Wallin: Gymnasier och yrkesskolor bör hållas isär

19.11.2011 kl. 11:59
Gymnasieutbildningen och yrkesutbildningen bör båda utvecklas som skilda utbildningsformer anser SFP:s ordförande, försvarsminister Stefan Wallin. Däremot bör gymnasier och yrkesskolor modigt se på olika samarbetsformer speciellt i glesbygden. Wallin framförde statsförvaltningens hälsning vid Finlands gymnasisters förbunds (Suomen Lukiolaisten Liitto) förbundsmöte i Åbo idag.

– Gymnasieutbildningen bör utvecklas skilt från yrkesutbildningen. På så sätt kan gymnasierna bäst uppfylla det allmänbildande uppdrag gymnasierna har. Finland behöver både skickliga yrkesmän och -kvinnor och högt utbildade akademiker. Men ingen vinner på att alla försöker vara allt på en gång, sa Wallin i sitt hälsningstal.

Regeringen har som mål att göra finländarna till världens kunnigaste folk fram till 2020. Enligt regeringsprogrammet ska Finland placera sig i täten bland OECD-länderna i jämförelser av kunnande, ett lågt antal elever som avbryter skolan och andelen unga och vuxna som har högre utbildning.

– Om vi vill höja kvaliteten på utbildningen måste utbildningens strukturer vara i skick och uppdaterade. Vi behöver livskraftiga och ekonomiskt stabila gymnasier, sa Wallin.

SFP

Gruppanföranden

Statsrådets redogörelse om mänskliga rättigheter

För att Finlands människorättspolitik utåt ska vara trovärdig gäller den gamla goda visdomen att det gäller att först sopa rent för egen dörr. Svenska riksdagsgruppen välkomnar därför att denna fjärde redogörelse också täcker respekten för de mänskliga rättigheterna och grundläggande fri- och rättigheterna i det egna landet.
09.09.2009 kl. 15:00

Responsdebatt om statsrådets långsiktiga energi- och klimatstrategi

Utmaningarna har växt ytterligare för regeringens långsiktiga energi- och klimatstrategi under vintern och våren. Den ekonomiska nedgången har ytterligare försämrat ekonomin och därmed också höjt ribban en aning för ekonomiska satsningar på klimatpolitiken.
17.06.2009 kl. 15:45

Statsministerns upplysning om det ekonomiska läget

Det är minsann inget lätt jobb att sköta Finlands ekonomi i dagens situation. Det är osäkert och det är snabba förändringar som gör det nästan omöjligt att förutspå den ekonomiska utvecklingen.
17.06.2009 kl. 11:15

Responsdebatt om redogörelsen om Finlands säkerhets- och försvarspolitik

Svenska riksdagsgruppen har många gånger framhållit att EU är den samarbetsram inom vilken Finland ska stärka säkerheten såväl i Europa som ur ett globalt perspektiv. Säkerheten och stabiliteten i EU och övriga Europa stärks genom den mångomtalade solidaritetsklausulen.
16.06.2009 kl. 13:55

Finlands säkerhets- och försvarspolitik

16.06.2009 kl. 10:35

Responsdebatt om budgetramarna 2010-2013

Som en följd av den ekonomiska krisen har hittills omkring 3 miljarder euro anvisats för stimulansåtgärder i vårt land – detta motsvarar omkring 1,5 % av BNP – en stor andel också med EU-mått mätt. Alla åtgärder som vidtas måste ha som målsättning att återställa tillväxten och balansen i vår ekonomi, motverka arbetslöshet och trygga vår betalningsförmåga – speciellt på lång sikt.
03.06.2009 kl. 13:35