Uttalande från Svenska riksdagsgruppens konstituerande möte

07.02.2012 kl. 15:03
Svenska riksdagsgruppen gratulerar den nyvalda presidenten Sauli Niinistö till valet och ser fram emot ett gott samarbete. Samtidigt tackar gruppen valets tvåa Pekka Haavisto för den insats hans kampanj gjorde för samhällsklimatet. Valresultatet visar att de nu, särskilt bland unga, finns stora förväntningar på den nya presidenten med tanke på t.ex. bekämpning av marginalisering.

Svenska riksdagsgruppen vill påminna den tillträdande presidenten om statsöverhuvudets ansvar, i företrädarnas anda, för att stöda och utveckla landets tvåspråkighet och de båda nationalspråkens ställning. Presidenten har också ett särskilt viktigt ansvar för att garantera och förstärka den åländska självstyrelseordningen.

Svenska riksdagsgruppen hoppas att den nya presidenten engagerar sig för den nationalspråksstrategi som nu utarbetas under statsministerns ledning. Presidenten har en uppgift inte minst som opinionsbildare för ett inkluderande och respekterande samhällsklimat, och det gäller även relationerna mellan språken och dialogen mellan språkgrupperna.

Dessa värderingar förde SFP:s presidentkandidat Eva Biaudet aktivt fram i sin kampanj.

Det nya riksdagsårets viktigaste uppgift blir att balansera den offentliga ekonomin.

Svenska riksdagsgruppen meddelar redan nu sin beredskap att i behandlingen av de följande årens budgetramar vidta stabiliserande och balanserande åtgärder i form av rättvisa skatteskärpningar och utgiftsnedskärningar. Vi kan inte ytterligare öka den skuldbörda som läggs på yngre och kommande generationer.

Samtidigt krävs strukturella åtgärder för att trygga och öka sysselsättningen i alla åldersgrupper. Sådana åtgärder är till exempel flexibla arbetstidsarrangemang för småbarnsföräldrar, handikappade och personer som närmar sig eller redan har uppnått pensionsåldern. Målet bör vara att höja den faktiska pensioneringsåldern.

För att den så kallade ungdomsgarantin ska fungera krävs ett nära samarbete mellan myndigheter, utbildningsanstalter och företag. Det behövs fler läroavtal och framför allt kombinationer mixar av skola, praktik och läroavtal, så att alla unga tryggas en meningsfull sysselsättning.

Svenska riksdagsgruppens presidium omvaldes enhälligt på det konstituerande mötet. Som gruppordförande fortsätter Mikaela Nylander och som viceordförande Ulla-Maj Wideroos och Thomas Blomqvist.

Riksdagsgruppen Riksdagsgruppen

Gruppanföranden

Statsrådets trafikpolitiska redogörelse

Finland är ett geografiskt sett stort men glesbebyggt land. Hela en femtedel av invånarna bor i huvudstadsregionen, och en klar majoritet bor i tätorter och städer. Logistiskt sett är Finland en ö, eftersom den absoluta merparten av vår utrikeshandel fraktas sjövägen. Allt detta ställer stora krav på trafikförbindelserna i vårt land. Trafiklösningarna måste stöda regionernas utvecklingsmöjligheter och möjligheten att bo överallt i Finland, fungera så att de stöder medborgarnas vardag och sörja för näringslivets behov av transporter. Fungerande trafiksystem och en god infrastruktur är förutsättningar för allas våra dagliga liv. Arbets- och skolresor, uppköp och fritidsresor är en naturlig del av vår vardag och trafiken en naturlig del av vårt liv.
01.04.2008 kl. 13:30

Remissdebatt om statsrådets redogörelse om ramarna för statsfinanserna 2009-2012

Ett lands framgång beror på många saker - kunskap och kunnande, social rättvisa och jämlikhet för att ta några exempel. En annan framgångsfaktor är sysselsättningen. Det är därför som Matti Vanhanens regering gör rätt när den prioriterar sysselsättningen.
25.03.2008 kl. 12:15

Finlands deltagande i Natos snabbinsatsstyrkas verksamhet

Gruppanförande
11.03.2008 kl. 14:55

Statsrådets redogörelse om Finlands deltagande i Natos snabbinsatsstyrkor

Att skicka ut män och kvinnor till en svår krissituation kan vara ett svårt beslut. Eftersom Finland hör till världseliten på fredsbevarande operationer skulle det vara synnerligen svårt för oss att dra oss från ansvaret att bidra till att upprätthålla den internationella freden och säkerheten. Det är i grunden det som ett kommande engagemang i Natos snabbinsatsstyrkor, NRF, skulle innebära; ett fortsatt finländskt engagemang för den internationella freden och säkerheten.
11.03.2008 kl. 15:15

Interpellationsdebatt om nedläggning av Stora Ensos fabriker och statens ägarpolitik

Att en fabriksnedläggning slår hårt mot den ort och region där den är verksam vet och förstår vi alla. Vi vet också vilken press beslutet sätter på arbetstagarna, deras familjer samt de lokala och regionala beslutsfattarna. Hoten om arbetslöshet och försämrade ekonomiska utsikter är tunga att bära med sig för alla inblandade. Det här har vi kunnat erfara på flera håll och i flera sektorer under de senaste åren i Finland. Den globala ekonomin för med sig nya utmaningar också för oss. Bolag verksamma i Finland spelar på samma globala marknad och med samma regler som bolag verksamma på helt andra håll. Finland är inte en åtskild del av Europa och världen - På gott och ont.
13.02.2008 kl. 16:30

Riksmötets öppningsdebatt 2008

Vi inleder 2008 i samma tecken som 2007 slutade. Den globala ekonomikurvan pekar neråt, i USA har man redan gått in för stödåtgärder för att stöda den inhemska konsumtionen och i Finland skriver de ekonomiska instituten och bankerna ner sina prognoser för tillväxten 2008.
12.02.2008 kl. 15:00

Responsdebatt om statsbudgeten för 2008

Den politiska hösten går mot sitt slut i och med att vi nu tar itu med behandlingen av budgetförslaget för nästa år. Jag vill börja med att tacka kollegerna i finansutskottet för en snabb och smidig behandling, men också regeringen för ett gott utgångsförslag.
17.12.2007 kl. 15:41