Uttalande från Svenska riksdagsgruppens konstituerande möte 21.4

21.04.2011 kl. 15:30
Svenska riksdagsgruppen glädjer sig över att gruppen i detta omvälvande val behöll sina tio mandat. Att gruppen behållit sin position i riksdagen har betydelse då landets tvåspråkighet och nordiska och samarbetsinriktat europeiska orientering ska tryggas och Ålands självstyrelse utvecklas.

Svenska riksdagsgruppen anser att de allmänna politiska utgångspunkterna inför den kommande valperioden är exceptionella. Sannfinländarnas seger är en utmaning för de etablerade partierna och för arbetet i både riksdag och regering. Svenska riksdagsgruppen anser att Sannfinländarna har en plikt att delta i regeringsförhandlingarna, under förutsättning att de är redo att bära ansvar också för tunga beslut.

Svenska riksdagsgruppen är för sin del beredd att delta i regeringsförhandlingarna, med ett starkt mandat av landets svenska och tvåspråkiga väljare och dem som vill slå vakt om de båda nationalspråken, om kulturell mångfald, om tolerans och respekt för alla. Det kommande regeringsprogrammet bör återspegla dessa värderingar. Gruppen förordar det största riksdagspartiets ordförande Jyrki Katainen som regeringsbildare.

På sitt konstituerande möte på skärtorsdagen återvalde Svenska riksdagsgruppen Ulla-Maj Wideroos till ordförande och Mikaela Nylander och Mats Nylund till vice ordförande. I de första sonderingarna inför regeringsbildningen representeras gruppen av sin ordförande Ulla-Maj Wideroos, partiordförande Stefan Wallin och generalsekreterare Björn Månsson.

Gruppordförande Wideroos kommer med det snaraste att sammankalla riksdagens svensk- och tvåspråkiga ledamöter, även kallade den allsvenska riksdagsgruppen, till en överläggning inför regeringsförhandlingarna om hur nationalspråkens ställning bäst kan tryggas.

 

Riksdagsgruppen Riksdagsgruppen

Gruppanföranden

Statsrådets redogörelse om EU-politiken

26.05.2009 kl. 10:35

Remissdebatt om statsrådets EU-redogörelse

Av statsrådets redogörelse över EU-politiken framgår regeringens vision om hur EU ska se ut, fungera och utvecklas till år 2020. Svenska riksdagsgruppen framhåller vikten av att alla skall kunna känna sig representerade i Bryssel och delaktiga i den politik som förs i EU.
16.04.2009 kl. 17:00

Responsdebatt om första tilläggsbudgeten

Trots att vi skött vår egen ekonomiska politik bra de senaste åren och kunnat både förbättra välfärden och korta av på vår statsskuld är vi mitt i den ekonomiska kris som startade i höstas på fastighetsmarknaden i USA och snabbt spred sig. Alla undersökningar pekar på att vi får lov att räkna med kärva år. Hur kärva de blir vet vi väl med säkerhet först efteråt. Nu måste vi hålla hjulen i rullning, stimulera sysselsättningen och upprätthålla tryggheten och basservicen för alla. Samtidigt måste vi ta sikte på en framtid där sysselsättningsgraden är hög, eftersom det utgör grunden för en hållbar välfärd.
18.03.2009 kl. 16:00

Interpellation om regeringens ställningstagande till högre pensionsålder

Vi har upplevt dramatiska veckor i politiken, något som har sin naturliga bakgrund i det som har hänt i världsekonomin men som också har med vårt lands åldersstruktur och arbetsmarknad att göra. Med stor tillfredsställelse kan vi notera att förståelsen för regeringens framförda förslag till åtgärder börjar vinna allt större understöd.
11.03.2009 kl. 16:30

Remissdebatt om tilläggsbudgetförslaget

Den ekonomiska recessionen är ett faktum. Det som överraskat oss alla nu är snabbheten i nedgången. Det enda vi kan fråga oss nu är bara hur djupt ekonomin sjunker och när vi igen börjar gå mot ljusare tider.
Den ekonomiska recessionen är ett faktum. Det som överraskat oss alla nu är snabbheten i nedgången. Det enda vi kan fråga oss nu är bara hur djupt ekonomin sjunker och när vi igen börjar gå mot ljusare tider.
12.02.2009 kl. 15:00

Remissdebatt om tilläggsbudgetförslaget

Den ekonomiska recessionen är ett faktum. Det som överraskat oss alla nu är snabbheten i nedgången. Det enda vi kan fråga oss nu är bara hur djupt ekonomin sjunker och när vi igen börjar gå mot ljusare tider. Läget är detsamma i alla länder, den globala ekonomin visar sig nu från sin sämsta sida. I alla länder brottas man även med stimulanspaket för att stimulera åtminstone den egna ekonomin och konsumtionen för att, som president Obama sagt, krisen inte skall bli en katastrof. Också vårt stimulanspaket behövs – det ger oss en god chans att klara läget. Regeringen har reagerat snabbt, men måste ännu ha beredskap till snabba åtgärder under hela 2009. Vi måste hålla jämna steg med övriga världen.
12.02.2009 kl. 17:40

Statsrådets redogörelse om Finlands säkerhets- och försvarspolitik 2009

Säkerhetsbegreppet omfattar idag betydligt mer än militär försvar, civilförsvar och tryggande av samhällets funktioner. Trots att vi bor och lever i norra Europa kan händelser var som helst i världen påverka vår uppfattning om vårt lands säkerhet. Vi måste också därför bidra till att stärka säkerheten på alla håll. En grundläggande fråga för vårt arbete för den globala säkerheten är vårt biståndsarbete. Utvecklingssamarbetet stöder förebyggande verksamhet, medling och fredsprocesser, återuppbyggnad efter konflikter samt eftervård efter kriser och naturkatastrofer. Det är viktigt att i utvecklingssamarbetet satsa på allt som kan stöda en demokratisk utveckling på olika håll i världen.
11.02.2009 kl. 00:00