SFP lämnade in uttalade om ändring av fiskelagen

01.12.2011 kl. 18:26
Svenska folkpartiets ministergrupp, representerad av justitieminister Anna-Maja Henriksson i frånvaro av försvarsminister Stefan Wallin som är på EU-ministerrådsmöte, har idag gett ett uttalande till statsrådets protokoll. I uttalandet påpekar justitieministern att den idag godkända ändringen av fiskelagen kränker vattenägarnas rättigheter. SFP:s ministergrupp kräver att lagändringen granskas av riksdagens grundlagsutskott.
Grundlagsutskottet har i ett tidigare utlåtande i frågan uttryckligen påpekat att ifall man utvidgar den allmänna fiskerätten till att gälla fiske under organiserade exkursioner på annans fiskevatten, krävs tillstånd från vattenägaren. SFP förutsätter också att jord- och skogsbruksministeriet och Närings-, trafik- och miljöcentralerna (NTM-centralerna) följer upp fisketurismens inverkan på vattenägarnas och fiskerättsinnehavarnas rättigheter.
Lagändringen i ett nötskal

Statsrådet föreslår för riksdagen att lagen om fiske ändras. I korthet innebär ändringen att NTM-centralerna kan bevilja en fisketurismföretagare rätt att ordna fiskeexkursioner inom NMT-centralens verksamhetsområde. Fisketurismföretagaren bör avlägga en avgift på 100 euro per varje län inom vilket företagaren ordnar fiskeexkursioner. NTM- centralen kan till lovet tillfoga villkor som beaktar regionala fiskebegräsningar eller dagliga fångstkvoter. NTM-centralen bör årligen inhämta ett utlåtande från fiskeområdet gällande omständigheter som kan ha betydelse för regionala fiskebegränsningar och dagliga fångstkvoter. Lovet kan dras in ifall företagaren bryter mot villkoren i lovet.

Bakgrund

Lagförslaget har varit under beredning en längre tid. Under förra valperioden fick en lagmotion över 100 underskrifter i riksdagen och därför började jord- och skogsbruksministeriet förbereda en lagändring.

Ett utkast till regeringsproposition behandlades hösten 2009 och vintern 2010, men dessa förslag drogs bort tack vare SFP:s politiska arbete. SFP har bland annat upprepade gånger poängterat att förslaget står i strid med grundlagens 15§ om egendomsskydd.

Det politiska trycket på en lagförändring har varit stort från fisketurismnäringens sida. SFP har ansett att det mest logiska vore att denna fråga skulle behandlas i samband med helhetsreformen av fiskelagstiftningen. Tyvärr har SFP inte fått stöd för denna åsikt och under regeringsförhandlingarna intogs följande formulering i regeringsprogrammet: "Fiskeguiders verksamhet ska tryggas genom en snabb ändring av lagen om fiske i syfte att möjliggöra fisketurism, samtidig som situationen för vattenområdenas ägare också beaktas."

Beredningsprocessen

Under beredningsprocessen har SFP lyckats förhandla fram en del betydande förbättringar i lagförslaget:

Loven. I den första versionen av propositionen fanns inga krav på att fiskeguiderna skulle ha behövt lov. Hade de första utkasten gått igenom, hade turismföretagarna alltså fritt fått idka näringsverksamhet på andras vatten. NTM-lovförfarandet tillkom efter SFP:s krav på en reglering. Fiskeguidens lov är femårigt och kan också dras in ifall företagaren bryter mot villkoren i lovet.

Antalet deltagare på exkursionerna. Enligt nuvarande lagförslag är maximideltagarantalet för en fiskeexkursion sex personer. SFP har lyckats förhandla ner deltagarantalet från tidigare 12 personer.

Avgift. SFP har lyckats förhandla fram en avgift på 100 euro per län som fiskeföretagarna bör avlägga. Trots det ringa beloppet, är det en förbättring jämfört med att det tidigare inte alls fanns krav på avgifter.

Utlåtande från fiskeområdena. Enligt det nuvarande lagförslaget bör NTM-centralerna årligen inhämta ett utlåtande av fiskeområdena gällande omständigheter som kan ha inverkan på regionala fiskebegräsningar eller dagliga fångstkvoter. I tidigare utkast fanns inga krav på att höra fiskeområdena om fiskeguidernas verksamhet.

SFP har under hela beredningsprocessen hävdat att det nu godkända lagförslaget inskränker vattenägarnas rättigheter att självständigt bestämma över sina fiskevatten. Ytterligare försätter lagändringen två yrkesgrupper i ojämlika positioner: yrkesfiskare bör även i fortsättningen ha fiskerättsinnehavarens tillstånd att fiska, medan en fiskeguide inte behöver tillstånd direkt från vattenägaren.

På grund av det mycket starka stödet för fritidsfisket i riksdagen; den förpliktande skrivelsen i regeringsprogrammet om att fiskeguidefrågan bör lösas snabbt och på grund av bristen på stöd från de andra partierna, stod det nu klart att det inte längre fanns reella möjligheter att stoppa lagändringen i regeringen. Därför vill SFP att riksdagens grundlagsutskott noggrant granskar propositionen.

SFP

Gruppanföranden

Interpellation om bättre villkor för kvinnor i arbetslivet

Interpellanterna lyfter upp ett tema som sysselsatt flera generationer och som fortfarande är ett delvis olöst problem, det vill säga att skapa en större jämställdhet inom arbetslivet. Oppositionen påminner om att regeringen lovat befrämja jämställdheten genom ett program med målsättningen att få bort omotiverade löneskillnader.
30.11.2006 kl. 00:00

Interpellationsdebatt om alkoholpolitiken

Oppositionen skall ha ett erkännande för en saklig och välformulerad interpellationstext. Här behövs inga teoriska och känsloladdade reaktioner. Problemet är tillräckligt allvarligt ändå.
23.11.2006 kl. 00:00

Interpellationsdebatt om barnfamiljernas situation

Det är aningen svårt att lista ut vilken samhällsgrupp oppositionen anser att regeringen har misskött mest. För fyra veckor sedan var det studenterna, för tre veckor sedan var det pensionärerna och idag är det då barnfamiljerna som lider mest.
11.10.2006 kl. 00:00

Remissdebatt om propositionen om kommun- och servicestrukturreformen

Det kan vara bra att än en gång påminna oss om varför regeringen har startat denna process. Vi vet att befolkningsunderlaget och servicebehovet kommer att ändras så pass mycket under de kommande åren, att samhällets resurser inte räcker till för att stå för notan om serviceproduktionen inte rationaliseras. Lösningen måste därför bli att stärka kommunernas möjligheter att garantera servicen.
03.10.2006 kl. 00:00

Interpellationsdebatt om pensionärernas inkomster

Riksdagen är på väg att sätta modernt rekord i antalet interpellationer. Vi debatterar idag den femtonde interpellationen för denna period – och då har vi ännu ett år kvar. Under de två tidigare perioderna stannade antalet vid tolv och tretton interpellationer. Det verkar dessutom som om oppositionen indelat väljargrup-perna mellan sig; vänstern talar om pensionärerna, de gröna om barnfamiljerna medan samlingspartiet värnar om kommunerna.
19.09.2006 kl. 00:00

Remissdebatt om statsbudgeten för år 2007

Ett tack till finansministern och regeringen för presentationen av regeringsperiodens sista budgetförslag. Då vi debatterade den första budgeten hösten 2003 var det ingen i oppositionsleden som trodde att regeringens strama, men ansvarsfulla, budgetramar skulle hålla. Idag får vi alla konstatera att regeringen lyckades genomföra vad den lovat. Statsekonomin är i balans, finländarnas hushållskassa har ökat tack vare systematiska skattesänkningar och de flesta grupper har fått sina stöd förhöjda.
12.09.2006 kl. 00:00

Statsrådets redogörelse om Finlands deltagande i militär krishanteringsoperation i Libanon

Regeringen föreslår att Finland skall delta i FN-operationen i södra Libanon genom att skicka 250 män och kvinnor till regionen. Svenska riksdagsgruppen stöder förslaget. Regeringens begäran om fullmakt för denna fredsbevararoperation står i linje med den säkerhetspolitiska linje och globala ansvar som Svenska riksdags-gruppen talat för.
05.09.2006 kl. 00:00