Självständighet värd att firas

27.11.2011 kl. 16:12
Osäkerheten på finansmarknaden fortsätter. Utsikterna för den finländska ekonomin är inte de bästa, och i knappa tider är svängrummet i budgeten ganska litet. Trots det presenterade regeringen den här veckan en komplettering av budgetpropositionen för år 2012, som enligt min mening innehåller några mycket viktiga tillägg.

Anslaget för läkar- och sjukvårdshelikopterverksamheten fördubblas nästan jämfört med det belopp som ingick i det ursprungliga förslaget. Speciellt för dem som bor ute i skärgården eller på glesbygden är det mycket viktigt att läkarhelikoptrarna finns. Läkarhelikoptrarna är en så viktig trygghetsfaktor och livförsäkring att det är ett klokt förslag att staten genom ökade anslag tryggar verksamheten i dess nuvarande omfattning.

Ett annat mycket viktigt tillägg är de fyra miljoner med vilket anslaget för rehabiliteringen av våra frontveteraner föreslås utökas. Med tanke på att november nu lider mot sitt slut och att vi snart igen har glädjen att fira vårt lands självständighet, kom förslaget verkligen lämpligt. Om det inte vore för våra frontveteraner skulle vi knappast ha något att fira den 6 december. Därför är jag glad över att regeringen kompletterar sitt förslag till den här delen, det gör man säkert mycket tack vare den aktivitet som veteranorganisationerna visat i ärendet, men också för att väldigt många här i riksdagen talat för samma sak. För mig framstår det som helt klart att det är allas vår hederssak att ta hand om dem som tog hand om och, med sitt liv som insats, försvarade vårt land då dess suveränitet var hotad.

Vår självständighet var aldrig en självklarhet, och vägen från storfurstendöme via ett krigshärjat land till välfärdsstat har krävt stora uppoffringar av vårt folk. I dagens läge tas självständigheten ofta för given, men senast då man ser på nyheterna och ser hur obevekligt folk kämpar för frihet och demokrati, inser man att det inte är förlegat att fira vår självständighet och vad vi uppnått sedan 1917.

För att bevara en verklig självständighet krävs ett rättvist och jämlikt samhälle med en fungerande demokrati, en pålitlig och effektiv förvaltning samt en stabil ekonomi. Dagens välfärdssamhälle är resultatet av flera generationers arbete och uppoffringar, inte bara i krig, utan också i det civila. De insatserna i kombination med många kloka beslut, som t.ex. att se till att alla oberoende av ekonomiska resurser fick rätt till utbildning, ska vi vara tacksamma för i dag, men framförallt måste vi fortsätta utveckla vårt samhälle. Utbildning och forskning, hög sysselsättning, företagsamhet och omsorg om varandra är de saker vi ska satsa på när vi bygger framtidens Finland.

När vi om en dryg vecka firar landets självständighet gör vi det framförallt för att tacka de som varit med och skapat och byggt upp vårt land. Det är säkert därför som vårt firande präglas av högtidlighet och allvar. Samtidigt tycker jag att det är all orsak att stanna upp och fundera över hur vi ska fortsätta att utveckla vårt land så att också kommande generationer tycker att självständigheten är värd att firas.

Kolumn i Västra Nyland 26.11.2011

Thomas Blomqvist

Gruppanföranden

Ramarna för statsfinanserna 2014-2017

Gruppanförandet framfört av riksdagsledamot Mats Nylund 9.4 2013.
09.04.2013 kl. 15:00

Den internationella energi- och klimatpolitiken.

Riksdagsledamot Christina Gestrin framförde gruppanförandet i remissdebatten om den nationella energi- och klimatpolitiken 3.4 2013.
03.04.2013 kl. 15:00

Boende till skäligt pris.

Riksdagsledamot Astrid Thors. Gruppanförande 20.3 2013 i debatten om interpellation om boende till skäligt pris.
20.03.2013 kl. 14:38

Regionförvaltningsreformen

Gruppanförande 5.3 2013 hållet av riksdagsledamot Ulla-Maj Wideroos. Tema: Statsrådets redogörelse till riksdagen om verkställandet och utfallet av regionförvaltningsreformen
05.03.2013 kl. 15:12

Gruppanförande om butikernas öppettider 20.2 2013

Riksdagsledamot Lars Erik Gästgivars. Då butikernas öppettider liberaliserades 2009 förutsatte riksdagen att regeringen inom tre år avger en redogörelse för vilka effekterna blev i ett tiotal uppräknade avseenden. Det måste kunna sägas rent ut att den redogörelse som nu föreligger i några avseenden är en lätt besvikelse. Några av de centrala effekterna har egentligen inte utretts alls.
20.02.2013 kl. 15:00

Inerpellation om regeringens ekonomiska- och industripolitik

Gruppanförande den 13.2 2013. Riksdagsledamot Lars Erik Gästgivars.
13.02.2013 kl. 14:00

Gruppanförande vid riksmötets öppningsdebatt

Gruppordförande Mikaela Nylander höll svenska riksdagsgruppens anförande i samband med riksmötets öppning 12.2 2013
12.02.2013 kl. 14:00