2005 kl. 00:00

Regeringens jordbrukspolitiska redogörelse

26.10.2005 kl. 00:00

Gruppanförande om statsbudgeten för år 2006

20.09.2005 kl. 00:00