Regeringsprogram med stark social och svensk profil

17.06.2011 kl. 20:30
18 dagars manglande resulterade i ett ansvarsfullt regeringsprogram med stark social framtoning. Svenska folkpartiets ordförande Stefan Wallin är glad över att ett gott heltäckande resultat nu har nåtts, även om det funnits en del utmaningar på vägen.

SFP är därtill mycket nöjd över partiets två ministerportföljer i justitie- och försvarsministeriet.

- Det här regeringsprogrammet är det bästa möjliga under rådande svåra förhållanden. Med en åldrande befolkning, en krympande arbetskraft a och en starkt ökande statsskuld tvingas vi göra svåra beslut i den offentliga ekonomin. Det kommer att bli en tuff valperiod, säger Wallin.

SFP konstaterar med stor tillfredsställelse att regeringsprogrammet innehåller tydliga markeringar för utvecklandet av landets tvåspråkighet i enlighet med Ahtisaarigruppens förslag. Nu ska en långsiktig språkstrategi för landets bägge nationalspråk göras upp under statsministerns ledning. Konkreta handlingsåtgärder ska dessutom utarbetas under valperioden. Skrivningarna innebär ett positivt trendbrott för svenskan i Finland.

En arbetsplats är det bästa socialskyddet. Programmet skapar förutsättningar för tillväxt och sysselsättning. Det är viktigt att inkomstbeskattningen kan bibehållas på nuvarande nivå. Vi skall sporras till arbete och inte till sysslolöshet.

SFP är nöjd över att kampen mot den gråa ekonomin lyfts upp som en spjutspets i regeringens kommande verksamhet.

Det övergripande temat för regeringsperioden är motarbetande av utslagning, fattigdom och hälsoproblem. SFP gläds åt att regeringen satsar stort, 800 miljoner euro, på de mest utsatta grupperna i samhället. Höjningen av basskyddet har en inriktning på bostadsstödet och utkomststödet som får en öronmärkning för ensamförsörjare.

- Äldreomsorgslagen ska genomföras, med detta startar vi en av de viktigaste och mest omfattande lagstiftningsreformerna på länge. Dessutom fortsätter arbetet för att förbättra jämställdheten. Bland annat är målet att fortsätter arbetet med ett likalönsprogram med målet att minska klyftan till högst 15 procent år 2015, säger Wallin.

Regeringen förbinder sig vid att utveckla samernas kulturautonomi och vill effektivera kampen mot rasism och hatbrott. För SFP är det centralt att regeringen står upp mot diskriminering och hat mot minoriteter.

Regeringen prioriterar integration av invandrare och arbetet som inletts förra regeringsperioden under SFPs ledning får en fortsättning. Det baserar sig på den nya lagen om främjande av integration och på det intentionsavtal om sysselsättning av invandrare som staten ingått med huvudstadsregionens kommuner.

- Indexbindningen av studiestödet år 2014 är en fantastisk framgång. SFP är nöjd åt fortsättningen på strukturförändringarna och fortsatta satsningar på mindre av undervisningsgrupp, studiehandledningen och elevvården. Samtidigt införs samhällsgaranti för unga, säger Wallin.

Den riktade satsningen på 60 miljoner euro på att bekämpa ungdomsarbetslösheten måste ses som en av regeringsprogrammets viktigaste åtgärder. Man kommer att strukturera om de offentliga tjänsterna för att försäkra att man faktiskt når de unga som behöver stöd.

Under den kommande regeringsperioden tryggas kulturens, konstens, idrottens, ungdomens och vetenskapens ställning som förmånstagare av tipsmedel. Samtidigt utvecklas den uppsökande ungdomsverksamheten och ungdomsverkstädernas verksamhet.

Det är ingen hemlighet att jordbruket var utsatt för stora nedskärningstryck under förhandlingarna. 

- Den finländska sjöfartens, skärgårdstrafikens samt yrkesfiskarnas verksamhetsförutsättningar tryggas, säger Wallin.

SFP är nöjd över att regeringen förbinder sig att genomföra HELCOM:s (Östersjökommissionens)  åtgärdsprogram för skyddet av Östersjön. Regeringen kommer att stärka oljebekämpnings- beredskapen och utveckla Finland till ett modelland för tillvaratagande och cirkulation av näringsämnen.

Ett tyngdpunktsområde för regeringen är ”grön tillväxt.” Den nya regeringen fortsätter att främja förnybar energi. Genom rekommendationer och styrinstrument säkerställs rättvisa ersättningar för markägare som upplåter sin mark för vindkraftsproduktion.

Svenska folkpartiet glädjer sig över att man i den planerade kommunreformen tar hänsyn till skärgårds- och språkliga förhållanden.  Även beslutet om att man skall säkerställa den finsk- och svenskspråkiga befolkningens möjligheter att få service på sitt modersmål är en stor framgång. Regeringen fastslår också att den finsk- och svenskspråkiga befolkningens rätt till service på sitt modersmål på enahanda grunder i samband med förändringar av förvaltnings- och områdesgränser.

Målsättningen med kommunreformen att stärka kommunernas position, den lokala demokratin och förenkla förvaltningen.

SFP glädjer sig över regeringsprogrammets skrivning om att den svenskspråkiga värnpliktsutbildningen tryggas på det sätt lagstiftningen förutsätter.

SFP

Gruppanföranden

Statsrådets utbildningspolitiska redogörelse

Statsrådets redogörelse är en positiv läsning. För det första är nivån i den finländska utbildningen rätt bra och för det andra har regeringen valt att fördomsfritt sätta fingret på de utmaningar som måste lösas. Hela vårt välstånd bygger i grunden på hur vi löser de utbildningspolitiska utmaningarna. En hög kunskapsnivå blev Finlands räddning under det svåra 90-talet. Så skall det också vara i framtiden, sade Christina Gestrin
02.05.2006 kl. 00:00

Redogörelsen om detaljhandelns struktur och utveckling

Det är rätt vanligt att folk idag beklagar sig över både internationaliseringen och globaliseringen. Ofta framställs dessa som nya och obehagliga fenomen för Finland. Jag frågar mig om man då har glömt sitt eget lands historia och bakgrund, sade Roger Jansson i sitt gruppanförande.
26.04.2006 kl. 00:00

Regeringens budgetramar 2007-2011

Rapporteringen och slutsatserna från regeringens budgetramförhandlingar varierar beroende vem man lyssnar på. Dels har det talat om regeringskris och avgångar, dels om konstruktiva diskussioner. Kontentan är ändå den, att regeringen kom överens om att ge fortsatt stöd till lantbruk och landsbygd också efter att EU-stöden skärs ned. Exakta eurobelopp kan givetvis inte slås fast förrän förhandlingarna med EU avslu-tats. Det är inget nytt i det. Så har vi agerat redan i tolv år.
28.03.2006 kl. 00:00

Regeringens redogörelse om arbetskraftens fria rörlighet inom EU

Jag vill tacka regeringen för en bra redogörelse, men framför allt - en klok slutsats. Det är bra att regeringen driver en fördomsfri och klar politik. Mycket av de hot och risker som framförts i debatten om arbetskraftens rörlighet har handlat mera om skrämselpropaganda än om sakliga argument.
14.03.2006 kl. 00:00

Gruppanförande i interpellationsdebatten om kommunservicen.

"Det är framför allt dags för kommuninvånaren att begära svar av sin kommunledning; Lovar ni att vi klarar oss i trettio år till utan att göra något? Kan min kommun garantera att jag får modern service om tjugo år med dagens strukturer?", sade Eva Biaudet i sitt gruppanförande.
07.03.2006 kl. 00:00

Statsministerns upplysning om regeringens politik 2006

Våren har inletts med en presidentvalskampanj som förutom utrikespolitiken, också berörde många aktuella EU- och nationella angelägenheter. Finlands roll i världen kommer att vara intressant under årets gång. På sommaren tar vi över ordförandeskapet för EU, och då har vi en unik chans att visa att Finland är ett land som vill arbeta för ett EU där alla invånare skall känna sig respektfullt behandlade, sade Christina Gestrin.
09.02.2006 kl. 00:00

Responsdebatten om statsbudgeten för år 2006

Riksdagen har inte enbart ägnat tid åt att maktbalansen i säkerhetspolitiken den senaste månaden. Varje höst begår vi en liten maktkamp mellan riksdag och regering om vem som skall ha sista ordet i fråga om statsbudgeten. Trots att riksdagen har den slutliga budgetmakten är det bra om riksdagens ändringar ändå kan skötas i samråd med finansministeriet för att undvika tekniska misstag.
13.12.2005 kl. 00:00