Väståboland och Kimitoön fick fortsatt full skärgårdsstatus

15.12.2011 kl. 13:15
Statsrådet godkände på torsdagen en förordning i vilken man definierar kommunernas skärgårdsstatus. Bland de åtta kommer som får fullständig skärgårdsstatus återfinns Kimitoön, Väståboland och Gustavs.
- Det är ett bra beslut för hela Åboland och för Kimitoön särskilt viktigt eftersom kommunens skärgårdsstatus alltså kvarstår också efter att den nya Lövöbron mellan Dragsfjärd och Kasnäs byggdes. Trots att bron minskade befolkningsandelen utan fast vägförbindelse lät sig närings- och arbetsministeriet övertygas om Kimitoöns faktiska förhållanden, säger åboländska riksdagsledamoten,  minister Stefan Wallin. Skärgårdsstatusen är viktig eftersom den utgör grunden för utbetalande av förhöjda statsandelar till kommunerna.

- Skärgårdstillägget för samtliga landets skärgårdskommuner uppgår till sammanlagt 16,8 miljoner euro i år. Det är viktiga pengar, som är avsedda för att utveckla skärgårdskommunerna, säger Wallin. 

Statsrådet slog också fast listan över de kommundelar som berättigar till skärgårdstillägg. De är bland andra Nystad (även Pyhämaa, Lepäinen och Kittamaa), Nådendal (även Airismaa, Lemsjöholm, Livonsaari, ön Otava, och Teersaari), Salo (även Angelniemi, Angelansaari, Storö och Kolsjö), S:t Karins (även Harvaluoto), Tövsala (även Aasamaa, Leikluoto, Kahiluoto, Kaitainen, Kuusisto, Kuustenmaa, Lehtinen, Mussalo och Naurisluoto).

Också i Österbotten välkomnas beslutet

Också i Österbotten välkomnas statsrådets beslut. Malax kommun fortsätter som den enda skärgårdskommunen i Österbotten. Ungefär en tiondel av kommunens invånare bor på ön Bergö.

- Att vi nu fick besked om fortsatt skärgårdsstatus är en efterlängtäntad bekräftelse. Tack vare beslutet har vi allt bättre möjligheter att satsa på en mera jämlik service åt våra kommuninvånare. Bland annat har positiva principbeslut nyligen gjorts om äldreboendet och skolans renovering på Bergö, säger Malax fullmäktigeordförande Mikko Ollikainen.

Av de österbottniska kommunerna får Larsmo, Vörå, Korsholm och Närpes statsstöd för sina skärgårdsdelar.
SFP

Gruppanföranden

Statsrådets redogörelse om mänskliga rättigheter

För att Finlands människorättspolitik utåt ska vara trovärdig gäller den gamla goda visdomen att det gäller att först sopa rent för egen dörr. Svenska riksdagsgruppen välkomnar därför att denna fjärde redogörelse också täcker respekten för de mänskliga rättigheterna och grundläggande fri- och rättigheterna i det egna landet.
09.09.2009 kl. 15:00

Responsdebatt om statsrådets långsiktiga energi- och klimatstrategi

Utmaningarna har växt ytterligare för regeringens långsiktiga energi- och klimatstrategi under vintern och våren. Den ekonomiska nedgången har ytterligare försämrat ekonomin och därmed också höjt ribban en aning för ekonomiska satsningar på klimatpolitiken.
17.06.2009 kl. 15:45

Statsministerns upplysning om det ekonomiska läget

Det är minsann inget lätt jobb att sköta Finlands ekonomi i dagens situation. Det är osäkert och det är snabba förändringar som gör det nästan omöjligt att förutspå den ekonomiska utvecklingen.
17.06.2009 kl. 11:15

Responsdebatt om redogörelsen om Finlands säkerhets- och försvarspolitik

Svenska riksdagsgruppen har många gånger framhållit att EU är den samarbetsram inom vilken Finland ska stärka säkerheten såväl i Europa som ur ett globalt perspektiv. Säkerheten och stabiliteten i EU och övriga Europa stärks genom den mångomtalade solidaritetsklausulen.
16.06.2009 kl. 13:55

Finlands säkerhets- och försvarspolitik

16.06.2009 kl. 10:35

Responsdebatt om budgetramarna 2010-2013

Som en följd av den ekonomiska krisen har hittills omkring 3 miljarder euro anvisats för stimulansåtgärder i vårt land – detta motsvarar omkring 1,5 % av BNP – en stor andel också med EU-mått mätt. Alla åtgärder som vidtas måste ha som målsättning att återställa tillväxten och balansen i vår ekonomi, motverka arbetslöshet och trygga vår betalningsförmåga – speciellt på lång sikt.
03.06.2009 kl. 13:35