Nylander: Funktionshindrade bör komma in på arbetsmarknaden

03.12.2011 kl. 15:27
- En undersökning av Vates-stiftelsen visar att ca 72 procent av de företag som deltog i undersökningen, i någon mån är intresserade av att anställa funktionshindrade. Företagen behöver dock mera information och praktiska exempel. Mera information behövs inte bara om ekonomiska stödformer utan också om vilka anpassningsåtgärder en anställning innebär för företagen. Framför allt behövs rådgivning av sakkunniga på området, konstaterar riksdagsledamot Mikaela Nylander då hon på lördagen talade på FN:s internationella dag för handikappade.

- Med beaktande av de möjligheter för anställning undersökningen påvisar är det nödvändigt att social- och hälsovårdsministeriet nästa år faktiskt tillsätter den planerade arbetsgruppen som skall utarbeta en konkret åtgärdsplan för hur olika hinder kan avröjas, fastslår Nylander.

Vi behöver en konkret handlingsplan som sedan följs upp. Av landets ca 200 000 funktionshindrade uppger hälften att de gärna skulle arbeta. Det är dock bara ca en tredjedel som uppger att de haft ett arbete under en period på några år.

Förenta Nationernas internationella dag för handikappade firas årligen den 3 december.

SFP

Gruppanföranden

Statsrådets redogörelse om mänskliga rättigheter

För att Finlands människorättspolitik utåt ska vara trovärdig gäller den gamla goda visdomen att det gäller att först sopa rent för egen dörr. Svenska riksdagsgruppen välkomnar därför att denna fjärde redogörelse också täcker respekten för de mänskliga rättigheterna och grundläggande fri- och rättigheterna i det egna landet.
09.09.2009 kl. 15:00

Responsdebatt om statsrådets långsiktiga energi- och klimatstrategi

Utmaningarna har växt ytterligare för regeringens långsiktiga energi- och klimatstrategi under vintern och våren. Den ekonomiska nedgången har ytterligare försämrat ekonomin och därmed också höjt ribban en aning för ekonomiska satsningar på klimatpolitiken.
17.06.2009 kl. 15:45

Statsministerns upplysning om det ekonomiska läget

Det är minsann inget lätt jobb att sköta Finlands ekonomi i dagens situation. Det är osäkert och det är snabba förändringar som gör det nästan omöjligt att förutspå den ekonomiska utvecklingen.
17.06.2009 kl. 11:15

Responsdebatt om redogörelsen om Finlands säkerhets- och försvarspolitik

Svenska riksdagsgruppen har många gånger framhållit att EU är den samarbetsram inom vilken Finland ska stärka säkerheten såväl i Europa som ur ett globalt perspektiv. Säkerheten och stabiliteten i EU och övriga Europa stärks genom den mångomtalade solidaritetsklausulen.
16.06.2009 kl. 13:55

Finlands säkerhets- och försvarspolitik

16.06.2009 kl. 10:35

Responsdebatt om budgetramarna 2010-2013

Som en följd av den ekonomiska krisen har hittills omkring 3 miljarder euro anvisats för stimulansåtgärder i vårt land – detta motsvarar omkring 1,5 % av BNP – en stor andel också med EU-mått mätt. Alla åtgärder som vidtas måste ha som målsättning att återställa tillväxten och balansen i vår ekonomi, motverka arbetslöshet och trygga vår betalningsförmåga – speciellt på lång sikt.
03.06.2009 kl. 13:35