Miljö och klimatpolitik i regeringsprogrammet

21.06.2011 kl. 15:34
SFP är nöjd över att regeringen förbinder sig att genomföra HELCOM:s (Östersjökommissionens) åtgärdsprogram för skyddet av Östersjön.

Regeringen kommer att stärka oljebekämpningsberedskapen och utveckla Finland till ett modelland för tillvaratagande och cirkulation av näringsämnen. Konkreta åtgärder för detta är rådgivning för glesbygdens avloppsvattenhantering, reduceringsfiske och riktade åtgärder för att minska utsläppen från känsliga jordbruksmarker.

SFP betonar upprätthållandet och vården av naturskyddsnätverket i hela landet. Avsikten är bland annat att fortsätta METSO skogsskyddsprogrammet som är ett bra exempel på naturskydd som sker på frivillig väg.

Ett tyngdpunktsområde för regeringen är ”grön tillväxt.” Regeringen stöder så kallad CLEANTECH verksamhet som en del av klimatpolitiken. Skärpta normer för energieffektivitet tas i bruk bland annat i byggbranschen. Regeringen kommer att utreda möjligheten att stifta en klimatlag.

Den nya regeringen fortsätter att främja förnybar energi. Genom rekommendationer och styrinstrument säkerställs rättvisa ersättningar för markägare som upplåter sin mark för vindkraftsproduktion.

För att locka kommunerna att etablera vindkraft utvecklas planläggningen och utreds ibruktagandet av en fastighetsskatt för vindkraftverk.

Uttalande, delgivet den 17.6.2011.

Riksdagsgruppen Riksdagsgruppen

Gruppanföranden

Statsrådets redogörelse om mänskliga rättigheter

För att Finlands människorättspolitik utåt ska vara trovärdig gäller den gamla goda visdomen att det gäller att först sopa rent för egen dörr. Svenska riksdagsgruppen välkomnar därför att denna fjärde redogörelse också täcker respekten för de mänskliga rättigheterna och grundläggande fri- och rättigheterna i det egna landet.
09.09.2009 kl. 15:00

Responsdebatt om statsrådets långsiktiga energi- och klimatstrategi

Utmaningarna har växt ytterligare för regeringens långsiktiga energi- och klimatstrategi under vintern och våren. Den ekonomiska nedgången har ytterligare försämrat ekonomin och därmed också höjt ribban en aning för ekonomiska satsningar på klimatpolitiken.
17.06.2009 kl. 15:45

Statsministerns upplysning om det ekonomiska läget

Det är minsann inget lätt jobb att sköta Finlands ekonomi i dagens situation. Det är osäkert och det är snabba förändringar som gör det nästan omöjligt att förutspå den ekonomiska utvecklingen.
17.06.2009 kl. 11:15

Responsdebatt om redogörelsen om Finlands säkerhets- och försvarspolitik

Svenska riksdagsgruppen har många gånger framhållit att EU är den samarbetsram inom vilken Finland ska stärka säkerheten såväl i Europa som ur ett globalt perspektiv. Säkerheten och stabiliteten i EU och övriga Europa stärks genom den mångomtalade solidaritetsklausulen.
16.06.2009 kl. 13:55

Finlands säkerhets- och försvarspolitik

16.06.2009 kl. 10:35

Responsdebatt om budgetramarna 2010-2013

Som en följd av den ekonomiska krisen har hittills omkring 3 miljarder euro anvisats för stimulansåtgärder i vårt land – detta motsvarar omkring 1,5 % av BNP – en stor andel också med EU-mått mätt. Alla åtgärder som vidtas måste ha som målsättning att återställa tillväxten och balansen i vår ekonomi, motverka arbetslöshet och trygga vår betalningsförmåga – speciellt på lång sikt.
03.06.2009 kl. 13:35