Parlamentariskt Östersjösamarbete till nytta för människan och miljön

26.08.2011 kl. 14:51
På söndagen inleds den 20:e Parlamentariska Östersjökonferensen (Baltic Sea Parliamentary Conference) i Helsingfors. Deltagarna är parlamentariker från nationella och regionala parlament, Nordiska rådet, Baltiska församlingen och Europa Parlamentet.

Ordförandeskapet för BSPC övergår efter årets konferens till Ryssland.

BSPC kom till i efterdyningarna av kalla kriget under en tid då stora förändringar skedde i Europa och särskilt i dess nordöstra del. Miljöfrågorna har alltid funnits högt på agendan men också andra frågor som kräver samarbete över nationsgränser har behandlats. Nu är rätt tidpunkt att blicka framåt och fundera på vilka frågor parlamentarikerna ska betona i fortsättningen. Möjligheternaär många. BSPC fungerar idag som en kontaktlänk mellan regeringarna och gräsrötterna. Vår uppgift är att lyssna, diskutera, se framåt och uppmana regeringarna att stå upp för åtgärder som gynnar miljön och invånarna här.

Många aktiviteter pågår i Östersjöregionen för tillfället, men trots det sker positiva förändringar långsamt, ibland knaggligt och okoordinerat. Takten kan beskrivas som två steg fram och ett steg tillbaka. Ett exempel är Östersjökommissionens (HELCOM) strategi för att återskapa en god miljö i Östersjön till år 2021. Östersjöplanen godkändes år 2007 av regeringarna i Östersjöregionen. Tyvärr klarade alla länder inte av att uppgöra nationella program för genomförandet av de nationella åtagandena inom utsatt tid .Om regeringarna inte nu påskyndar planeringen av konkreta projekt och finansieringsplaner, så finns det en risk för att tidtabellen inte håller. Det skulle vara ett stort bakslag för Östersjöns miljö och för alla 90 miljoner invånare som bor här.

Rysslands och Polens inställning och åtgärder är av stor betydelse, eftersom utsläppen från dessa länder är så stora. I Ryssland har mycket positivt skett under de senaste tio åren då avloppsvattenreningen i St Petersburg effektiverats till den nivå som HELCOM förutsatt. Positivt är också att Kaliningrad nu äntligen får ett modernt avlopssvattenreningsreningsverk. Men fortfarande är det många mindre städer vid den ryska kusten som har ineffektiv rening och förfallna avloppsvattennät. Därför är det så viktigt att den positiva aktivitet som funnits i Ryssland under de senaste åren, får en stark politisk uppbackning också i fortsättningen. Alla länder i Östersjöregionen , också Finland, måste ta sitt ansvar och uppfylla de löften om åtgärder som givits. Finland måste också fortsätta med en aktiv närområdespolitik och stöda verksamhet inom ramen för den nordliga dimensionen.

På årets konferens kommer samarbetet kring civil säkerhet och människohandel att diskuteras. Andra aktuella frågor är sjöfart- och sjösäkerheten och grön tillväxt, dvs en ekonomisk politik som beaktar och går hand i hand med en miljömässigt hållbar utveckling. Gemensamt för alla dessa teman är att de, för att lyckas, förutsätter ett samarbete mellan politiker och andra aktörer i Östersjöregionen. Vi måste tillsammans både identifiera problemen och hitta sätt att lösa dem. BSPC:s uppgift är bl.a. att peka på de möjligheter och fördelar som ett nära samarbete har för både länder och regioner och för den enskilda individen i Östersjöregionen.

Debattartikel i HBL 26.8.2011

Riksdagsgruppen Riksdagsgruppen

Gruppanföranden

Statsministerns upplysning om målen för Finlands EU-ordförandeskap

I vilket tillstånd är EU när Finland tar över stafettpinnen från Österrike den 1 juli? Intrycket är att tyngd-punkterna i EU kommer att ligga dels vid ett effektivare bruk av existerande regler, dels vid utrikesrelatio-nerna samt vid energi, men också rättsliga och inrikesfrågor. Mera verkställighet än lagstiftning, mera utrikesrelationer än förlikningar med Europaparlamentet.
21.06.2006 kl. 00:00

Riksdagens 100- årsjubileumssession

I medlet av 1800-talet började drömmen om ett fritt Finland ta sin form. Tankar blev till ord. Runeberg, Topelius, Snellman, Cygnaeus, Lönnroth och Castren personifierade denna utveckling. På olika sätt bidrog de tillsammans till att Finlands folk fick en gemensam nationalanda som blev en förutsättning för självständigheten några decennier senare.
01.06.2006 kl. 00:00

Remissdebatt om regeringens handikappolitiska redogörelse

Att födas som handikappad i Finland innebär inte ett liv i misär som i så många andra länder. Den nordiska välfärdsmodellen har för längre sedan omfattat de handikappade. Det betyder ändå inte att vi skulle ha nått en godtagbar nivå på servicen. Handikappvården är i Finland inte på samma goda nivå som i de andra nordiska länderna. Personlig assistans och utnyttjande av modern teknologi tryggar inte normalitet i livet på samma sätt som i våra grannländer.
16.05.2006 kl. 00:00

Responsdebatt om budgetramarna för åren 2007-2011

Den sittande regeringen har nu presenterat sina sista budgetramar för denna period. Betyget är minst sagt nöjaktigt. För statsfinansernas del måste betyget bli berömligt, sade Eva Biaudet.
15.05.2006 kl. 00:00

Responsdebatten om om redogörelsen gällande EU:s grundfördrag

Jag vill börja med att göra några saker fullständigt klara. Inom Svenska riksdagsgruppen tror vi på den Europeiska Unionen! Vi är övertygade om att Finland mår bättre, och att vi har klarat oss bättre som medlem i unionen än om vi hade valt att stå utanför. Utan medlemskap i EU hade det varit ännu svårare att övervinna depressio-nen på 1990-talet, sade Astrid Thors.
10.05.2006 kl. 00:00

Interpellationsdebatt om åldringsvården

Vad finns staten till för? Jo, enligt Svenska riksdagsgruppen har statsapparaten till uppgift att träda in i de livsskeden som individen inte klarar sig på egen hand. Därför anser vi att staten skall koncentrera sig på att stöda individen under hennes första och sista år. Finland har ett bra lagstadgat stöd för våra åldringar. Men lagtexten är inte mycket värd om den inte omsätts i praktiken, sade Pehr Löv.
04.05.2006 kl. 00:00

Statsrådets utbildningspolitiska redogörelse

Statsrådets redogörelse är en positiv läsning. För det första är nivån i den finländska utbildningen rätt bra och för det andra har regeringen valt att fördomsfritt sätta fingret på de utmaningar som måste lösas. Hela vårt välstånd bygger i grunden på hur vi löser de utbildningspolitiska utmaningarna. En hög kunskapsnivå blev Finlands räddning under det svåra 90-talet. Så skall det också vara i framtiden, sade Christina Gestrin
02.05.2006 kl. 00:00