Regeringsprogram med stark social och svensk profil

17.06.2011 kl. 20:30
18 dagars manglande resulterade i ett ansvarsfullt regeringsprogram med stark social framtoning. Svenska folkpartiets ordförande Stefan Wallin är glad över att ett gott heltäckande resultat nu har nåtts, även om det funnits en del utmaningar på vägen.

SFP är därtill mycket nöjd över partiets två ministerportföljer i justitie- och försvarsministeriet.

- Det här regeringsprogrammet är det bästa möjliga under rådande svåra förhållanden. Med en åldrande befolkning, en krympande arbetskraft a och en starkt ökande statsskuld tvingas vi göra svåra beslut i den offentliga ekonomin. Det kommer att bli en tuff valperiod, säger Wallin.

SFP konstaterar med stor tillfredsställelse att regeringsprogrammet innehåller tydliga markeringar för utvecklandet av landets tvåspråkighet i enlighet med Ahtisaarigruppens förslag. Nu ska en långsiktig språkstrategi för landets bägge nationalspråk göras upp under statsministerns ledning. Konkreta handlingsåtgärder ska dessutom utarbetas under valperioden. Skrivningarna innebär ett positivt trendbrott för svenskan i Finland.

En arbetsplats är det bästa socialskyddet. Programmet skapar förutsättningar för tillväxt och sysselsättning. Det är viktigt att inkomstbeskattningen kan bibehållas på nuvarande nivå. Vi skall sporras till arbete och inte till sysslolöshet.

SFP är nöjd över att kampen mot den gråa ekonomin lyfts upp som en spjutspets i regeringens kommande verksamhet.

Det övergripande temat för regeringsperioden är motarbetande av utslagning, fattigdom och hälsoproblem. SFP gläds åt att regeringen satsar stort, 800 miljoner euro, på de mest utsatta grupperna i samhället. Höjningen av basskyddet har en inriktning på bostadsstödet och utkomststödet som får en öronmärkning för ensamförsörjare.

- Äldreomsorgslagen ska genomföras, med detta startar vi en av de viktigaste och mest omfattande lagstiftningsreformerna på länge. Dessutom fortsätter arbetet för att förbättra jämställdheten. Bland annat är målet att fortsätter arbetet med ett likalönsprogram med målet att minska klyftan till högst 15 procent år 2015, säger Wallin.

Regeringen förbinder sig vid att utveckla samernas kulturautonomi och vill effektivera kampen mot rasism och hatbrott. För SFP är det centralt att regeringen står upp mot diskriminering och hat mot minoriteter.

Regeringen prioriterar integration av invandrare och arbetet som inletts förra regeringsperioden under SFPs ledning får en fortsättning. Det baserar sig på den nya lagen om främjande av integration och på det intentionsavtal om sysselsättning av invandrare som staten ingått med huvudstadsregionens kommuner.

- Indexbindningen av studiestödet år 2014 är en fantastisk framgång. SFP är nöjd åt fortsättningen på strukturförändringarna och fortsatta satsningar på mindre av undervisningsgrupp, studiehandledningen och elevvården. Samtidigt införs samhällsgaranti för unga, säger Wallin.

Den riktade satsningen på 60 miljoner euro på att bekämpa ungdomsarbetslösheten måste ses som en av regeringsprogrammets viktigaste åtgärder. Man kommer att strukturera om de offentliga tjänsterna för att försäkra att man faktiskt når de unga som behöver stöd.

Under den kommande regeringsperioden tryggas kulturens, konstens, idrottens, ungdomens och vetenskapens ställning som förmånstagare av tipsmedel. Samtidigt utvecklas den uppsökande ungdomsverksamheten och ungdomsverkstädernas verksamhet.

Det är ingen hemlighet att jordbruket var utsatt för stora nedskärningstryck under förhandlingarna. 

- Den finländska sjöfartens, skärgårdstrafikens samt yrkesfiskarnas verksamhetsförutsättningar tryggas, säger Wallin.

SFP är nöjd över att regeringen förbinder sig att genomföra HELCOM:s (Östersjökommissionens)  åtgärdsprogram för skyddet av Östersjön. Regeringen kommer att stärka oljebekämpnings- beredskapen och utveckla Finland till ett modelland för tillvaratagande och cirkulation av näringsämnen.

Ett tyngdpunktsområde för regeringen är ”grön tillväxt.” Den nya regeringen fortsätter att främja förnybar energi. Genom rekommendationer och styrinstrument säkerställs rättvisa ersättningar för markägare som upplåter sin mark för vindkraftsproduktion.

Svenska folkpartiet glädjer sig över att man i den planerade kommunreformen tar hänsyn till skärgårds- och språkliga förhållanden.  Även beslutet om att man skall säkerställa den finsk- och svenskspråkiga befolkningens möjligheter att få service på sitt modersmål är en stor framgång. Regeringen fastslår också att den finsk- och svenskspråkiga befolkningens rätt till service på sitt modersmål på enahanda grunder i samband med förändringar av förvaltnings- och områdesgränser.

Målsättningen med kommunreformen att stärka kommunernas position, den lokala demokratin och förenkla förvaltningen.

SFP glädjer sig över regeringsprogrammets skrivning om att den svenskspråkiga värnpliktsutbildningen tryggas på det sätt lagstiftningen förutsätter.

SFP

Gruppanföranden

Regeringens redogörelse om nödcentralsreformen

När man läser statsrådets redogörelse om nödcentralsreformen får man lätt den bilden att eftersom reformen var nödvändig så fungerar den – men också att de nya nödcentralerna skulle fungera ännu bättre, och vara ännu mer produktiva och kostnadseffektiva om de bara vore större. Jag skulle egentligen redan i detta skede vilja ställa en fråga om hur många nödcentraler statsrådet anser att vi klarar oss med i Finland, men vet också att svaret på den frågan får vi först om något år. I slutet på 1990-talet fanns det 34 kommunala nödcentraler medan polisen hade 23 alarmeringscentraler. Man kan fråga sig hur många centraler vi totalt kommer att ha efter denna reform. Räcker 10 eller blir det ännu färre?
04.12.2007 kl. 00:00

Statsministerns upplysning om uppdateringen av Finlands stabilitetsprogram

Den offentliga ekonomin i Finland står inför stora utmaningar. Befolkningen blir äldre medan den arbetsföra befolkningen – och således tillgången på arbetskraft – minskar. De åtgärder som regeringen och övriga offentliga aktörer kan vidta för att korrigera situationen är endast en del i det större sammanhang där även den ekonomiska utvecklingen i världen spelar en roll.
17.12.2007 kl. 12:35

Lagen om tryggande av patientsäkerheten (2. behandlingen)

Det sades redan i samband med första behandling tidigare i veckan, men jag säger det igen: Patientsäkerhetslagen är svår eftersom rätt ställs mot rätt; rätten till liv och hälsa ställs mot rätten till arbetskonflikter. Det är klart att dessa båda rättigheter är viktiga grundpelare i vårt välfärdssamhälle. Vi litar på att våra rättigheter används på ett sådant sätt att enskilda medborgares liv och hälsa inte är i fara. Så har det också fungerat hittills, också i alla arbetsmarknadskonflikter inom vårdsektorn.
16.11.2007 kl. 00:00

Gruppanförande om Finlands internationella militära insatser

Gruppanförande
13.11.2007 kl. 14:50

Statsrådets redogörelse om internationell krishantering

Då vi reviderade vår krishanteringslag för drygt ett och ett halvt år sedan var många skeptiska till att Finland skulle delta i EU-operationer. Man var då rädd för att EU och FN av någon anledning skulle ha olika målsättningar. I dagens läge kan vi konstatera hur sammanflätat krishanteringsmålen är inom dessa båda organisationer. Detta visar även statsrådets redogörelse.
13.11.2007 kl. 15:16

Interpellation om kvaliteten i vård och omsorg och tillgången på yrkesutbildad personal

Oppositionens första interpellation under denna valperiod innehåller inte mycket nytt; oppositionen väljer att rikta in sig på redan bekanta frågeställningar som diskuterades redan under förra perioden. Trots att oppositionen påstår att interpellationen handlar om kvaliteten i vård och omsorg och tillgången på yrkesutbildad personal är det lätt att inse att interpellationen egentligen handlar om vårdsektorns löner.
03.10.2007 kl. 10:37

Remissdebatt om statsbudgeten för 2008

Det har nu gått ett halvt år sedan riksdagsvalet i mars och vi håller ännu på att slutföra det politiska maratonlopp som vi inledde i vintras. Oppositionen har hittat nya objekt för kritik och kräver nya satsningar. Regeringen håller däremot på med att förverkliga de målsättningar som vi gick till val med i mars – och vann valet med.
18.09.2007 kl. 15:35