Miljö och klimatpolitik i regeringsprogrammet

21.06.2011 kl. 15:34
SFP är nöjd över att regeringen förbinder sig att genomföra HELCOM:s (Östersjökommissionens) åtgärdsprogram för skyddet av Östersjön.

Regeringen kommer att stärka oljebekämpningsberedskapen och utveckla Finland till ett modelland för tillvaratagande och cirkulation av näringsämnen. Konkreta åtgärder för detta är rådgivning för glesbygdens avloppsvattenhantering, reduceringsfiske och riktade åtgärder för att minska utsläppen från känsliga jordbruksmarker.

SFP betonar upprätthållandet och vården av naturskyddsnätverket i hela landet. Avsikten är bland annat att fortsätta METSO skogsskyddsprogrammet som är ett bra exempel på naturskydd som sker på frivillig väg.

Ett tyngdpunktsområde för regeringen är ”grön tillväxt.” Regeringen stöder så kallad CLEANTECH verksamhet som en del av klimatpolitiken. Skärpta normer för energieffektivitet tas i bruk bland annat i byggbranschen. Regeringen kommer att utreda möjligheten att stifta en klimatlag.

Den nya regeringen fortsätter att främja förnybar energi. Genom rekommendationer och styrinstrument säkerställs rättvisa ersättningar för markägare som upplåter sin mark för vindkraftsproduktion.

För att locka kommunerna att etablera vindkraft utvecklas planläggningen och utreds ibruktagandet av en fastighetsskatt för vindkraftverk.

Uttalande, delgivet den 17.6.2011.

Riksdagsgruppen Riksdagsgruppen

Gruppanföranden

Regeringens redogörelse om energi- och klimatpolitiken

Klimatförändringen är vår tids största globala miljöhot. Vi är inne i den första fasen av en lång process som saknar ett slut. Den generation som idag fattar beslut bär ett stort ansvar för kommande generationers möjligheter att leva och verka på jorden. Redan nu finns det skrämmande och varnande exempel på hur vissa ursprungsfolk varit tvungna ge upp sina urgamla traditioner då arktiska miljöns klimat förändrats så mycket. Det finns ett stort globalt intresse för att utveckla miljövänlig teknologi inom energiproduktionen.
30.11.2005 kl. 00:00

Statsrådets redogörelse om Europeiska unionens konstitutionella fördrag

Då nyhetsåret 2005 skall sammanfattas blir EU:s grundfördrag antagligen en av årets främsta poli-tiska nyheter. Det är kanske här ingen överraskning att säga att den franska omröstningen var en stor besvikelse för oss som trodde att det nya fördraget tom med sina brister var en förbättring från förut. Allra mest skulle ett lyckat slutförande av processen manifestera möjligheterna för att bygga vidare på ett starkt handlingskraftigt EU.
29.11.2005 kl. 00:00

Interpellationsdebatt om Fortums optionsprogram

22.11.2005 kl. 00:00

Regeringens jordbrukspolitiska redogörelse

26.10.2005 kl. 00:00

Gruppanförande om statsbudgeten för år 2006

20.09.2005 kl. 00:00